9
mei
2021

Sarma (gevulde koolrolletjes)

Tijdens het Suikerfeest wordt het einde van de Ramadan gevierd. Allerlei lekkere hapjes worden klaargemaakt en met de hele familie gegeten. Sarma, gevulde opgerolde koolbladeren, is één van die hapjes.
Deze koolrolletjes zijn niet alleen eenvoudig te maken, het is ook een leuk werkje om de koolbladeren tot mooie pakketjes te vouwen. In dit recept vullen we de koolbladeren met rijst, linzen en groenten. Deze vulling wikkelen we ongekookt in koolbladeren en sudderen we daarna gaar. De kardemom geeft de koolrolletjes een speciale toets. Een yoghurtsausje met verse kruiden maakt het helemaal af!

Lees verder
door admin
26
apr
2021

Rijstpudding

Deze rijstpudding is een van de meest alledaagse desserts in het Midden-Oosten. Hij wordt ook veel gegeten tijdens de Ramadan. De pudding is op smaak gebracht met amandelen en rozenwater.

Lees verder
door admin
11
apr
2021

Harira

Harira is een heerlijke soep van Marokkaanse oorsprong. Deze soep wordt traditioneel tijdens de Ramadan gegeten na zonsondergang. Daarnaast is de soep ook heerlijk in de wintermaanden. Harira bevat onder andere tomaten, kikkererwten en linzen en vult daarmee erg goed. Harira is niet moeilijk om te maken en kost niet veel tijd. De volgende dag, als alle smaken goed in hebben kunnen trekken is de soep eigenlijk nog lekkerder! Serveer de Harira eventueel met Marokkaans platbrood of pitabrood.
Dit recept is voor 1,5 liter soep.

Lees verder
door admin
2
apr
2021

Polenta

Polenta is maïsgriesmeel, wat gemaakt is van gemalen maïskorrels. De korrels nemen smaken heel goed op, daarom maken we het klaar met een lekkere olijfolie en bouillon.
Je kan polenta als een alternatief voor aardappelpuree eten bij bijvoorbeeld een burger. Heb je het liever wat knapperig? Maak er dan kroketjes mee, bijvoorbeeld voor bij een stoofpotje.
Opgelet: gebruik voor dit recept geen maïsmeel. Maïsmeel is een soort bloem en meer geschikt voor gebak.

Lees verder
door admin
21
mrt
2021

Muhammara

Muhammara is een heerlijke kruidige en licht zoet-zure spread op basis van geroosterde rode paprika, walnoot en granaatappelsiroop. De granaatappelsiroop kan je gewoon krijgen bij de supermarkt, maar ook in Midden-Oosterse winkels. Je hebt maar weinig ingrediënten nodig om Muhammara te maken en met een oven en keukenmachine of hakmolen is het zo gedaan. Muhammara is heerlijk op een (geroosterde) boterham of in een wrap met avocado en rucola. Het is ook lekker om het op een toastje te smeren of als dip te gebruiken voor reepjes komkommer of worteltjes.

Lees verder
door Sylvia Reniers
2
mrt
2021

Buddha Bowl met notensaus

Deze bowl is echt een traktatie! De combinatie van de geroosterde groente met de quinoa, avocado en notensaus is geweldig. En de pompoenpitten en pinda’s bovenop maken het feestje helemaal compleet.

Lees verder
door Sylvia Reniers
9
feb
2021

Gevulde paprika’s in tomatensaus

Deze goed gevulde paprika’s zien er niet alleen prachtig uit, maar zijn ook nog eens superlekker. Eet ze met je favoriete peulvrucht voor een complete maaltijd.

Lees verder
door Sylvia Reniers
9
feb
2021

Chiapudding met warme appel en kaneel

Chiapudding is makkelijk en snel voor te bereiden voor meerdere dagen. Even een nachtje (of langer) in de koelkast laten staan en je bent klaar! Deze variant is door de warme appel en kaneel heel geschikt voor de koudere dagen.

Lees verder
door Sylvia Reniers
7
feb
2021

Citroen-meringuetaart

Deze schuimtaart ziet er spectaculair uit met z’n opgehoopte schuimlaag. Het schuim bevat twee speciale ingrediënten: xanthaangom en agar-agar. Het eerste is voor extra hoog schuim – je kunt het eventueel weglaten – en het tweede voor dagenlang stevig blijven van het schuim. Laat de agar-agar dus beter niet weg, anders is het schuim op de tweede dag in een plasje water veranderd.
De taart moet goed afgekoeld zijn voordat je de schuimlaag er op doet. Bak dus eventueel een dag van tevoren.

Voor een springvorm van 25 cm. doorsnee of een vierkante vorm van 22×22 cm. Ook nodig: elektrische mixer en eventueel gasbrander.

Lees verder
door admin
28
dec
2020

Bananensplit

Toe aan een makkelijk nieuw vegan dessert idee? Probeer dit eens: Vegan Bananensplit! Naar een idee van Puur Suzanne (www.puursuzanne.nl)

Lees verder
door Sylvia Reniers
28
dec
2020

Dame Blanche

Oelala, talk about guilty pleasures! Bo van beaufood.nl ging voor deze dessert klassieker, maar dan de geheel plantaardige variant. In het glas een bodem van koekkruimels met daarop plantaardig vanille roomijs van Professor Grunschnabel (Maromokotro Snow White), een flinke toef dalgona crème en gesmolten pure chocolade. Deze vegan dame blanche wil je toch gewoon maken?

De hoge glazen zien er weliswaar fantastisch uit, maar erg praktisch eet het niet. Tenzij je natuurlijk een lange lepel gebruikt. Ga je voor gemak? Serveer deze dame blanche dan gewoon in kommetjes. Tip van Bo: tijdens een gezellig etentje ziet dit dessert er wel extra fancy uit in hoge glazen!

Lees verder
door Sylvia Reniers
7
dec
2020

Gevulde pompoen

Een plaatje voor het oog, deze gevulde pompoen. Met wat extra garnering van granaatappelpitjes misstaat deze ook zeker niet aan het kerstdiner. In plaats van (of als extra bij de zwartoogboontjes) kun je ook vegan gehakt gebruiken. Houd je van lekker pittig? Voeg dan currykruiden of chili toe.

Lees verder
door admin
16
nov
2020

Kerstbloemkool

Met deze bloemkool steel je zeker de show aan je kersttafel! De groene en rode balletjes maken het geheel helemaal af.

Lees verder
door Sylvia Reniers
16
nov
2020

Bietenterrine

Een prachtig effect geven de oranje wortels in deze rode bieten terrine als je hem doorsnijdt. Serveertip: met gemengde salade en geroosterde aardappeltjes maak je hier een complete maaltijd van.

Lees verder
door Sylvia Reniers