26
sep
2021

Indonesische sperziebonen salade

In deze salade speelt de doodgewone sperzieboon de hoofdrol. Maar door de pinda’s, gebakken ui, tamarinde en kokos wordt het een ontzettend smakelijk bijgerecht. De combinatie van kokos, pinda’s en specerijen doet wellicht wat denken aan de bekende Indonesische smaakmaker seroendeng. Dit is een makkelijk en snel gerecht voor een doordeweekse avond, je kunt het bijvoorbeeld serveren met rijst en een ‘vleesopvolger’.

Lees verder
door Henrieke Boer
31
aug
2021

Jota (Sloveense zuurkoolsoep)

Jota is een typisch Sloveense zuurkoolsoep. Naast zuurkool bevat de soep ook bonen en aardappelen. De stukjes worst die veel Slovenen meekoken in de jota, vervangen we door blokjes gerookte tofu of vegan rookworst. Al deze ingrediënten samen maken het een voedzame maaltijdsoep die heerlijk smaakt na een winterse wandeling. Traditionele jota wordt gemaakt met gedroogde bonen die samen met de andere ingrediënten lang op een laag vuurtje gekookt worden. Wie minder tijd heeft, kan gekookte bonen gebruiken (zie tip onderaan).

Lees verder
door admin
31
aug
2021

Winterse kleurige salade

Deze betrekkelijk eenvoudige, frisse salade voor bij het kerstmenu is gedeeltelijk tevoren te maken; je laat rode kool en winterpeen een paar uur marineren in de dressing voordat je ze op de sla-bladeren drapeert.

Lees verder
door admin
1
jun
2021

Bloemkool-ovenschotel met vegan ‘spekjes’

Bloemkool heeft helaas de reputatie een beetje ‘saai’ te zijn. Hij heeft natuurlijk niet een heel uitgesproken smaak. Daarentegen maakt dat de groente dan juist weer heel geschikt om met van alles te combineren. Daarnaast bevat bloemkool vitamine C, vitamine K en veel vezels. En als extraatje: de groente bevat weinig calorieën. Schep je bord dus maar vol met deze bloemkool ovenschotel!
Ook de vegan ‘spekjes’ mogen in dat opzicht wel even genoemd worden. Wist je dat de ‘spekjes’ in dit recept 0,5 gram vet per 100 gram bevatten? Vergelijk dat eens met het eten van een dier. ‘Spekjes’ van een varken bevatten wel 24 % vet. Dus zo zie je maar dat de vleesopvolger niet alleen diervriendelijker is, maar ook een gezondere optie.

Lees verder
door admin
31
mei
2021

Vlierbloesemsiroop

In mei-juni bloeit de vlier met prachtige witte bloesems die soms een hele straat doen geuren. Het aroma kun je vangen in een limonadesiroop. Hiermee kun je het hele jaar door genieten van het vlier-aroma! Je moet je flesjes hiervoor wel steriliseren. De beschrijving lees je hieronder.
De vlierbessen, die in september afrijpen, kun je niet rauw eten maar de bloesem wel. Hij is ook erg mooi en lekker op een salade.
Pluk de bloemschermen die net open zijn gegaan. Controleer ze op kleine beestjes voordat je ze in het water doet, maar spoel ze niet af. Bedenk dat de bloesem een dag moet trekken in het water voordat je er siroop van gaat maken.

Lees verder
door admin
23
mei
2021

Walnotenburger

Maak je eigen walnotenburger! De walnoten geven de burger een lekkere beet, havermout zorgt voor de stevigheid. We bakken deze burger af in de oven.
Deze voedzame en makkelijk te maken burger past perfect op een broodje. Beleg je broodje met de burger, wat geraspte wortel, fijngesneden kool én het tahinsausje dat je onderaan dit recept terugvindt.

Lees verder
door admin
17
mei
2021

Snel tafelzuur

Met dit recept zet je op een snelle en eenvoudige manier fris zure groenten als bijgerechtje op tafel. Dit doen we zonder te fermenteren. De groenten worden lekker zurig en mals dankzij azijn en zout.
Schep een kleine portie van deze groenten op je bord, bijvoorbeeld als zure toets bij een veganistische burger. Werk je salade ermee af of garneer er een belegd broodje of sandwich mee.
Varieer met groenten, azijnsoorten en specerijen. Ideeën hiervoor vind je in de tip onderaan het recept!

Lees verder
door admin
16
mei
2021

Scones (glutenvrij)

De Engelsen eten ze graag bij de thee: scones. Een lekkernij die tussen cake en brood in zit. Er hoort (plantaardige) boter of geklopte room, en jam bij. En scones maak je makkelijk zelf.
Bij het maken van scones van tarwebloem is het belangrijk dat het deeg niet teveel gekneed wordt, om de gluten niet te activeren; anders worden de scones taai. Wat is er dan logischer dan glutenvrij meel te gebruiken! Gebruik een combinatie van verschillende, glutenvrije meelsoorten. Denk ook eens aan amandelmeel, kikkererwten- of kastanjemeel. Je kunt ook een kant-en-klare glutenvrije bakmix uit de winkel gebruiken.

Lees verder
door admin
12
mei
2021

Havermoutkoekjes

Deze havermoutkoekjes zijn snel gemaakt en je kunt er veel mee variëren. Misschien worden het wel je favoriete koekjes!
voor ca. 12 flinke koekjes.

Lees verder
door admin
9
mei
2021

Sarma (gevulde koolrolletjes)

Tijdens het Suikerfeest wordt het einde van de Ramadan gevierd. Allerlei lekkere hapjes worden klaargemaakt en met de hele familie gegeten. Sarma, gevulde opgerolde koolbladeren, is één van die hapjes.
Deze koolrolletjes zijn niet alleen eenvoudig te maken, het is ook een leuk werkje om de koolbladeren tot mooie pakketjes te vouwen. In dit recept vullen we de koolbladeren met rijst, linzen en groenten. Deze vulling wikkelen we ongekookt in koolbladeren en sudderen we daarna gaar. De kardemom geeft de koolrolletjes een speciale toets. Een yoghurtsausje met verse kruiden maakt het helemaal af!

Lees verder
door admin
26
apr
2021

Rijstpudding

Deze rijstpudding is een van de meest alledaagse desserts in het Midden-Oosten. Hij wordt ook veel gegeten tijdens de Ramadan. De pudding is op smaak gebracht met amandelen en rozenwater.

Lees verder
door admin
11
apr
2021

Harira

Harira is een heerlijke soep van Marokkaanse oorsprong. Deze soep wordt traditioneel tijdens de Ramadan gegeten na zonsondergang. Daarnaast is de soep ook heerlijk in de wintermaanden. Harira bevat onder andere tomaten, kikkererwten en linzen en vult daarmee erg goed. Harira is niet moeilijk om te maken en kost niet veel tijd. De volgende dag, als alle smaken goed in hebben kunnen trekken is de soep eigenlijk nog lekkerder! Serveer de Harira eventueel met Marokkaans platbrood of pitabrood.
Dit recept is voor 1,5 liter soep.

Lees verder
door admin
2
apr
2021

Salade van witlof en peer met saus van “Chinese cheese”

Als je van stinkkaas houdt (of hield, toen je nog kaas at…) dan wil je zeker eens fermented beancurd proberen. Dit is gefermenteerde tofu die in potjes verkocht wordt in goed gesorteerde aziatische supermarkten. Op het dekseltje staat ‘chinese cheese’ en daar doet het inderdaad aan denken. Het is zeer sterk van geur en smaak en je kunt het dan ook bijna niet puur eten… maar als smaakmaker is het geweldig!
Maak om te beginnen eens een saus ermee. Een paar blokjes van deze beancurd, vermengd met wat romige ingrediënten, maakt een heerlijke dipsaus voor maischips en groenten, of slasaus voor deze salade met witlof en peer.
(N.b. In de biologische winkel wordt ook een gefermenteerde tofu verkocht: Feto, van het merk Taifun. Deze is niet te vergelijken met de fermented beancurd uit de aziatische supermarkt: mild van smaak en wel degelijk puur te eten, heerlijk is-ie. Ook een aanrader om je ‘gewone’ tofu eens mee te vervangen. Maar gebruik voor dit recept de sterke, uit de aziatische supermarkt.)

Lees verder
door admin