Edelgist

Cashew fondueVind je kaasvervangers te duur of te lastig verkrijgbaar? Niet getreurd, de redding is nabij, en die heet… edelgist! Laat je niet afschrikken door de naam, want het is lekkerder dan het klinkt. Wat is het precies en wat kun je ermee? Dat leggen we je vandaag uit.

Wat is edelgist?
Edelgist is een gist die een paar dagen is gecultiveerd op suiker (uit melasse). Dan wordt het verhit, geoogst, gewassen, gedroogd en verpakt als poeder/vlokken.

Edelgist is niet alleen een heerlijke smaakmaker: het is ook nog eens hartstikke gezond. Het is rijk aan eiwit en bevat alle essentiële aminozuren. Bovendien bevat het veel B-vitaminen en mineralen. Het is ook erg gezond om edelgist toe te voegen aan het voer van je hond of kat. Probeer het eens een tijdje en zie hun vacht erop vooruit gaan!

Wat kun je ermee?
Edelgist heeft een hartige smaak die aan kaas doet denken. Daarom kun je er heerlijke kaassaus van maken, zoals in ons recept voor pasta met kaassaus. Ook kun je het zo over de pasta strooien, in plaats van Parmezaanse kaas. Tosti’s worden lekkerder met edelgist, zoals de groene tosti . Het is ook erg lekker (en volgens sommigen onmisbaar) in eivervangende gerechten, door de hartige smaak die het eraan geeft. Zo wordt het gebruikt in ons recept voor tofu omelet en het is ook een erg lekkere toevoeging aan de tofu scramble. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze het over de popcorn strooien!

Wat kan je er nog meer mee? Het is erg lekker in soepjes. Daar werkt het deels als bindmiddel. Je kunt ook zelf gaan experimenteren met kaas maken. Op de blog Vegetus vind je een recept voor een Frans cashewkaasje. Wil je meer experimenteren met vegan kaas, dan is het boek Artisan Vegan Cheese misschien wel wat voor jou.

Waar koop je het?

Edelgist is te koop bij biologische winkels en bij Holland & Barrett. Er kan een flink prijsverschil zitten tussen de verschillende merken. Zo betaal je voor de goedkoopste (te koop bij Holland & Barrett en Gezond & Welzijn natuurwinkel) een paar euro voor 200 gram, terwijl je bij Ekoplaza drie keer zoveel betaald voor dezelfde hoeveelheid. Heel goedkoop is dit goddelijke goedje dus niet, maar je gebruikt maar heel weinig per keer.