15
sep
2020

glutenvrije en notenvrije appeltaart

De klassieke ‘hollandsche’ appeltaart wordt vaak gebakken in de Nederlandse keukens. De meeste vegan en glutenvrije varianten worden gemaakt met amandelmeel, maar het nadeel hiervan is dat de korst van je appeltaart daarmee snel droog wordt. Wij hebben dit expres links laten liggen en daarom is dit recept ook notenvrij! Er worden meerdere soorten meel gebruikt omdat dit het beste werkt als je glutenvrij bakt. Deze taart is zo lekker, succes gegarandeerd!

Lees verder
door Janneke Dijk
27
jul
2020

Calzone met hummus

Calzone is een dubbelgevouwen pizza. Een voordeel hiervan is, dat hij langer warm blijft. Deze calzone is heerlijk hartig en pittig. De hummus is een lekkere smeuïge en eiwitrijke afwisseling voor mozzarella!

Voor de groenten kun je ‘typisch Italiaanse’ groenten gebruiken, maar ook wat je nog hebt in je koelkast. Dit is een prima restjes-recept!

Lees verder
door Janneke Dijk
26
mei
2020

Rabarber-frangipane-galettes

Een galette is een Frans taartje dat gebakken wordt zonder taartvorm. Je vormt het deeg met de hand en vult het met een laagje frangipane en seizoensfruit. In dit recept gebruiken we rabarber, maar het is ook lekker met appel of een mengeling van rabarber met rood fruit (framboos, aardbei, …). Lekker met een bolletje plantaardige vanille ijs erbij!

Lees verder
door Janneke Dijk
26
mei
2020

Naan, bijgerecht bij curry

Je currymaaltijd is pas echt compleet met naan, het indase brood. Dit naan-recept is geïnspireerd op een recept van Jamie Oliver; geveganiseerd en wat aangepast naar eigen ervaring. Dit recept is voor zes stuks. Maak eerst het deeg voor de naans, dit moet namelijk rijzen. Houd rekening met 1,5 uur rijstijd. Terwijl het deeg rijst kan je je curry voorbereiden en terwijl de curry suddert bak je je naans.

Lees verder
door Janneke Dijk
20
mei
2020

Dadel-notenpaaseitjes

Deze eitjes, op een basis van dadels, vorm je door ze tussen je handen in een eivorm te rollen. Voor het versieren van de eitjes ga je chocolade smelten ‘au bain Marie’. Zoek hiervoor vast een kleine (steel)pan die in een iets grotere pan past. In de grotere pan doe je een bodem water, en dat breng je aan de kook. In de kleinere pan gaat de chocola die op dit bad, onder roeren, gesmolten wordt. Zorg dat er geen water bij de chocolade komt.

Voor 25-30 eitjes

Lees verder
door Janneke Dijk
19
mei
2020

Hasselback aardappelen

Aardappelen waar je weinig werk aan hebt, maar die een feestelijk resultaat geven op het bord. Voor Hasselback aardappelen maak je inkepingen in de aardappelen. Dit gaat het makkelijkste als je een aardappel tussen 2 stelen van 2 houten lepels legt. Met een scherp lang mes kan je nu de aardappel in de breedte insnijden, zonder dat je de aardappel helemaal doormiddden snijdt. De houten stelen verhinderen dit. Lekker met een dot veganaise, ideaal als bijgerecht bij een plantaardige burger.

Lees verder
door Janneke Dijk
19
mei
2020

Notenmelk

Notenmelk voor je muesli, chocolademelk of bakrecepten kun je zelf maken. Dat scheelt in het verpakkingsmateriaal: geen melkpakken meer bij het afval, en het scheelt ook in het vervoer. Want het vervoer van een liter melk – die vooral uit water bestaat – is heel wat belastender dan het vervoer van een ons noten. (En maak je hem van walnoten van eigen boom, dan is het helemaal ecologisch verantwoord!)

Het filteren van de melk geeft wat geklieder. Als je vaker je eigen melk wilt maken, overweeg dan de aanschaf van een Chufamix: een handige kan met bijpassend filter en stamper, waarin je niet alleen makkelijk de melk maakt en filtert, maar waarin je ook de melk in de koelkast kunt zetten.

Denk eraan dat het weken van de noten enkele uren tijd kost.

Lees verder
door Janneke Dijk
15
mei
2020

Potica

“Potica” is een Sloveens gebak waarbij sandwichdeeg opgerold en gevuld wordt met een noten- of zadenpasta. De traditie zegt dat elke goede huisvrouw haar eigen recept heeft. Hier volgt een plantaardige variant. De gebruikelijke eieren in het sandwichdeeg worden hier vervangen door een papje van zonnebloemolie, bakpoeder en maïzena. Je gebruikt best een tulbandvorm (ongeveer 18 cm doorsnede) om de potica te bakken. Zo bekom je een mooi rond gebak. Heb je dit niet in huis, dan leg je de rol in de volledige lengte op een bakplaat.

Lees verder
door Janneke Dijk
5
mei
2020

Gepofte Aardappel met Bonen in Tomatensaus

Na een drukke winterse werkdag plof je op de bank. Je hebt trek in een hartige, vullende warme hap maar geen energie meer om uitgebreid te koken. Op zo’n moment is dit receptje echt een uitkomst!

Lees verder
door Simone
5
mei
2020

Turkse Linzensoep

Soep van rode linzen wordt veel gegeten in het Nabije Oosten en is heerlijk romig én voedzaam!

Lees verder
door Simone
5
mei
2020

Paddenstoelenquiche

Deze hartige quiche bewijst maar weer dat je geen eieren nodig hebt om quiche te maken! Quiche kan je bij heel veel gelegenheden serveren en kan als hoofdgerecht, voorgerecht of hapje bij de borrel dienen.

Lees verder
door Simone
5
mei
2020

Jackfruit stoofpot

Deze jackfruit stoofpot is geïnspireerd op een recept van Jamie Oliver. Door de zachte smaak van de jackfruit is dit recept ideaal comfort food voor op een regenachtige dag. Geen tijd om de knoflook te poffen? Je kunt ook knoflookpoeder of knoflookpasta uit een potje gebruiken.

Lees verder
door Simone
1
mei
2020

Lentesoep

Deze soep is een ode aan de seizoensgroente van de lente. Fiets eens langs je lokale groente- of landwinkel en grote kans dat je daar meteen alles vindt wat je voor dit recept nodig hebt. Laat nou ook mooi meegenomen zijn dat je hiermee je lokale ondernemers steunt die wel een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Lees verder
door Simone