Kaneelbroodjes

Deze kaneelbroodjes zijn een heerlijke verwennerij op een vrije ochtend. Het maken duurt even doordat het deeg dubbel moet rijzen, maar dan heb je ook wat! Met dit recept maak je 12 stuks.

Ingrediënten

Voor het deeg:

Voor de vulling:

Voor het glazuur:

Bereiding

Maak eerst het deeg. Verwarm hiervoor de sojamelk met de suiker, het zout en de margarine in een klein pannetje tot het lauwwarm is. Zet het vuur uit.

Doe het water, 1 eetlepel suiker en de gist in een schaaltje, roer en laat 10 minuten staan zodat de gist kan reageren. (Als dit niet gebeurt is je gist oud, en zul je nieuwe moeten kopen!)

Meng het margarinemengsel met de gist en klop door met de garde of handmixer. Voeg de helft van de bloem toe en meng door. Voeg de rest van de bloem toe en kneed een paar minuten tot het een mooi deeg is.

Bestrijk een ruime kom met wat olie of vloeibare margarine en doe het deeg hierin. Zet op een warme plek weg, bijvoorbeeld op de kachel, en laat een uur rijzen.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 50 bij 30 centimeter. Meng de suiker met de kaneel. Bestrijk het deeg met de margarine en strooi de kaneelsuiker hierover. Verdeel de rozijnen erover.

Rol het deeg op vanaf de brede kant. Snijd de deegrol doormidden en snijd elke helft in 6 stukken, zodat je er in totaal 12 hebt. Leg deze op de bakplaat en doe er een theedoek overheen. Zet de bakplaat op een warme plek en laat nog een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de kaneelbroodjes in 20 minuten gaar. Laat ze 10 minuten afkoelen voordat je het glazuur erop doet.

Meng voor het glazuur de poedersuiker en het water in een schaaltje. Giet dit voorzichtig over de kaneelbroodjes – of gebruik het glazuur als een zoete dip!

Tip: Probeer eens gehakte noten in plaats van rozijnen voor de vulling.