Is soja duurzaam?

De sojaboon is ontzettend veelzijdig en levert een prachtige combinatie van eiwitten en gezonde voedingsstoffen. Helaas doen er veel fabeltjes de ronde over deze peulvrucht. Is het waar dat soja niet duurzaam is? Wat is feit en fictie over soja? 

Fictie: Voor alle sojaproducten worden oerbossen gekapt, dus daarom kun je beter Nederlands vlees kopen.

Het is een feit dat sommige soja wordt verbouwd in voormalig oerbos. Dit wordt echter zelden gebruikt voor menselijke consumptie en vind je daardoor niet of nauwelijks terug in veganistische producten. In totaal wordt 70% van de wereld sojaproductie juist gebruikt als veevoer. Deze dieren worden vervolgens gebruikt voor de productie van vlees en zuivel. Dit is echter totaal niet efficiënt: voor één kilo rundvlees heb je zo’n zeven kilo plantaardig krachtvoer nodig. Je zou dus kunnen zeggen dat je indirect meer soja eet met een niet-veganistisch eetpatroon dan in een volledig plantaardig leefwijze.

Fictie: Sojaproducten en vleesvervangers zijn altijd genetisch gemanipuleerd

De massale sojaplantages in de voormalige regenwouden van Zuid-Amerika staan bekend om het gebruik van genetisch gemanipuleerde soja en grote hoeveelheden pesticiden. Wil je dit niet liever niet? Met biologische producten zit je sowieso goed! Volgens de Europese richtlijnen mogen deze niet bespoten of genetisch gemodificeerd zijn. Voor bio-soja hoef je niet perse naar een biologische winkel: veel supermarkten verkopen tegenwoordig ook biologische soja, zoals Albert Heijn met hun eigen merk Puur&Eerlijk.
Ook een aantal andere producenten van veganistische voeding, waaronder Alpro (en dochterbedrijf Provamel), Taifun en Vbites claimen enkel verantwoorde soja te gebruiken. De grondstoffen voor deze producten worden verbouwd op plekken waar dit niet ten koste gaat van de regenwouden en zonder genetische manipulatie.
Taifun gebruikt voornamelijk soja van Europese landbouw en Vbites gebruikt enkel Europese soja. Beiden merken zijn te vinden in de bio winkel.

Feit: Veganistisch eten kan ook sojavrij

Op de VeganChallenge recepten pagina hebben we veel soja-vrije recepten staan. Als er wel soja gebruikt wordt in een recept, kun je dit vaak makkelijk vervangen met bijvoorbeeld amandelmelk, rijstmelk of havermelk. Het aanbod plantaardige melk blijft maar groeien. Inmiddels zijn er ook alternatieven voor sojayoghurt, bijvoorbeeld kokosyoghurt. Dus mocht je een allergie hebben of om een andere reden soja willen mijden, dan hoef je niet bang te zijn dat je iets te kort kom, want er is keuze genoeg!