Tiramisu

De traditionele Italiaanse tiramisu wordt met lange vingers gemaakt, maar ons recept met vers gebakken cake is eigenlijk veel lekkerder.  We maken voor de roomlaag gebruik van kokosolie. Je kunt in plaats hiervan ook zonnebloemolie nemen, dan wordt de roomlaag alleen iets minder stevig.

Tiramisu

Ingrediënten

Voor de vanillecake:

Voor de koffie:

Voor de room:

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een vierkante ovenschaal (ongeveer 20 bij 20 cm) in met wat olie. Meng suiker met sojamelk, olie en azijn. Voeg bloem, bakpoeder en zout toe en klop met een garde. Doe het beslag in de ovenschaal en bak de cake in 40 minuten gaar (test even met een satéprikker, als die er niet schoon uitkomt moet de cake nog wat langer bakken).

Laat de cake afkoelen en snijd dan horizontaal in 2 of 3 lagen. Je krijgt het beste resultaat als je de hard geworden bovenkant er helemaal afsnijdt.

Meng de koffie met het amandelextract en zet opzij.

Maak nu de room. Doe de soja yoghurt met de cashewnoten in de keukenmachine en maal tot een puree. Voeg dan de overige ingrediënten toe en pureer weer fijn.

Leg de onderste cakelaag in de ovenschaal. Hierop giet je een deel van de koffie (de helft of 1/3e, afhankelijk van hoeveel lagen je hebt gemaakt). Dit bestrijk je met een deel van de room (de helft of 1/3e). Leg er weer een laag cake op, giet er koffie op en bestrijk weer met room. Herhaal voor een derde laag. Met een zeef kun je de tiramisu bestuiven met cacaopoeder. Laat minimaal 4 uur in de koelkast opstijven en snijd dan in 9 stukken.

Tip: je kunt ook een snelle tiramisu maken door in plaats van zelf cake te bakken, vegan koekjes te gebruiken (zoals de Lotus speculooskoekjes).