Vegan bakken: Romig zonder room

Eén van Mirte’s grootste hobby’s is het bakken van taarten, want ze is een echte zoetekauw! Alleen hoe maak je plantaardige taarten en ander lekkers? In deze rubriek lees je haar tips en trucs, zodat ook jij straks de lekkerste veganistische baksels kan maken.tiramisu

Zoals ik je in week 1 al bekende, was het moeten opgeven van zoetigheden mijn grootste angst bij het overgaan naar vegan eten. Gelukkig bleek de angst ongegrond en kon ik nog van heel veel bakken. Alles is mogelijk als je veganistisch eet! Het heeft wel wat langer geduurd voordat ik de echte romigheid terugvond die ik altijd zo lekker vond, zoals in dit overheerlijke tiramisu recept.

Die tiramisu is echt om je vingers bij af te likken! Een heerlijk romig gebak waar maar weinig mensen nee tegen zouden kunnen – of willen – zeggen. Alleen hoe krijg je die lekkere romige smaak en structuur, en toch helemaal vegan? Bij dit recept zit ‘t geheim ‘m in de cashewnoten. Ongebrande cashews hebben een vrij neutrale smaak en passen daarom perfect in zoete (maar ook hartige) gerechten. Wat maakt ze zo romig? Allereerst het hoge vetgehalte van deze nootjes. Noten bevatten van nature behoorlijk veel vet, maar het goede nieuws is dat dit voornamelijk gezonde, onverzadigde vetten zijn. Dit is dus veel beter dan de verzadigde vetten die je vindt in room gemaakt van koemelk. Cashewnoten worden extra romig van structuur als je ze een nachtje laat weken en heel fijn maalt. Het is de perfecte vervanger voor mascarpone, en je kan er ook heerlijk romig broodbeleg mee maken, zoals onze frisse komkommer cashewdip.

Wat nou als je het luchtige van slagroom wil? Een makkelijke en lekkere optie is Alpro Op te kloppen. Deze slagroom is gewoon met de mixer op te kloppen en geeft een mooi luchtig resultaat (zelf doe ik er wel wat extra poedersuiker bij). Hij is verkrijgbaar bij grotere Jumbo, Albert Heijn, Hoogvliet, DEEN en Vomar winkels. Verder heb je van het merk Soyatoo een aantal zelf op te kloppen producten van soja-, rijst- en kokosroom en ook soja- en rijstslagroom in een spuitbus. Mijn ervaring met Soyatoo is echter dat er vrij veel ‘bijsmaak’ aan zit en dat de spuitbussen precies op de juiste temperatuur moeten zijn om goed te werken. Welke spuitbus slagroom ik wel heel geslaagd vind is die van Schlagfix. Die is gewoon lekker romig en zoet en makkelijk te gebruiken. Verder bestaat er nog een zelf op te kloppen slagroom genaamd Hulala, die ik graag alleen al om de naam een keer zou uitproberen. Ik kan je alleen nog niets over de smaak ervan vertellen. Zowel de producten van Soyatoo als Schlagfix zijn verkrijgbaar in de webwinkel van Veggiedeli.

Je kunt je er ook aan wagen om zelf een slagroom te maken met kokosvet. Je kunt dan wel een iets minder luchtig resultaat verwachten, tenzij je een professionele slagroomspuit met gaspatronen gebruikt. Een simpele variant maak je door het vet (de witte bovenlaag) van een blik volvette kokosmelk op te kloppen met wat poedersuiker.

Mijn nieuwste ontdekking is het opkloppen van kikkererwtenvocht (ook al klinkt dat niet zo lekker). Omdat er zetmeel uit de erwten in het vocht trekt, kun je het vocht met suiker, vanille en citroensap opkloppen tot een soort slagroom (dat wat weg heeft van marshmallow fluff – voor wie dat kent). In de oven kun je dit dan weer omtoveren tot schuimpjes. Heerlijk!

Wat vind je nog meer voor romigheden in de wereld van taarten en gebakjes? Een veel gebruikte topping op cupcakes of vulling voor laagjestaarten is botercrème. Botercrème is heel makkelijk te veganizen, omdat het eigenlijk alleen uit boter en poedersuiker bestaat. Ga dus even langs bij de dichtstbijzijnde biowinkel en koop een kuipje vegan margarine (geen halvarine). Mix deze glad, voeg een bus poedersuiker en eventueel wat citroensap naar smaak toe en je bent klaar!