Hoe zie je of een product vegan is?

Je staat in de supermarkt en je wilt snel wat inkopen doen. Hoe check je zonder veel moeite of een product vegan is? In de natuurvoedingswinkel hebben producten soms een vegan logo waardoor je zeker weet dat je goed zit. In de supermarkt zul je dit logo minder tegenkomen.  Toch kun je ook dan makkelijk ontdekken of een product voor veganisten geschikt is.

Begin als eerste met de allergeneninformatie. Dit staat meestal onder of dikgedrukt in de ingrediëntenlijst. Zo zie je in één oogopslag of er bekende allergenen zoals koemelk, ei, vis of schaaldieren aanwezig zijn. Vis- en vleesproducten hoeven hierbij niet vermeld te worden, dus dit zul je apart moeten checken. Deze truc werkt daarom alleen bij producten die op het oog vegetarisch lijken.

Vervolgens kun je je wagen aan de rest van de ingrediëntenlijst. Veel voorkomende dierlijke ingrediënten zijn: weipoeder, melkpoeder, caseïne, botervet of boterolie, lactose, vitamine D3, albumine, ei-eiwit, schellak (E903), karmijn of cochenilerood (E120), gelatine (E441), bijenwas (E901), natriumribonucleotiden (E635) en enkele andere e-nummers.

Vind je geen van deze ingrediënten op de verpakking? Mooi! Dan heb je waarschijnlijk een vegan product gevonden en kun je het kopen.

Eet je iets waarvan je een dierlijk ingrediënt over het hoofd hebt gezien? Maak je niet druk, volgende keer beter! Na een tijdje krijg je vanzelf een oog voor het spotten van de dierlijke ingrediënten én weet je meteen al welke merken en producten vegan zijn en welke niet. Een handige site om je hierbij te helpen is Gewoon Vegan. Op deze site staan alleen maar producten die je als veganist gewoon in de supermarkt kan vinden.

Fijn om te weten: hoewel de naam anders kan doen vermoeden, zijn cacaoboter en melkzuur wel degelijk plantaardig. Melkzuur is het product van een bacterie die gegroeid is op kristalsuiker en heeft derhalve niets met koemelk te maken. De stof lijkt qua structuur op koemelk, vandaar de verwarrende naam!