16
nov
2020

Champignon-seitan Wellington

Wellington is een blikvanger op je kerstdiner of een ander feestje.
Je kan één grote wellington maken, of acht individuele wellingtontjes. Dat laatste is makkelijker met bakken.
Dit recept is gebaseerd op hoe het gemaakt wordt in de familie van een van onze receptenteam-leden.
De meeste ingrediënten zijn makkelijk te verkrijgen, m.u.v. het glutenpoeder. Dit is online te bestellen en ook vaak verkrijgbaar bij een molenwinkel waar meel verkocht wordt. Door het glutenpoeder met de andere ingrediënten te mengen krijg je seitan!

Lees verder
door admin
26
okt
2020

Luchtige appel-pompoenmousse

Een heerlijk winters en kruidig nagerecht, luchtig gemaakt met aquafaba en vegan slagroom. Het smaakt zo fris dat je niet zou raden dat er pompoen in zit. Succes gegarandeerd voor een feestelijk (kerst-)diner!
Je topt het dessert af met gesuikerde pompoenpitten. Deze maak je zelf, van gekochte gedroogde pompoenpitten. De pitten uit de pompoen gooi je weg, tenzij je zin hebt die één voor één te pellen…

De bereidingstijd is ruim 1 uur, maar het meeste kan 1 dag, respectievelijk 2 uur van tevoren gedaan worden – dit is handig met kerst.

Lees verder
door admin
24
okt
2020

‘Haagse bluf’ van aquafaba

Een klassieker uit de Nederlandse keuken is Haagse bluf. Het werd vroeger gemaakt met eieren van de kip… Maar met aquafaba (het water uit een blik kikkererwten of witte bonen) is Haagse bluf heel makkelijk te veganizen! Traditioneel deden we dit met bessensap en suiker, maar het kan suikervrij met appeldiksap. De zoet-romige bluf combineert heerlijk met friszure sojayoghurt, maar probeer het ook eens met zelfgemaakte griesmeelpap.
De aquafaba van witte bonen heeft minder ‘bonen-smaak’ maar die van kikkererwten schuimt beter op.
Met een beetje xanthaangom (drogist) krijg je gegarandeerd een stevig schuim waar je mooie pieken van maakt. Zonder dat moet je wat langer doorkloppen, maar lukt het ook wel.

Lees verder
door admin
16
okt
2020

Glutenvrije speculaas en kruidnoten

Als het herfst wordt, krijg je vanzelf zin in speculaas, toch? Speculaaskruiden zijn verwarmend en geurig. Terwijl de speculaas in de oven bakt, vult de geur je hele huis.
Met hetzelfde deeg kun je zowel speculaas’brok’ als kruidnoten maken. Of verdeel het deeg in tweeën en maak allebei! De kruidnoten kun je tenslotte ook nog een chocoladejasje geven.
Let er op dat je boekweitmeel en rijstmeel glutenvrij zijn. Dat zijn ze van nature wel, maar als deze granen gemalen zijn op een molen waarop ook andere granen worden gemalen, kunnen er sporen van dat andere graan in zitten.
Je speculaas/kruidnoten worden nog lekkerder als je het deeg, voor het bakken, een nachtje in de koelkast laat staan. De smaken krijgen dan tijd om in te trekken.
Maak je voor de helft speculaasbrok en voor de andere helft kruidnoten, dan kun je natuurlijk de amandelen en chocolade halveren.

Lees verder
door admin
8
okt
2020

Saladwraps to go

Deze goedgevulde wraps zijn handig als je een snelle, voedzame en vooral smakelijke maaltijd wilt maken. Als je ze in folie wikkelt zijn ze ook makkelijk mee te nemen als lunch, avondeten of stevige snack voor onderweg!

Lees verder
door Simone
8
okt
2020

Pompoen-bananen-broodpudding

Dit recept is gebaseerd op de Britse bread and butter pudding. Een ideaal recept om oud brood, overrijpe bananen en leftover pompoen op te maken.
Hier laat je nog expres brood voor oud worden!

Houd er rekening mee dat het brood nog moet afkoelen en daarna opstijven in de koelkast.

Lees verder
door Simone
8
okt
2020

Glutenvrije vanillecake

Dit is een gastrecept van Sara Kidd, een in Nieuw Zeeland zeer populaire blogger. Zij bezweert ons dat dit haar beste cakerecept aller tijden is! Deze cake kan niet mislukken en is heel makkelijk te maken, en is heerlijk licht van textuur. Dus meteen aan de slag!
Meer smakelijke glutenvrije vegan recepten en tips voor glutenvrij bakken vind je op haar website: https://sarakidd.com/gluten-free-vegan-vanilla-cake/

Lees verder
door admin
8
okt
2020

Aioli

Deze aioli is een gastrecept van Amanda Sorrenson van de NZ Vegan Society. Je maakt deze aioli in een handomdraai. Lekker om brood of groenten in te dippen.

Lees verder
door admin
8
okt
2020

Seizoensfruit met notenroom

Een topping van notenroom op een salade van vers fruit: dit toetje kan in ieder seizoen. Aardbeien en frambozen in de zomer, appel en mandarijn of peren in de winter. Het is heel snel klaar en toch een beetje feestelijk.

Lees verder
door admin
8
okt
2020

Havergrutjespap of Steel Cut Oats

Als je graag haver eet voor ontbijt, is havergrutjespap misschien eens lekker voor de afwisseling. Havergrutten of ‘steel cut oats’ zijn iets anders dan havermout. De laatste zijn gewalste graankorrels die platte rondjes zijn geworden, ofwel graanvlokken. Maar grutten zijn graankorrels die in stukjes zijn gehakt. Pap van havergrutten heeft een stevige korrelige structuur, minder papperig dan havermoutpap. Maar wel met dezelfde goede eigenschappen van haver! Steel cut oats vormen een stevig ontbijt waarop je een hele ochtend er tegenaan kunt.
Moet je pap noten- of sojavrij zijn? Let er dan op welke melk je gebruikt.
Havergrutjespap is goed op te warmen. Je kunt een grotere hoeveelheid maken en daar een paar dagen van eten.
Zet de grutten ‘s avonds in de week om de kooktijd te bekorten.
Als het gegarandeerd glutenvrij moet zijn, zorg dan dat je gecertificeerd glutenvrije steel cut oats hebt.

Lees verder
door admin
25
sep
2020

Stoofperen met chocoladesaus

Een feestelijk toetje, dat toch niet erg bewerkelijk is! Terwijl de stoofperen koken vult de zoete geur je hele huis en brengt het in een knusse wintersfeer. De chocoladesaus bestaat uit fijngehakte chocolade, die op de nog warme peren vanzelf smelt.

Lees verder
door admin
24
sep
2020

Lemper

Dit is een uitdagend recept. Lees de beschrijving eerst goed door, voor je begint. Voor de ingrediënten is een bezoek aan de toko nodig. Maar als je eenmaal doorhebt hoe Lemper gemaakt worden, maak je ze de volgende keer met groot gemak!
begin de avond van tevoren met de kleefrijst: week deze een nacht in ruim voldoende water. Je kunt kleefrijst of sticky/ glutinous rice krijgen bij de toko. Niet te verwarren met gewone rijst! Voor lemper heb je echt kleefrijst nodig.

Lees verder
door admin
24
sep
2020

Beschuitpap

Zelfs dit troostvoedsel hoef je niet te missen als je vegan geworden bent: die warme, knusse beschuitpap. Want er bestaat ook ei-vrije, vegan beschuit. Zoek even op Vegan Wiki welke merken ei-vrij zijn.

Lees verder
door admin
24
sep
2020

Spaanse aardappeltortilla

Een heerlijke ei-vrije versie van de Spaanse aardappeltortilla. Het omkeren van de tortilla vergt enige oefening, maar als dat lukt dan kun je een prachtige smaakvolle tortilla serveren!
Lekker met een salade en gegrilde paprikasaus (om de maaltijd compleet te maken) of als borrelhapje.

Lees verder
door admin