Als je graag haver eet voor ontbijt, is havergrutjespap misschien eens lekker voor de afwisseling. Havergrutten of ‘steel cut oats’ zijn iets anders dan havermout. De laatste zijn gewalste graankorrels die platte rondjes zijn geworden, ofwel graanvlokken. Maar grutten zijn graankorrels die in stukjes zijn gehakt. Pap van havergrutten heeft een stevige korrelige structuur, minder papperig dan havermoutpap. Maar wel met dezelfde goede eigenschappen van haver! Steel cut oats vormen een stevig ontbijt waarop je een hele ochtend er tegenaan kunt.
Moet je pap noten- of sojavrij zijn? Let er dan op welke melk je gebruikt.
Havergrutjespap is goed op te warmen. Je kunt een grotere hoeveelheid maken en daar een paar dagen van eten.
Zet de grutten ‘s avonds in de week om de kooktijd te bekorten.
Als het gegarandeerd glutenvrij moet zijn, zorg dan dat je gecertificeerd glutenvrije steel cut oats hebt.