12
mei
2021

Havermoutkoekjes

Deze havermoutkoekjes zijn snel gemaakt en je kunt er veel mee variëren. Misschien worden het wel je favoriete koekjes!
voor ca. 12 flinke koekjes.

Lees verder
door admin
9
mei
2021

Sarma (gevulde koolrolletjes)

Tijdens het Suikerfeest wordt het einde van de Ramadan gevierd. Allerlei lekkere hapjes worden klaargemaakt en met de hele familie gegeten. Sarma, gevulde opgerolde koolbladeren, is één van die hapjes.
Deze koolrolletjes zijn niet alleen eenvoudig te maken, het is ook een leuk werkje om de koolbladeren tot mooie pakketjes te vouwen. In dit recept vullen we de koolbladeren met rijst, linzen en groenten. Deze vulling wikkelen we ongekookt in koolbladeren en sudderen we daarna gaar. De kardemom geeft de koolrolletjes een speciale toets. Een yoghurtsausje met verse kruiden maakt het helemaal af!

Lees verder
door admin
26
apr
2021

Rijstpudding

Deze rijstpudding is een van de meest alledaagse desserts in het Midden-Oosten. Hij wordt ook veel gegeten tijdens de Ramadan. De pudding is op smaak gebracht met amandelen en rozenwater.

Lees verder
door admin
11
apr
2021

Harira

Harira is een heerlijke soep van Marokkaanse oorsprong. Deze soep wordt traditioneel tijdens de Ramadan gegeten na zonsondergang. Daarnaast is de soep ook heerlijk in de wintermaanden. Harira bevat onder andere tomaten, kikkererwten en linzen en vult daarmee erg goed. Harira is niet moeilijk om te maken en kost niet veel tijd. De volgende dag, als alle smaken goed in hebben kunnen trekken is de soep eigenlijk nog lekkerder! Serveer de Harira eventueel met Marokkaans platbrood of pitabrood.
Dit recept is voor 1,5 liter soep.

Lees verder
door admin
2
apr
2021

Salade van witlof en peer met saus van ‘Chinese kaas’

Als je van stinkkaas houdt (of hield, toen je nog kaas at…) dan wil je zeker eens gefermenteerde tofu (of te vinden als ‘fermented beancurd’) proberen. Dit wordt in potjes verkocht in goed gesorteerde Aziatische supermarkten. Op het dekseltje staat ‘Chinese cheese’ en daar doet het inderdaad aan denken. Het is zeer sterk van geur en smaak en je kunt het dan ook bijna niet puur eten… maar als smaakmaker is het geweldig!
Maak om te beginnen eens een saus ermee. Een paar blokjes van deze gefermenteerde tofu, vermengd met wat romige ingrediënten, maakt een heerlijke dipsaus voor maischips en groenten, of slasaus voor deze salade met witlof en peer.
(N.B. In de biologische winkel wordt ook een gefermenteerde tofu verkocht: Feto van het merk Taifun. Deze is niet te vergelijken met de ‘fermented beancurd’ uit de Aziatische supermarkt: mild van smaak en wel degelijk puur te eten, heerlijk is-ie. Ook een aanrader om je ‘gewone’ tofu eens mee te vervangen. Maar gebruik voor dit recept de sterke uit de Aziatische supermarkt.)

Lees verder
door admin
2
apr
2021

Polenta

Polenta is maïsgriesmeel, wat gemaakt is van gemalen maïskorrels. De korrels nemen smaken heel goed op, daarom maken we het klaar met een lekkere olijfolie en bouillon.
Je kan polenta als een alternatief voor aardappelpuree eten bij bijvoorbeeld een burger. Heb je het liever wat knapperig? Maak er dan kroketjes mee, bijvoorbeeld voor bij een stoofpotje.
Opgelet: gebruik voor dit recept geen maïsmeel. Maïsmeel is een soort bloem en meer geschikt voor gebak.

Lees verder
door admin
25
mrt
2021

Warme chocolademelk

Op de koudere dagen is er niets lekkerders dan een grote mok warme chocolademelk. Dit kan je heel gemakkelijk maken met maar twee of drie ingrediënten. De sojaslagroom is optioneel, maar wel een aanrader!

Lees verder
door admin
21
mrt
2021

Muhammara

Muhammara is een heerlijke kruidige en licht zoet-zure spread op basis van geroosterde rode paprika, walnoot en granaatappelsiroop. De granaatappelsiroop kan je gewoon krijgen bij de supermarkt, maar ook in Midden-Oosterse winkels. Je hebt maar weinig ingrediënten nodig om Muhammara te maken en met een oven en keukenmachine of hakmolen is het zo gedaan. Muhammara is heerlijk op een (geroosterde) boterham of in een wrap met avocado en rucola. Het is ook lekker om het op een toastje te smeren of als dip te gebruiken voor reepjes komkommer of worteltjes.

Lees verder
door Sylvia Reniers
12
mrt
2021

Pita shoarma

Na een avondje uit, als een feestelijk tussendoortje of wanneer je eens echt trek hebt in gezellige comfortfood: een broodje shoarma gaat er altijd wel in. Zo ook bij menig vegan!

Lees verder
door Sylvia Reniers
2
mrt
2021

Buddha Bowl met notensaus

Deze bowl is echt een traktatie! De combinatie van de geroosterde groente met de quinoa, avocado en notensaus is geweldig. En de pompoenpitten en pinda’s bovenop maken het feestje helemaal compleet.

Lees verder
door Sylvia Reniers
9
feb
2021

Gevulde paprika’s in tomatensaus

Deze goed gevulde paprika’s zien er niet alleen prachtig uit, maar zijn ook nog eens superlekker. Eet ze met je favoriete peulvrucht voor een complete maaltijd.

Lees verder
door Sylvia Reniers
9
feb
2021

Chiapudding met warme appel en kaneel

Chiapudding is makkelijk en snel voor te bereiden voor meerdere dagen. Even een nachtje (of langer) in de koelkast laten staan en je bent klaar! Deze variant is door de warme appel en kaneel heel geschikt voor de koudere dagen.

Lees verder
door Sylvia Reniers
7
feb
2021

Citroen-meringuetaart

Deze schuimtaart ziet er spectaculair uit met z’n opgehoopte schuimlaag. Het schuim bevat twee speciale ingrediënten: xanthaangom en agar-agar. Het eerste is voor extra hoog schuim – je kunt het eventueel weglaten – en het tweede voor dagenlang stevig blijven van het schuim. Laat de agar-agar dus beter niet weg, anders is het schuim op de tweede dag in een plasje water veranderd.
De taart moet goed afgekoeld zijn voordat je de schuimlaag er op doet. Bak dus eventueel een dag van tevoren.

Voor een springvorm van 25 cm. doorsnee of een vierkante vorm van 22×22 cm. Ook nodig: elektrische mixer en eventueel gasbrander.

Lees verder
door admin
28
dec
2020

Bananensplit

Toe aan een makkelijk nieuw vegan dessert idee? Probeer dit eens: Vegan Bananensplit! Naar een idee van Puur Suzanne (www.puursuzanne.nl)

Lees verder
door Sylvia Reniers