Blogs

Lees en kijk mee met onze bloggers Zij geven jou het laatste nieuws en een kijkje in hun leven als veganist. Op zoek naar tips, recepten en informatie? Scroll snel verder voor de VeganChallenge blog!  


1 24 25 26 27 28

Verborgen dierlijke ingrediënten: Schellak

Als beginnende vegan zul je op de ingrediëntenlijst vaak de voor de hand liggende dierlijke ingrediënten er makkelijk uithalen. Eieren, melkproducten, vlees en vis staan vaak goed aangegeven. Er zijn echter ook minder opvallende dierlijke producten. Elke week zullen we er één behandelen. Vandaag: schellak! Schellak is een goedje dat vaak gebruikt wordt om eten …

Lees verder

Tofuguide #2: gezondheid, soorten en bewaren

Omdat beginnende vegans niet altijd weten wat ze met tofu kunnen maken, delen we deze ’tofuguide’ van Tofupedia met jullie. Tofupedia verzamelt informatie, artikelen en recepten rondom tofu op tofupedia.com. De site is niet geheel vegan, maar er valt genoeg plantaardigs te vinden. In deze tweedelige serie ‘Tofuguide’ nemen we je mee in de wereld van …

Lees verder
2
apr
2016

Vegan Topsporters

Zijn er eigenlijk wel vegan topsporters? Jazeker! Steeds meer atleten ontdekken dat een veganistische leefstijl niet alleen goed is voor de dieren en het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid en je sportprestaties. Vegan Topsporters Sprinter en verspringer Carl Lewis besloot in 1990 eerst vegetarisch en later veganistisch te gaan eten om zijn gewicht …

Lees verder

Tofuguide #1: snijden, marineren en krokant bakken

Omdat beginnende vegans niet altijd weten wat ze met tofu kunnen maken, delen we deze ’tofuguide’ van Tofupedia met jullie. Tofupedia verzamelt informatie, artikelen en recepten rondom tofu op tofupedia.com. De site is niet geheel vegan, maar er valt genoeg plantaardigs te vinden. In deze tweedelige serie ‘Tofuguide’ nemen we je mee in de wereld …

Lees verder

Verborgen dierlijke ingrediënten: Karmijn

Beginnen met plantaardig eten betekent veel verpakkingen lezen. Je leert producten en hun ingrediënten steeds beter kennen en soms word je zelfs verrast door producten die vegan blijken te zijn. Maar welke ingrediënten zijn dierlijk? Melk, ei en vlees ken je natuurlijk, maar sommige zijn minder opvallend. Vandaag: karmijn! Karmijn is een veelgebruikte stof in voedingsmiddelen …

Lees verder
2
apr
2016

Vegan Challenge ervaring: Brenda

Elk jaar doen er weer duizenden mensen mee aan de Vegan Challenge. Alleen wat gebeurt er nadat de challenge is afgelopen? Blijven ze dan veganist of gaan ze weer terug naar hun oude eetpatroon?  Brenda heeft meegedaan aan de Vegan Challenge en deelt vandaag haar ervaringen. Waarom deed je mee aan de Vegan Challenge? Het …

Lees verder
2
apr
2016

Sociale situaties: vegan vakantie

Als je als veganist op vakantie gaat, kan het even zoeken zijn naar wat je daar kan eten.  In je eentje is het soms al moeilijk, maar hoe doe je dat als je met het hele gezin op vakantie gaat? Ervaren vegan Tim Tat deelt zijn tips voor een vegan vakantie met kinderen.  Vakantie is de periode waar …

Lees verder

Variatie in eiwitbronnen: Soja

Veganisme en vegetarisme worden vaak geassocieerd met soja. Deze boon is al van oudsher een eiwitrijk product dat veel gegeten werd door de bevolking van Zuidoost-Azië. Tegenwoordig zijn ook hier dierlijke producten steeds meer in opkomst, maar in minder rijke gebieden is soja nog steeds een belangrijke eiwitbron. Bij soja denk je misschien alleen aan …

Lees verder
2
apr
2016

Lunchbox Emma-Gwen

De lunch is een belangrijke maaltijd. Na een halve dag werk of studie is het belangrijk dat je genoeg energie binnenkrijgt, zodat je er nog een aantal uur tegenaan kan. Maar wat eet je als lunch in plaats van een broodje kaas of worst? Vandaag deelt veganist Emma-Gwen wat ze de afgelopen tijd in haar lunchbox heeft …

Lees verder
2
apr
2016

Vegan supermarkt: plantaardige melk

Moet je als vegan altijd naar (soms dure) biowinkels? Nee hoor, dat moet niet! Soms is de supermarkt zelfs verbazend goed voorzien in plantaardige producten. Zo vind je tegenwoordig in bijna elke supermarkt een uitgebreid assortiment plantaardige melk. Dan hoef je niet meteen aan de sojamelk, want er zijn nog veel meer verschillende soorten.  Denk bijvoorbeeld …

Lees verder

Vegan supermarkt: koekjes

Koekjes! Vaak worden ze gepromoot met een groot label met ‘echte roomboter’ of ‘met echte stukje melkchocolade’ erop. Maar wist je dat een heleboel koekjes in de supermarkt helemaal geen dierlijke producten bevatten? Als vegan hoef je het koekjesschap dan ook absoluut niet over te slaan.  Neem nou Oreo koekjes! We geven direct toe dat …

Lees verder

Variatie in eiwitbronnen: bonen

Zelfs tegenwoordig is het voor veel mensen onvoorstelbaar dat je aan genoeg eiwit komt met een plantaardig dieet. Gelukkig zijn die zorgen ongegrond, maar dat neemt niet weg dat het voor de beginnende vegan soms even zoeken is naar waar je die plantaardige eiwitten dan vandaan haalt. Het is namelijk absoluut niet waar dat vegans …

Lees verder

Variatie in eiwitbronnen: Seitan

  Wat is seitan? Het wordt gemaakt van tarwegluten, de eiwitten die van nature in tarwe voorkomen. De gluten worden gekruid en kort gekneed tot een elastisch deeg ontstaat met een structuur die doet denken aan vlees. Je kunt het kant-en-klaar kopen bij natuurvoedingswinkels of de toko. Daar zit het meestal in een pot, waar …

Lees verder

Maak je eigen vegan “parmezaan”

Voormalig VeganChallenge coördinator Marieke deelt een gouden tip voor een makkelijk alternatief voor ‘Parmezaan’. Veel mensen vragen mij “maar hoe kan je zonder kaas?!”. Eigenlijk kost het me niet zo veel moeite, omdat ik inmiddels heerlijke vervangers heb gevonden. Als ik pasta of gnocchi eet, moet daar moet eigenlijk Parmezaanse kaas over. Daar heb ik iets voor …

Lees verder

Vegan in de supermarkt in België

In een gewone supermarkt kan vegan boodschappen doen soms een uitdaging zijn. In sommige winkels is het al moeilijk om vega voedsel te vinden, laat laat staan plantaardig. In België is dit nog iets lastig. Volgens Sarah, één van onze Vlaamse oud-deelneemsters, lijkt België een beetje achterop te hikkelen. Vandaag leidt ze ons rond door …

Lees verder
1 24 25 26 27 28