Havermoutcrumble met zoete aardappel

Deze ovenschotel maakt van iets gewoontjes zoals havermout een verwenontbijt op de zondagochtend. Het klinkt misschien gek om iets als aardappel te verwerken in een zoete ovenschotel, zoete aardappel – ook wel bataat genoemd – is een bijzondere groente die zich uitstekend leent voor zoete gerechten. Probeer het maar eens!

Ingrediënten

Voor de ovenschotel:

Voor de topping:

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden. Kook ondertussen de zoete aardappel ongeveer 5 – 10 minuten, tot je er met een vork in kunt prikken. Zet aan de kant.

In dezelfde pan kun je de havermout koken. Doe de havermout en rijstmelk samen in de pan en breng aan de kook. Laat 5 minuten koken terwijl je regelmatig roert. Voeg de zoete aardappel en banaan toe en pureer met de aardappelstamper. Er mogen wat grove stukken overblijven.
Roer de vanille, kaneel, zout, nootmuskaat en agave siroop erdoor en laat het vuur nog even laag staan terwijl je de topping bereidt.

In een kommetje meng je de pecannoten, margarine, bloem en basterdsuiker met een vork.

Verdeel het havermoutmengsel in een lage ovenschaal en bestrooi met de topping. Bak ongeveer 20 minuten en zet dan nog even de grill aan voor een paar minuten, voor een crunchy topping.

Tip: Ook lekker met pompoen in plaats van zoete aardappel. In de topping kun je ook kokosrasp of stukjes pure chocola verwerken.
Dit recept is afkomstig van de VeganChallenge