Vegan on a budget

Is het jou al eens gevraagd of vegan eten niet erg duur is? Deze vraag kun je niet zomaar met ja of nee beantwoorden. Net als bij een vegetarisch of omnivoor voedingspatroon is het afhankelijk van de persoon. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt! Wanneer je dagelijks kant en klare plantaardige vleesvervangers en kaas eet, is dat veel duurder dan wanneer je zelf vegan burgers bakt en zelfgemaakte hummus op je brood eet. Vera, de voormalige promotiecoördinator van de VeganChallenge, deelt vandaag vier praktische tips om goedkoop vegan te eten. Vegan on a budget!

In 2013 gingen een aantal vrijwilligers van het VeganChallenge-team en enkele Nederlandse vegan-bloggers de Budget Challenge aan: een maand lang zo goedkoop mogelijk vegan eten. Wat blijkt? Plantaardig eten kan voor zo’n €13 per week lekker en gevarieerd zijn! Tijd voor een aantal tips en tricks voor het leven als vegan on a budget.

Koop in bulk
De Turkse supermarkt en de toko zijn op dit gebied echt places to be. Hier kun je vaak grotere verpakking vinden voor een relatief lage prijs. Granen, bonen, noten, zaden en kruiden kun je daardoor een stuk goedkoper inslaan. Als vegan zul je deze producten bijna dagelijks gebruiken én ze blijven lang houdbaar. Heel voordelig om in bulk te kopen dus! Ook groente en fruit kan vaak goedkoper in bulk worden ingekocht. Handig voor als je een groot gezin hebt, maar met mijn volgende tip ook voor in je eentje ideaal!

Gebruik die vriezer
Ik koop niet alleen veel tegelijk, ik kook ook in bulk. Met een druk leven heb ik geen zin om iedere dag uitgebreid in de keuken te staan. Ik kook één keer en vries de rest dan in. Dit is niet alleen goedkoper, maar ook makkelijker. Eigenlijk kun je alles wat je maar wilt invriezen. Alleen verse groente en fruit zou ik je niet aanraden in te vriezen, want die verliezen dan hun structuur. Voor soep en smoothies is dit geen probleem, maar wel als je een knapperige salade wilt maken.

Maak het zelf
Plantaardige vleesvervangers zijn aan de prijzige kant en lang niet altijd om over naar huis te schrijven. Veel lekkerder en goedkoper is het om eens zelf je burger te bakken. Deze spinazieburger is zeer budget vriendelijk (en ook nog eens erg lekker!).  Je hoeft echt geen hele dagen in de keuken te staan om meer zelf te maken. Een middagje op zondag kan al genoeg zijn om voor de rest van de week te kunnen genieten van zelfgemaakte hummus of mueslirepen. Bovendien bespaar je een heleboel verpakkingsmateriaal wanneer je wat vaker de spatel in eigen hand neemt.

Zoek uit waar producten het goedkoopste zijn
Het is makkelijk om alles bij één supermarkt te kopen, maar vaak ook duurder. Je portemonnee zal je dankbaar zijn als je de tijd neemt waar je het goedkoopst pindakaas of tofu kan halen. Om tijd te besparen, kun je één keer per week (of minder) deze producten flink inslaan in de winkel waar ze het goedkoopste zijn.
Last but not least let ik natuurlijk ook op de aanbiedingen van de week. Vooral de sojamelk is niet veilig voor mij wanneer deze in de aanbieding is.

Naast het toepassen van deze tips zijn de producten die je koopt van invloed op de kosten die je maakt. Zo is het bijvoorbeeld duurder om iedere dag met een groene smoothie te beginnen dan met havermout of roggebrood met pindakaas.

Wat ik heb geleerd van de Budget Challenge is dat bezuinigen op eten makkelijk is zonder dat het ten koste gaat van lekker eten, variatie en gezondheid. Toch geef ik liever iets meer geld uit aan mijn eten. Het eten op een budget kan prima, maar het is wel een beetje beperkend. Als student ben ik een vegan on a budget, maar wel met een beetje speelruimte.