Wat is veganisme?

Veganisme is een levenswijze waarbij – voor zover praktisch haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren voor eten, kleding of andere doeleinden.

Kort gezegd eten en gebruiken veganisten geen dieren, iets dat van een dier afkomstig is of dat op een dier getest is. Zij eten dan ook geen vlees en geen vis, maar ook geen zuivelproducten, eieren en andere producten van dierlijke oorsprong of met dierlijke ingrediënten.

Ook wordt gelet op het gebruik van kleding, verzorgingsproducten en andere artikelen met dierlijke bestanddelen. Bont, leer, dons, wol, suède en zijde bijvoorbeeld. Daar blijven vegans bij uit te buurt. Maar ook gelatine, bijenwas en producten waar dierproeven voor gedaan zijn, worden gemeden.

Zoals de definitie al aangeeft is veganisme een streven. Dit betekent dat het per persoon kan verschillen in hoeverre het mogelijk is om dierlijke producten te vermijden. Veganisten proberen zich dan ook altijd af te vragen of het mogelijk is om een bepaalde vorm van diergebruik te vermijden of te vervangen met een vegan alternatief. Helaas kan het gebeuren dat er situaties zijn waarin dit niet kan, zoals bij noodzakelijke medicatie.