Turkse linzensoep
Soep van rode linzen wordt veel gegeten in het Nabije Oosten. Deze vegan Turkse linzensoep is heerlijk romig én voedzaam!
Soep van rode linzen wordt veel gegeten in het Nabije Oosten. Deze vegan Turkse linzensoep is heerlijk romig én voedzaam!
Deze hartige quiche met aardappel en paddenstoelen bewijst maar weer dat je geen eieren nodig hebt om quiche te maken. Quiche kun je bij heel veel gelegenheden serveren en kan als hoofdgerecht, voorgerecht of hapje bij de borrel dienen.
Deze jackfruit stoofpot is geïnspireerd op een recept van Jamie Oliver. Door de zachte smaak van de jackfruit is dit recept ideaal comfort food voor op een regenachtige dag. Geen tijd om de knoflook te poffen? Je kunt ook knoflookpoeder of knoflookpasta uit een potje gebruiken.
Deze groentesoep bevat een aantal heerlijke lentegroenten zoals asperge, prei en tuinbonen. Fiets eens langs je lokale groente- of landwinkel en grote kans dat je daar meteen alles vindt wat je voor dit recept nodig hebt.
Deze saus van avocado’s komt oorspronkelijk uit Mexico, maar is in Nederland ook een populaire dipsaus. Je kunt de saus ook kant-en-klaar in de supermarkt krijgen, maar dan is die niet altijd vegan. Met dit recept maak je makkelijk en snel je eigen verse guacamole!
Dit recept is snel klaar en daarmee geschikt voor een drukke doordeweekse dag. Met pesto breng je de gnocchi met groenten makkelijk op smaak.
Deze pannenkoeken zijn niet alleen vegan, maar ook glutenvrij! Voor dit recept is een meelcombinatie gebruikt van haver-, boekweit- en rijstmeel. Omdat boekweit een vrij aanwezige nootachtige smaak heeft, wordt rijstmeel als ‘tegenhanger’ gebruikt. Daardoor ligt je pannenkoek minder zwaar op de maag.
Bavarois is een luchtige pudding, waarvoor traditioneel gelatine gebruikt wordt om het gerecht te doen ‘geleren’, opstijven. Een plantaardige vervanger is agar agar, gemaakt van zeewier. Het is te koop in poedervorm en vlokken in de biologische winkel en de Aziatische toko.
Heerlijke chocoladebonbons met een verrassende ingrediënt: zwarte bonen. Deze maken de bonbons lekker smeuïg en ook eiwitrijk, dus voedzaam! Dit recept is genoeg voor ongeveer 25 bonbons.
Zo vissig heb je nog nooit vegan gegeten!
Als je zin hebt om eens wat met zeewier te gaan koken, maar niet weet hoe te beginnen, dan is dit recept iets voor jou. Een heerlijke spread voor cracker of boterham met linzen en hiziki. Gedroogde hiziki vind je in de natuurwinkel en misschien in de toko.
Als je lijnzaadolie in huis hebt, gebruik die dan voor de smeuïgheid. Dit heeft namelijk een enigszins vissige smaak. Maar fruit de knoflook in olijfolie; lijnzaadolie mag niet verhit worden.
Deze bonensalade met drie soorten bonen is lekker als lunch met wat vloerbrood erbij of bijvoorbeeld als bijgerecht bij een barbecue.
Een bewerkelijk gerecht – vooral als je de kastanjes zelf pelt – maar heerlijk! Maak van het pellen een gezellig familiegebeuren of koop gepelde, kant-en-klare (ongezoete) kastanjes bij de Turkse winkel. De rijke, zoetige smaak maakt de soep zeer de moeite waard! Een feestelijk wintergerecht.
Eet je deze soep als voorgerecht, dan is het voldoende voor 6-8 personen; is het een maaltijdsoep dan voor 3 tot 4 personen. Doe er dan ook een broodje bij.
De oorsprong van de Surinaamse bojo ligt in de Creoolse keuken. Het is een zoete cake met kokos en rozijnen. En bovendien een supermakkelijk alles-in-één-kom-recept! Breng een bezoekje aan de Surinaamse speciaalzaak voor de cassave. Gebruik jouw favoriete zoetmiddel, maar houd er rekening mee dat het ene zoetmiddel zoeter is dan het andere.
Het originele Suamtraanse recept voor rendang maakt gebruik van rundvlees, maar met sojalapjes (o.a. te krijgen bij de toko) is het minstens net zo lekker!
Atjar of acar is een recept voor met zuur ingemaakte groenten uit Indonesië. Bij atjar ketimoen worden komkommers gebruikt, maar je kunt in principe heel veel verschillende groenten op dezelfde manier bereiden. De atjar wordt nog lekkerder als je het een dag van tevoren klaarmaakt, omdat de smaken dan meer tijd hebben om in te trekken.