Paddenstoelenrisotto - VeganChallenge

Paddenstoelenrisotto

Dit recept komt uit ‘Wat de pot schaft. Gerechten voor elke dag met een ecofabulous twist’ door Lisette Kreischer. Lisette Kreischer (1981) is in korte tijd dé trendsetter geworden op het gebied van groen en bewust leven en genieten. Ze volgde de opleiding mediavormgeving en styling en richtte daarna haar bedrijf Veggierose op. Van haar hand verschenen eerder bij uitgeverij Artemis & co Veggie in Pumps, Ecofabulous koken in alle seizoenen en Lisette in Luilekkerland.

Lisette geeft met ‘Wat de pot schaft’ antwoord op de vraag hoe duurzaam, biologisch en makkelijk toch goed samen kunnen gaan. Zij laat zien hoe je deze traditionele maaltijden op een aantrekkelijke, lekkere én verantwoorde manier kunt bereiden, met ingrediënten die verkrijgbaar zijn in de supermarkt.

15-30 minuten     2-3 Personen

Ingrediënten

  • 150 gram risottorijst, bijvoorbeeld arboriorijst
  • 1 teentje knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 1 klein uitje, gepeld en gesnipperd
  • ½ eetlepel plantaardige boter of vet
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 5 zongedroogde tomaatjes, in stukjes gesneden
  • 125 gram paddenstoelen naar keuze, schoongeboend en in stukjes gesneden (ik gebruik graag oesterzwammen)
  • 75 gram doperwten (liefst uit de vriezer)
  • 500 milliliter groentebouillon
  • 60 milliliter witte wijn
  • Extra olijfolie
  • 1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt
  • Rasp van ½ citroen
  • Sap van ½ citroen
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1 el gistvlokken (optioneel)
  • Bereiding

    Verhit de olijfolie samen met de plantaardige boter in een diepe pan.

    Fruit hierin het uitje en de knoflook en voeg vervolgens de rijst toe en roer goed totdat de rijst glazig wordt, vanaf dat moment is de rijst klaar om vocht op te nemen.

    Blus de rijst af met witte wijn en blijf goed roeren tot de rijst de witte wijn heeft geabsorbeerd. Voeg vanaf dat moment al roerend op het moment dat de rijst de vorige lading vocht heeft opgenomen, een scheut groentebouillon toe. Dit duurt vijftien tot twintig minuten.

    Verhit ondertussen een laagje olie in de koekenpan en bak hierin de paddenstoelen rondom goudbruin. Breng op smaak met wat zout en peper.

    Voeg ongeveer vijf minuten voor de rijst klaar is, de doperwten en zongedroogde tomaatjes toe.

    Kook de rijst gaar. De rijst moet smeuïg zijn maar ook nog een kleine bite hebben. Maak af met de paddenstoelen, een scheutje citroensap, wat citroenrasp, de verse peterselie en eventueel nog wat gistvlokken.

    Tip: De gistvlokken die in dit worden aangeraden kun je vinden in de natuurvoedingswinkel. Het heeft een hartige smaak, die wel wordt vergeleken met Parmezaanse kaas.



    Menugang:
    Hoofdgerecht
    Type:
    Rijstgerecht
    Keuken:
    Italiaans
    Smaak:
    Hartig
    Moeilijkheidsgraad:
    Gemiddeld
    Allergie en Dieet:
    Glutenvrij, Notenvrij, Sojavrij, Suikervrij
    Supermarktvriendelijk:
    Ja