Risotto met knolselderij en paddenstoelen

Risotto is zo’n typisch voorbeeld van slow food. Dit recept is daar niet anders in. Je hebt meerdere pannen nodig om deze smaakvolle risotto te bereiden, maar alle testers waren het er over eens: het is het meer dan waard!

> 1 uur     4-Persoons
Vind ik lekker

Ingrediënten

  • 300 gram knolselderij, geschild en in blokjes van ca. 1 cm
  • 50 milliliter olijfolie
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • Peper & zout
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 theelepels tijm
  • 1 mespunt paprika poeder
  • 250 gram risottorijst
  • 125 milliliter witte wijn
  • 600 milliliter groentebouillon
  • 200 gram paddenstoelen (in stukjes (een voorkeur voor oesterzwammen)
  • 1 snuifje gemalen korianderzaad
  • 1 blik kikkererwten (265 gram uitlekgewicht), uitgelekt
  • 3 eetlepels sesamzaad
  • Handje verse peterselie
  • citroensap
  • zout & peper
  • Bereiding

    Verwarm de oven voor tot 200°(gasoven)/180°(elektrische oven). Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie. Doe de knolselderij in een kom met 50 milliliter olijfolie, koriander en peper & zout naar smaak. Roer goed door, zodat alle blokjes ingesmeerd zijn. Verspreid de knolselderij over de bakplaat en rooster ze zo’n 30 minuten.

    Stoof intussen de ui met wat zout, tijm en paprikapoeder in 2 eetlepels olijfolie, in een grote pan. Voeg de rijst toe en roerbak tot het glazig wordt. Blus met witte wijn en voeg dan pollepel na pollepel bouillon toe, tot de rijst gaar is.

    Rooster ondertussen het sesamzaad in een droge pan tot de zaadjes beginnen te springen, laat ze niet te veel verkleuren. Plet ze met een vijzel, samen met een theelepel grof zeezout. Deze mengeling heet gomasio. Als je geen vijzel hebt kun je de zaadjes in een zakje doen en met een lepel pletten.

    Gebruik de sesampan voor de paddenstoelen. Verhit nog 2 eetlepels olie en bak de paddenstoelen in zo’n 5 minuten mooi bruin.

    Prak de kikkererwten met een schepje bouillon en een scheut olie tot een puree. Roer de kikkererwtenpuree door de risotto. Hij moet mooi smeuïg zijn. Voeg de knolselderij en de paddenstoelen toe. Breng op smaak met peper, zout, citroensap en olijfolie. Strooi er sesamzaadjes en fijngesneden peterselie op.

    Tip: extra lekker als je gerookt paprikapoeder gebruikt.



    Menugang:
    Hoofdgerecht
    Type:
    Rijstgerecht
    Keuken:
    Italiaans
    Smaak:
    Hartig, Kruidig
    Seizoen:
    Herfst
    Gelegenheid:
    Kerst
    Moeilijkheidsgraad:
    Uitdaging
    Allergie en Dieet:
    Glutenvrij, Notenvrij, Sojavrij, Suikervrij
    Supermarktvriendelijk:
    Ja