Risotto met knolselderij en paddenstoelen

Risotto is zo’n typisch voorbeeld van slow food. Dit recept is daar niet anders in. Je hebt meerdere pannen nodig om deze smaakvolle risotto te bereiden, maar alle testers waren het er over eens: het is het meer dan waard!

Ingrediënten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°(gasoven)/180°(elektrische oven). Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie. Schil de knolselderij en snijd in blokjes van ca 1 cm. Doe de blokjes in een kom met 50 milliliter olijfolie, koriander en peper & zout naar smaak. Roer goed door, zodat alle blokjes ingesmeerd zijn. Verspreid de blokjes knolselderij over de bakplaat en rooster ze zo’n 30 minuten in de oven.

Bak intussen de ui met wat zout, tijm en paprikapoeder in 2 eetlepels olijfolie, in een grote pan. Voeg de rijst toe en roerbak tot het glazig wordt. Blus dan af met de witte wijn. Blijf roeren totdat deze is opgenomen en voeg dan telkens een scheutje bouillon toe en roer totdat deze is opgenomen. Ga hiermee door totdat de rijst gaar is. (Mocht je niet voldoende bouillon hebben, ga dan door met water).

Rooster ondertussen het sesamzaad in een droge pan tot de zaadjes beginnen te springen, laat ze niet te veel verkleuren. Plet ze in een vijzel, samen met een theelepel grof zeezout. Deze mengeling heet gomasio. (Als je geen vijzel hebt kun je de zaadjes ook in een zakje doen en met een lepel pletten).

Snijd dan de paddenstoelen in stukjes en bak deze met een scheutje olijfolie (in de sesampan) in zo'n 5 minuten mooi bruin.

Pureer de kikkererwten samen met een schepje bouillon, een scheutje olie en wat citroensap in de keukenmachine (of met een staafmixer) tot een smeuïge puree en roer dit door de risotto. Voeg ook de knolselderij en de paddenstoelen toe en breng op smaak met de gomasio. Strooi er eventueel nog als topping sesamzaadjes en fijngesneden peterselie over.

Tip: extra lekker als je gerookt paprikapoeder gebruikt.