Mythes

Er bestaan veel mythes en misverstanden over veganisme en veganisten. Heb jij deze mythes al eens gehoord?

Vegans leven op sla en tofu
Veganisten hebben eindeloze mogelijkheden wat betreft de voedingskeuze. Naast dat je met groenten, granen, peulvruchten en bijvoorbeeld noten eindeloos kunt variëren, is ook het aanbod in supermarkten van plantaardige producten enorm toegenomen. Zelfs allerlei gerechten met dierlijke producten zoals ‘fish and chips’, ‘calamari’ of ‘bacon’ zijn te maken op een manier dat er geen dieren aan te pas komen.

Vegans zijn hippies, vreemde types, extremisten
Veganisten maken een bewuste keuze, maar dit betekent niet dat ze een stoffig of zweverig bestaan leiden. Opkomen voor rechtvaardigheid is zeker niet extreem.

Eiwitten zitten alleen in dierlijke producten, zoals vlees en eieren
Waar halen olifanten en gorilla’s hun eiwitten vandaan? Juist, planten! Eiwitten vind je vrijwel in alles: bonen, peulvruchten, graanproducten, noten en zelfs in groenten en fruit. Als je voldoende calorieën eet, is het zeer onwaarschijnlijk dat je als veganist een eiwittekort opbouwt. De gemiddelde niet-veganistische Nederlander krijgt juist te veel eiwitten binnen.

Je krijgt een tekort aan voedingsstoffen als je plantaardig eet
Als je als veganist gevarieerd eet en een vitamine B12-supplement neemt, dan is de kans op een tekort niet groter dan met een niet-veganistisch eetpatroon. Ook niet-veganisten moeten gevarieerd eten om geen tekorten op te lopen.

Alle vegans zijn de grootste dierenvrienden
Wie veganist is om ethische redenen, is niet per se een dierenvriend. Het betekent enkel dat je vindt dat we dieren met respect moeten behandelen, dat dieren het recht hebben om te leven en niet als product behandeld te worden. Het gaat om rechtvaardigheid, niet om ‘schattigheid’. Ook zijn er er veel veganisten die deze keuze maken voor het milieu of voor hun eigen gezondheid.

Veganisme is onnatuurlijk
Mensen zijn van nature in staat zowel planten als dieren te verteren. Desalniettemin waren mensen duizenden generaties lang afhankelijk van plantaardig voedsel en aten ze slechts sporadisch vlees. Veganistisch eten is dus volkomen natuurlijk! Omdat het consumeren van dieren en dierlijke producten kan, wil nog niet zeggen dat het goed is voor je lichaam.

Veganisme is een religie
Veganisme is niet gebaseerd op een voorgeschreven wet, gebod of verbod. Net zoals gelijke behandeling van vrouwen een morele handelswijze is gebaseerd op vrouwenrechten, is veganisme gebaseerd op dierenrechten.

Meer leren over vegan mythes? Lees dan eens dit artikel van één van onze VeganChallenge bloggers.