1
jun
2021

Bloemkoolovenschotel met vegan spekjes

Bloemkool heeft helaas de reputatie een beetje ‘saai’ te zijn. Hij heeft natuurlijk niet een heel uitgesproken smaak. Daarentegen maakt dat de groente dan juist weer heel geschikt om met van alles te combineren. Daarnaast bevat bloemkool vitamine C, vitamine K en veel vezels. En als extraatje: de groente bevat weinig calorieën. Schep je bord dus maar vol met deze bloemkool ovenschotel!
Ook de vegan ‘spekjes’ mogen in dat opzicht wel even genoemd worden. Wist je dat de ‘spekjes’ in dit recept 0,5 gram vet per 100 gram bevatten? Vergelijk dat eens met het eten van een dier. ‘Spekjes’ van een varken bevatten wel 24 % vet. Dus zo zie je maar dat de vleesopvolger niet alleen diervriendelijker is, maar ook een gezondere optie.

Lees verder
door admin
31
mei
2021

Vlierbloesemsiroop

In mei-juni bloeit de vlier met prachtige witte bloesems die soms een hele straat doen geuren. Het aroma kun je vangen in een limonadesiroop. Hiermee kun je het hele jaar door genieten van het vlier-aroma! Je moet je flesjes hiervoor wel steriliseren. De beschrijving lees je hieronder.
De vlierbessen, die in september afrijpen, kun je niet rauw eten maar de bloesem wel. Hij is ook erg mooi en lekker op een salade.
Pluk de bloemschermen die net open zijn gegaan. Controleer ze op kleine beestjes voordat je ze in het water doet, maar spoel ze niet af. Bedenk dat de bloesem een dag moet trekken in het water voordat je er siroop van gaat maken.

Lees verder
door admin
23
mei
2021

Walnotenburger

Maak je eigen walnotenburger! De walnoten geven de burger een lekkere beet, havermout zorgt voor de stevigheid. We bakken deze burger af in de oven.
Deze voedzame en makkelijk te maken burger past perfect op een broodje. Beleg je broodje met de burger, wat geraspte wortel, fijngesneden kool én het tahinsausje dat je onderaan dit recept terugvindt.

Lees verder
door admin
17
mei
2021

Snel tafelzuur

Met dit recept zet je op een snelle en eenvoudige manier fris zure groenten als bijgerechtje op tafel. Dit doen we zonder te fermenteren. De groenten worden lekker zurig en mals dankzij azijn en zout.
Schep een kleine portie van deze groenten op je bord, bijvoorbeeld als zure toets bij een veganistische burger. Werk je salade ermee af of garneer er een belegd broodje of sandwich mee.
Varieer met groenten, azijnsoorten en specerijen. Ideeën hiervoor vind je in de tip onderaan het recept!

Lees verder
door admin
12
mei
2021

Havermoutkoekjes

Deze havermoutkoekjes zijn snel gemaakt en je kunt er veel mee variëren. Misschien worden het wel je favoriete koekjes!

Voor ca. 12 flinke koekjes.

Lees verder
door admin
9
mei
2021

Sarma (gevulde koolrolletjes)

Tijdens het Suikerfeest wordt het einde van de Ramadan gevierd. Allerlei lekkere hapjes worden klaargemaakt en met de hele familie gegeten. Sarma, gevulde opgerolde koolbladeren, is één van die hapjes. Het is een leuk werkje om de koolbladeren tot mooie pakketjes te vouwen. In dit recept vullen we de koolbladeren met rijst, linzen en groenten. Deze vulling wikkelen we ongekookt in koolbladeren en sudderen we daarna gaar. De kardemom geeft de koolrolletjes een speciale toets. Een yoghurtsausje met verse kruiden maakt het helemaal af!

Lees verder
door admin
11
apr
2021

Harira

Harira is een heerlijke soep van Marokkaanse oorsprong. Deze soep wordt traditioneel tijdens de Ramadan gegeten na zonsondergang. Daarnaast is de soep ook heerlijk in de wintermaanden. Harira bevat onder andere tomaten, kikkererwten en linzen en vult daarmee erg goed. Harira is niet moeilijk om te maken en kost niet veel tijd. De volgende dag, als alle smaken goed in hebben kunnen trekken is de soep eigenlijk nog lekkerder! Serveer de Harira eventueel met Marokkaans platbrood of pitabrood.
Dit recept is voor 1,5 liter soep.

Lees verder
door admin
2
apr
2021

Polenta

Polenta is maïsgriesmeel, wat gemaakt is van gemalen maïskorrels. De korrels nemen smaken heel goed op, daarom maken we het klaar met een lekkere olijfolie en bouillon.
Je kan polenta als een alternatief voor aardappelpuree eten bij bijvoorbeeld een burger. Heb je het liever wat knapperig? Maak er dan kroketjes mee, bijvoorbeeld voor bij een stoofpotje.
Opgelet: gebruik voor dit recept geen maïsmeel. Maïsmeel is een soort bloem en meer geschikt voor gebak.

Lees verder
door admin
21
mrt
2021

Muhammara

Muhammara is een heerlijke kruidige en licht zoet-zure spread op basis van geroosterde rode paprika, walnoot en granaatappelsiroop. De granaatappelsiroop kan je gewoon krijgen bij de supermarkt, maar ook in Midden-Oosterse winkels. Je hebt maar weinig ingrediënten nodig om Muhammara te maken en met een oven en keukenmachine of hakmolen is het zo gedaan. Muhammara is heerlijk op een (geroosterde) boterham of in een wrap met avocado en rucola. Het is ook lekker om het op een toastje te smeren of als dip te gebruiken voor reepjes komkommer of worteltjes.

Lees verder
door Sylvia Reniers
2
mrt
2021

Buddha Bowl met notensaus

Deze bowl is echt een traktatie! De combinatie van de geroosterde groenten met de quinoa, avocado en notensaus is geweldig. En de pompoenpitten en pinda’s bovenop maken het feestje helemaal compleet.

Lees verder
door Sylvia Reniers
9
feb
2021

Gevulde paprika’s in tomatensaus

Deze goed gevulde paprika’s zien er niet alleen prachtig uit, maar zijn ook nog eens superlekker. Eet ze met je favoriete peulvrucht voor een complete maaltijd.

Lees verder
door Sylvia Reniers
9
feb
2021

Chiapudding met warme appel en kaneel

Chiapudding is makkelijk en snel voor te bereiden voor meerdere dagen. Even een nachtje (of langer) in de koelkast laten staan en je bent klaar! Deze variant is door de warme appel en kaneel heel geschikt voor de koudere dagen.

Lees verder
door Sylvia Reniers
7
feb
2021

Citroen-meringuetaart

Deze schuimtaart ziet er spectaculair uit met z’n opgehoopte schuimlaag. Het schuim bevat twee speciale ingrediënten: xanthaangom en agar-agar. Het eerste is voor extra hoog schuim – je kunt het eventueel weglaten – en het tweede voor dagenlang stevig blijven van het schuim. Laat de agar-agar dus beter niet weg, anders is het schuim op de tweede dag in een plasje water veranderd.
De taart moet goed afgekoeld zijn voordat je de schuimlaag er op doet. Bak dus eventueel een dag van tevoren.

Voor een springvorm van 25 cm. doorsnee of een vierkante vorm van 22×22 cm. Ook nodig: elektrische mixer en eventueel gasbrander.

Lees verder
door admin
28
dec
2020

Dame Blanche

Oelala, talk about guilty pleasures! Bo van beaufood.nl ging voor deze dessertklassieker, maar dan de geheel plantaardige variant. Deze vegan dame blanche wil je toch gewoon maken?

De hoge glazen zien er weliswaar fantastisch uit, maar erg praktisch eet het niet. Tenzij je natuurlijk een lange lepel gebruikt. Ga je voor gemak? Serveer deze dame blanche dan in kommetjes. Tip van Bo: tijdens een gezellig etentje ziet dit dessert er wel extra fancy uit in hoge glazen!

Lees verder
door Sylvia Reniers