Hollandsche Appeltaart

Een heerlijke ouderwetse appeltaart, van een moderne grootmoeder. Deze taart bevat namelijk geen ei, in tegenstelling tot het originele recept. Dit recept is voor een taart van ongeveer 24 centimeter doorsnede, dus pas eventueel de hoeveelheden aan als je een grotere taart maakt.

Hollandsche Appeltaart

Ingrediënten

Bereiding

Voeg in een kom de bloem, bakpoeder, basterdsuiker, vanillesuiker en zout samen en meng het door elkaar. Voeg de vloeibare margarine en sojamelk toe en kneed het tot een samenhangend appeltaart deeg, dat niet plakt. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het in de koelkast.

Schil de appels en snijd ze in stukjes. Doe de stukjes in een bak en besprenkel tussendoor steeds met een beetje citroensap. Pas op dat er geen citroenpitjes tussen de appels komen. Voeg vervolgens de suiker, kaneel, rozijnen (die niet geweekt hoeven worden) en custardpoeder of maïzena toe en meng goed. Zet het appelmengsel in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Bekleed de onderkant van een taartvorm met bakpapier en vet de randen in met vloeibare margarine of olie. Haal het deeg uit de koelkast. Bestuif het aanrecht met bloem en rol ongeveer ⅔ tot ¾ van de deegbal uit tot ongeveer een halve centimeter dikte. Bedek hiermee de bodem en randen van de vorm. Doe het appelmengsel in de vorm en rol vervolgens de rest van het deeg uit.
Snijd hieruit 8 stroken van ongeveer 1,5 cm breed en leg deze kruislings over de taartvulling heen. Leg als laatste een strook langs de rand van de taart.
Bestrijk de bovenkant van de taart met sojamelk voor een mooie goudbruine glans.

Bak de appeltaart ongeveer 1 uur in het midden van de oven. Laat ongeveer een uur afkoelen om de taart steviger te laten worden.

Tip: Ook lekker met andere vruchten als vulling, bijvoorbeeld appel in combinatie met bosbessen. Bosbessen zijn in de winter ingevroren te koop.

Liever een glutenvrije appeltaart? Bekijk het recept.