Pannenkoeken

Pannenkoeken bevatten vaak koemelk en ei. Maar dat hoeft natuurlijk niet! De koemelk is eenvoudig te vervangen door elke gewenste plantaardige melk, zoals sojamelk, rijstmelk of havermelk. Het ei hoeft niet vervangen te worden, je kan prima pannenkoeken maken op basis van alleen melk en meel.

Pannenkoeken

Ingrediënten

Bereiding

Voeg bij een deel van de bloem met eventueel eivervanging een deel melk toe en vermeng dit goed. Voeg steeds om en om bloem en melk toe tot er een dik vloeibaar beslag voor je pannenkoeken ontstaat. Voeg bakpoeder en zout toe en meng goed door het beslag heen. Laat de koekenpan en de olie lang opwarmen op een matig vuur. Dit is belangrijk als je wil dat de eerste pannenkoek al perfect uit de pan glijdt!

Tip: Je kunt ook gewoon een mix voor pannenkoeken kopen en de richtlijn voor koemelk volgen, maar dan met plantaardige melk. De eieren kun je gewoon weglaten, ze zijn niet nodig!

Het is wel mogelijk om vervanging voor ei toe te voegen, zodat er een net iets meer gebonden beslag ontstaat:

Voor 1 ei:

● 1 gepureerde banaan
● 60 milliliter appelmoes
● 2 eetlepels No-Egg eivervanger (verkrijgbaar in sommige supermarkten en de meeste natuurvoedingswinkels)
● 3 eetlepels maïzena (maïszetmeel)
● 1 eetlepel lijnzaad vermalen met 3 eetlepels water (in blender of met staafmixer)

Ieder product heeft zijn eigen bindende eigenschappen en smaak, dus experimenteer met de mogelijkheden! Één van de bovenstaande opties kun je eventueel aan het basisrecept toevoegen.

Variaties: Bak voor appelpannenkoeken eerst kort een paar plakjes appel en eventueel rozijnen in de pan, en giet hier het beslag overheen. Heerlijk met poedersuiker en kaneel. Je kan ook plakjes banaan meebakken. Besmeer je bananenpannenkoek lekker dik met pure chocopasta!

Liever glutenvrije pannenkoeken? Bekijk het recept.