23
jan
2022

Salade van peren, basilicum en geroosterde amandelen

Dit is een recept van chefkok Alexander Gershberg. Hij heeft meerdere kookboeken uitgebracht, waarvan recent zijn nieuwe kookboek PLANTAARDIG. Het is een unieke culinaire gids voor een rijk, smakelijk en volwaardig plantaardig eetpatroon. Ontdek hoe je heerlijk en eenvoudig kunt koken op basis van granen, bonen, wortelgroenten, groene groenten, zeegroenten en leer hoe je zelf groenten kunt fermenteren. Dit recept is een van de vele heerlijke gerechten die in zijn kookboek staan. Een perfecte salade voor als je iets makkelijks, snels, fris en lichts wil eten. Als de zon direct op je snoet schijnt is dit verfrissende hapje precies wat je nodig hebt. Bekijk en bestel het kookboek op zijn website: https://alexandergershberg.com/cook-book/

Lees verder
door Henrieke Boer
23
jan
2022

Couscouspilav van geroosterde bloemkool en pijnboompitten

Dit is een recept van chefkok Alexander Gershberg. Hij heeft meerdere kookboeken uitgebracht, waarvan recent zijn nieuwe kookboek PLANTAARDIG. Het is een unieke culinaire gids voor een rijk, smakelijk en volwaardig plantaardig eetpatroon. Ontdek hoe je heerlijk en eenvoudig kunt koken op basis van granen, bonen, wortelgroenten, groene groenten, zeegroenten en leer hoe je zelf groenten kunt fermenteren. Deze couscouspilav uit zijn boek is een supermakkelijk en zeer smakelijk gerecht waar je zo een snelle lunch of avondmaaltijd mee op tafel zet. Met zoveel heerlijks in een gerecht kan er weinig misgaan! Bekijk en bestel het kookboek op zijn website: https://alexandergershberg.com/cook-book/

Lees verder
door Henrieke Boer
12
dec
2021

Rijstepudding met kersensaus

Rijstepudding is een echte comfortfood. Met deze kersensaus een waardig dessert dat zo lekker is dat je het wel elke dag kunt eten!

Lees verder
door Henrieke Boer
12
dec
2021

vegan gehaktbrood met rucolastamppot

Een typisch vleesgerecht in een vegan jasje. Ook deze is geschikt voor een feestelijke “sunday roast”. Maak het in een cake of tulband vorm en het kan dienen als een mooie ‘centerpiece’ op tafel. Samen met de stamppot en de saus een heerlijke en complete maaltijd!

Lees verder
door Henrieke Boer
12
dec
2021

Slasoep met sherry

Deze bijzondere soep smaakt heerlijk fris en is door de toevoeging van sherry ook nog extra speciaal en feestelijk. Wist je trouwens dat veldsla in de winter in het seizoen is? Als tussengerechtje bij het kerstdiner misstaat deze soep zeker niet. Succes gegarandeerd!

Lees verder
door Henrieke Boer
12
dec
2021

Gevulde champignons

Dit is een gerecht dat in de jaren 60 in sterrenrestaurants geserveerd werd; grote champignons gevuld en afgedekt met een plakje kaas. Gebruik bij de borrel, of als voorafje bij een (kerst)diner!

Lees verder
door Henrieke Boer
23
okt
2021

Zomerse zuurkoolsalade

Is zuurkool een typische wintergroente? Voor mij niet. Ik vind ‘m heerlijk in deze voedzame maaltijdsalade waar verder nog gekookte bietjes, pittige tempeh, walnoten en nog veel meer lekkers in zit.

Lees verder
door Henrieke Boer
23
okt
2021

lasagne bolognese

een klassieke lasagne bolognese, gestoken in een vegan jasje. Dit recept is de ideale basis om mee te experimenteren. Voeg bijvoorbeeld wat rode wijn toe als je de saus maakt voor een diepere smaak of bak wat extra groenten mee voor een gezondere variant.

Lees verder
door Henrieke Boer
26
sep
2021

Indonesische sperziebonen salade

In deze salade speelt de doodgewone sperzieboon de hoofdrol. Maar door de pinda’s, gebakken ui, tamarinde en kokos wordt het een ontzettend smakelijk bijgerecht. De combinatie van kokos, pinda’s en specerijen doet wellicht wat denken aan de bekende Indonesische smaakmaker seroendeng. Dit is een makkelijk en snel gerecht voor een doordeweekse avond, je kunt het bijvoorbeeld serveren met rijst en een ‘vleesopvolger’.

Lees verder
door Henrieke Boer
31
aug
2021

Jota (Sloveense zuurkoolsoep)

Jota is een typisch Sloveense zuurkoolsoep. Naast zuurkool bevat de soep ook bonen en aardappelen. De stukjes worst die veel Slovenen meekoken in de jota, vervangen we door blokjes gerookte tofu of vegan rookworst. Al deze ingrediënten samen maken het een voedzame maaltijdsoep die heerlijk smaakt na een winterse wandeling. Traditionele jota wordt gemaakt met gedroogde bonen die samen met de andere ingrediënten lang op een laag vuurtje gekookt worden. Wie minder tijd heeft, kan gekookte bonen gebruiken (zie tip onderaan).

Lees verder
door admin
31
aug
2021

Winterse kleurige salade

Deze betrekkelijk eenvoudige, frisse salade voor bij het kerstmenu is gedeeltelijk tevoren te maken; je laat rode kool en winterpeen een paar uur marineren in de dressing voordat je ze op de sla-bladeren drapeert.

Lees verder
door admin
1
jun
2021

Bloemkool-ovenschotel met vegan ‘spekjes’

Bloemkool heeft helaas de reputatie een beetje ‘saai’ te zijn. Hij heeft natuurlijk niet een heel uitgesproken smaak. Daarentegen maakt dat de groente dan juist weer heel geschikt om met van alles te combineren. Daarnaast bevat bloemkool vitamine C, vitamine K en veel vezels. En als extraatje: de groente bevat weinig calorieën. Schep je bord dus maar vol met deze bloemkool ovenschotel!
Ook de vegan ‘spekjes’ mogen in dat opzicht wel even genoemd worden. Wist je dat de ‘spekjes’ in dit recept 0,5 gram vet per 100 gram bevatten? Vergelijk dat eens met het eten van een dier. ‘Spekjes’ van een varken bevatten wel 24 % vet. Dus zo zie je maar dat de vleesopvolger niet alleen diervriendelijker is, maar ook een gezondere optie.

Lees verder
door admin