Glutenvrije gevulde speculaas

Eén van onze testers stuurde een recept niet zo maar terug toen ze zag dat er gluten in zaten, nee, ze stuurde een heuse glutenvrije variant terug!  En we willen het maar al te graag met jullie delen! Door het gebruik van abrikozen wordt de spijs iets donkerder van kleur en iets zoeter, maar als je niet van abrikozen houdt kan je ook agavesiroop of een ander zoetmiddel gebruiken.

Glutenvrije gevulde speculaas

Ingrediënten

Bereiding

Het is het lekkerst als je een paar dagen van tevoren de spijs klaarmaakt en één dag vantevoren het speculaasdeeg.

Bereiding spijs:
Laat de abrikozen een half uurtje staan in heet water. Giet het grootste deel van het weekwater af (bewaar het wel even, misschien heb je het nog nodig om het geheel iets smeuïger te maken!) en pureer de abrikozen met een staafmixer of keukenmachine.

Maal de amandelen zeer fijn in de keukenmachine. Doe de gepureerde abrikozen erbij en mix goed door elkaar. Voeg het citroensap samen met het amandelaroma toe, evenals de gember en kardemom, en roer weer goed door. Het spijs mag wat vettig aanvoelen, maar moet niet te plakkerig zijn, voeg in dat geval nog wat gemalen amandelen toe. Doe er juist wat weekwater van de abrikozen bij als het te droog is. Proef even of je het zoet genoeg vindt. Eventueel kun je er nog wat agavesiroop of ander zoetmiddel aan toevoegen.
Maak een dikke plak van de spijs, wikkel die in folie en bewaar in de koelkast tot verdere verwerking.

Bereiding Speculaasdeeg:
Roer het meel, de speculaaskruiden, bakpoeder en zout goed door elkaar. Laat de 75 gram abrikozen wellen en pureer ze op dezelfde manier als voor de spijs. Roer de suiker erdoor en voeg dan bij het meelmengsel samen met de gesmolten olie. Laat de keukenmachine of mixer dit tot een stevig deeg mengen. Proef even of je het zoet en kruidig genoeg vindt en voeg eventueel wat extra zoetmiddel en specerijen toe. Als het te droog is, doe je er nog één of meer eetlepels weekwater bij. Verdeel het deeg in twee gelijke delen, wikkel in folie en laat rusten op een koele droge plek.

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in met plantaardige margarine. Neem de helft van het koekdeeg en vorm hiervan de onderste laag van de gevulde koek – gebruik eventueel een deegroller. Maak van het amandelspijs een platte laag en bedek het koekdeeg hiermee. Maak met de rest van het koekdeeg de bovenste laag. Kerf eventueel met een vork een leuk patroon in het deeg en garneer de koek met amandelschaafsel of met hele amandelen.

Bak de koek in ongeveer 30-40 minuten gaar. Zodra de amandelen goudbruin zijn is hij gaar. Laat goed afkoelen voordat je de koek aansnijdt!

Tip: Maak het koekdeeg 24 uur van te voren, zodat de speculaaskruiden er goed in kunnen trekken.