Gormah Sabzi (Perzische kruidenstoofpot)

Gormah Sabzi is een Perzische, gedroogde groenekruidenmelange die bestaat uit peterselie, prei, groene look, korianderblad, spinazie en fenegriekblad. Samen met kidneybonen, stukjes vegan kip en gedroogde limoenen is het een traditioneel gerecht in Iran. Het wordt vaak gegeten op de vrijdag, de heilige dag daar. Het heeft een verfijnde, aparte smaak en is ook nog eens supergezond. Het wordt geserveerd met Basmatirijst en saffraan. De gedroogde kruidenmelange en limoenen zijn te koop in de grotere steden bij Iraanse en Afghaanse winkels en ook online.

Gormah Sabzi (Perzische kruidenstoofpot)

Ingrediënten

Voor de Gormah Sabzi:

Voor de rijst:

Bereiding

De Perzische keuken is een slow food keuken en een Iraanse vrouw brengt (nog steeds) meestal veel tijd door in de keuken. Dit gerecht heeft dus wat tijd nodig om te sudderen; met name de limoenen moeten echt zacht worden. Je kunt dit versnellen door de limoenen in te prikken met een mesje en alvast enige uren in water te weken.

Druk de limoenen op enkele plekjes in en kerf ze daar in met een mes. Week ze enkele uren in water.

Snijd de uien fijn. Verwarm 3 el olie in een hoge pan of grote hapjespan en bak de uien tot ze goudgeel zijn. Voeg eventueel de 2 teentjes gesneden knoflook toe. Doe de kipstukjes of het rul gehakt erbij en bak dit licht- tot donkerbruin. Voeg peper, zout en kerrie- of kurkuma poeder toe.

Spoel de geweekte en ingekerfde limoenen af, doe ze in de pan en voeg de Gormah Sabzi toe. Doe er water uit de waterkoker bij; genoeg om alles tot een sappige brei te vormen.

Voeg de kidneybonen toe en laat dit mengsel minimaal 30 minuten pruttelen. Liefst veel langer! Voeg eventueel water toe als het mengsel te droog wordt; het moet smeuïg blijven.

Los een paar draadjes saffraan op in een klein kopje heet water. Kook de basmatirijst volgens gebruiksaanwijzing gaar, giet af en doe terug in de pan. Zet de pan rijst op een laag vuur. Doe er enkele klontjes vegan boter in en schenk het saffraanwater over de rijst. Wikkel een schone theedoek om het deksel en leg dit op de rijstpan. Laat de rijst zo ongeveer 20 minuten gaar stomen, zodat de saffraan in de rijst trekt, een goudgele kleur krijgt en een heerlijke geur. Pas op dat het niet aanbrandt.

Voeg naar smaak peper en zout toe aan de Gormah Sabzi en roer goed door. Serveer de rijst met de Gormah Sabzi ernaast.

Tip: Serveer er een eenvoudige salade van komkommer en tomaat bij.