Gado Gado

Wat gaat er boven een maaltijd die boordevol verse groenten zit, geserveerd met een heerlijke pindasaus die een ware smaakexplosie op je tong veroorzaakt? Dit typisch Indonesische gerecht is comfort food op zijn best!

Ingrediënten

  • 250 gram zilvervliesrijst
  • 250 gram sperziebonen
  • 1 kleine bloemkool
  • 1 spitskool
  • 1 bakje taugé (ca. 125 gram)
  • Optioneel: cassave kroepoek, pinda’s
  • Voor de pindasaus:
  • 2 eetlepels olie
  • 2 sjalotten
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels gember
  • 150 gram pindakaas met stukjes noot
  • 1 blik (400 milliliter)kokosmelk
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 2 theelepels gemalen komijn (djintan)
  • 2 theelepels sambal
  • Bereiding

    Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Dop de sperziebonen en snijd ze in stukken, snijd de bloemkool in roosjes en de spitskool in reepjes. Breng een grote pan met water aan de kook en voeg hier de sperziebonen aan toe, die moeten zo’n 7 minuten koken. Voeg na 2 minuten ook de bloemkool toe, die moet 5 minuten koken. Voeg tenslotte de spitskool toe, die moet nog zo’n 3 minuten meekoken. Giet de groenten af en meng de taugé erdoor.

    Maak nu de pindasaus:

    Snipper de sjalot en hak de knoflook en gember fijn. Verhit de olie in een steelpannetje en fruit hierin de sjalot, knoflook en gember 2 minuten. Voeg de pindakaas en kokosmelk toe en verwarm het geheel al roerend tot vlak onder het kookpunt. Blijf roeren tot de saus iets indikt. Roer dan de ketjap, komijn en sambal erdoor en neem de pan van het vuur.

    Serveer de groenten met de rijst en de pindasaus, en eventueel cassave kroepoek.

    Tip: Er bestaat ook kant-en-klare satésaus die vegan is, handig als je een keertje haast hebt maar natuurlijk niet net zo lekker als zelfgemaakte.