Vegan Smoor Ajam
Smoor Ajam (gesmoorde kip) is een traditioneel Indonesisch gerecht. Plantaardige kipfilet is hiervoor uitermate geschikt. Serveer het met rijst, komkommer en taugé!
Ingrediënten
- 1 pak plantaardige kipstukjes
- 2 tl nootmuskaat
- 2 grote of 4 kleine uien, gesneden
- 4 tl bruine suiker of gula djawa (Javaanse suiker)
- 2 teentjes knoflook, geperst of geraspt
- 2 kruidnagels
- 4-5 el ketjap manis
- Optioneel : sambal oelek of stukjes spaanse peper
Bereiding
Halveer de plantaardige kipstukje en bak ze kort in wat olie lichtbruin. Voeg naar smaak zout en peper toe.
Doe alle overige ingrediënten in een pan met een klein laagje water en breng dit aan de kook. Gebruik niet teveel water, voeg eventueel later meer water toe als er veel verdampt. Voeg dan de kipstukjes toe en laat het geheel nog 10 minuten sudderen. Voeg optioneel 1 à 2 theelepels sambal oelek of stukjes spaanse peper toe en laat dit ook mee sudderen. Serveer met (witte) rijst, taugé en komkommer.
Tip: Bij smoorgerechten geldt: ruim van tevoren bereiden verrijkt de smaak. Warm het dan even opnieuw op voor het opdienen.
- Menugang:
- Bijgerecht
- Keuken:
- Aziatisch
- Type:
- Vlees-/Vis-vervanger
- Seizoen:
- —
- Gelegenheid:
- —
- Smaak:
- Hartig, Kruidig
- Allergieën en diëten:
- Notenvrij
- Moeilijkheidsgraad:
- Gemiddeld
- Labels:
- Budgetvriendelijk, Supermarktvriendelijk