Blog

Lees en kijk mee met onze bloggers en vloggers. Zij geven jou een kijkje in hun leven als veganist. Op zoek naar tips, recepten en informatie? Scroll snel verder!

Wie zijn onze bloggers & vloggers?


1 25 26 27 28 29

Variatie in eiwitbronnen: Soja

Een vraag van veel mensen blijft: hoe kom je als veganist nou op een lekkere en afwisselende manier aan je eiwitten? Dat is helemaal niet zo moeilijk, maar je moet de producten wel even leren kennen. Daarom introduceren wij de lekkerste en gezondste eiwitbronnen: het krachtvoer uit de plantaardige keuken. Vandaag is soja aan de [……]

Lees verder
2
apr
2016

Lunchbox Emma-Gwen

De lunch is een belangrijke maaltijd. Na een halve dag werk of studie is het belangrijk dat je genoeg energie binnenkrijgt, zodat je er nog een aantal uur tegenaan kan. Maar wat eet je als lunch in plaats van een broodje kaas of worst? Vandaag deelt veganist Emma-Gwen wat ze de afgelopen tijd in haar lunchtrommel heeft [……]

Lees verder
2
apr
2016

Vegan supermarkt: plantaardige melk

Moet je als vegan altijd naar (soms dure) biowinkels? Nee hoor, dat moet niet! Soms is de supermarkt zelfs verbazend goed voorzien in plantaardige producten. Zo vind je tegenwoordig in bijna elke supermarkt een uitgebreid assortiment plantaardige melk. Dan hoef je niet meteen aan de sojamelk, want er zijn nog veel meer verschillende soorten.  Denk bijvoorbeeld [……]

Lees verder

Vegan supermarkt: koekjes

Koekjes! Vaak worden ze gepromoot met een groot label met ‘echte roomboter’ of ‘met echte stukje melkchocolade’ erop. Maar wist je dat een heleboel koekjes in de supermarkt helemaal geen dierlijke producten bevatten? Als vegan hoef je het koekjesschap dan ook absoluut niet over te slaan.  Neem nou Oreo koekjes! We geven direct toe dat [……]

Lees verder

Variatie in eiwitbronnen: bonen

Een vraag van veel mensen blijft, hoe kom je als veganist nou op een lekkere en afwisselende manier aan je eiwitten? Dat is helemaal niet zo moeilijk, maar je moet wel weten welke producten je dan moet eten. Daarom introduceren wij de lekkerste en gezondste eiwitbronnen: het krachtvoer uit de plantaardige keuken. Vandaag hebben we [……]

Lees verder

Variatie in eiwitbronnen: Seitan

Dat je met een plantaardig dieet echt wel aan genoeg eiwit komt weten we inmiddels. Alleen hoe maak je het lekker en afwisselend? Vandaag vertellen we je graag meer over een relatief onbekende vleesvervanger, maar eentje die zeker niet kan ontbreken in je culinaire repertoire als (tijdelijke) veganist. We hebben het over seitan, ook wel gluten- of [……]

Lees verder

Maak je eigen vegan “parmezaan”

Voormalig VeganChallenge coördinator Marieke deelt een gouden tip voor een makkelijk alternatief op Parmezaanse kaas. Veel mensen vragen mij “maar hoe kan je zonder kaas?!”. Eigenlijk kost het me niet zo veel moeite, omdat ik inmiddels heerlijke vervangers heb gevonden. Als ik pasta of gnocchi eet, moet daar moet eigenlijk Parmezaanse kaas over. Daar heb ik iets [……]

Lees verder

Vegan in de supermarkt in België

In een gewone supermarkt kan vegan boodschappen doen soms een uitdaging zijn. In sommige winkels is het al moeilijk om vega voedsel te vinden, laat laat staan plantaardig. In België is dit nog iets lastig. Volgens Sarah, één van onze Vlaamse oud-deelneemsters, lijkt België een beetje achterop te hikkelen. Vandaag leidt ze ons rond door [……]

Lees verder
2
apr
2016

Edelgist

Vind je kaasvervangers te duur of te lastig verkrijgbaar? Niet getreurd, de redding is nabij, en die heet… edelgist! Laat je niet afschrikken door de naam, want het is lekkerder dan het klinkt. Wat is het precies en wat kun je ermee? Dat leggen we je vandaag uit. Wat is edelgist? Edelgist is een gist [……]

Lees verder
2
apr
2016

Het voedings-ABC: Vitamine B12

Waar haal je je vitamines en mineralen vandaan als je plantaardig eet? Je krijgt er ongetwijfeld een keer vragen over uit je omgeving. Onze diëtisten geven je graag een helder antwoord. Vandaag staat vitamine B12 in de spotlight. Het overgrote deel van de vitamines vind je juist overvloedig in plantaardig eten. Denk bijvoorbeeld aan foliumzuur (vitamine [……]

Lees verder
28
mrt
2016

Gezondheidsvoordelen van plantaardig eten

Plantaardig eten hóeft niet gezond te zijn, maar het kan wel heel makkelijk! Wat maakt plantaardig eten zo gezond? Planten zitten vol met vezels, gezonde koolhydraten en vetten, vitaminen en mineralen. Diëtist Mirte vertelt je hoe de vork in de steel steekt. Natuurlijk kun je als vegan alleen chips, patat en koekjes eten. Er is immers [……]

Lees verder
28
mrt
2016

Mirte’s tip: De veelzijdigheid van havermout

VeganChallenge vrijwilliger Mirte is diëtiste, maar daarnaast ook een echte lekkerbek. Ze deelt tips over lekker eten en gezondheid. Haar motto: gezond kan ook lekker! In deze nieuwsbrief vertelt ze je meer over een goede kom ouderwetse havermout. Haver is een graan dat al vele eeuwen wordt gebruikt voor allerlei toepassingen. Onder andere voor brood en [……]

Lees verder
28
mrt
2016

Milieuvoordelen van plantaardig eten: CO2

Dat dierlijke producten ten koste gaan van de belangen van dieren lijkt voor zich te spreken, maar wist je dat de veehouderij ook één van de meest vervuilende industrieën is? Volgens een toonaangevend rapport van de Verenigde Naties is de vleessector verantwoordelijk voor een grotere uitstoot van broeikasgassen dan de totale transportsector. In totaal komt [……]

Lees verder

Mirte’s tip: Green smoothies!

VeganChallenge vrijwilliger Mirte is diëtist, maar daarnaast ook een echte lekkerbek. Haar motto: gezond kan ook lekker! De tip van vandaag: green smoothies. Sommigen zijn er verslaafd aan, anderen kijken er met opgetrokken wenkbrauwen naar: groene smoothies. Ik val in de eerste categorie en wil je graag vertellen waarom ik deze smurrie zo graag drink. [……]

Lees verder
1 25 26 27 28 29