Tempeh guide: gemakkelijk en lekker tempeh bereiden

Tempeh, wat is dat? Misschien heb je nog nooit eerder van tempeh gehoord. Of dat je geen idee hebt wat je hier mee moet. Net als tofu is het een goede en voedzame vleesvervanger, die je op allerlei verschillende manieren kunt bereiden. In deze blog lees je hoe je tempeh kunt snijden, marineren en klaarmaken.

Jaren geleden bezocht ik in Indonesie een ‘tempeh fabriek’. Bij een fabriek moet je je niet een groot gebouw met machines voorstellen, want dit was een rieten hutje ergens in een klein dorpje. Binnen in de hut waren een aantal vrouwen sojabonen met hun handen aan het samenvoegen, maakten hier soort van blokjes van en wikkelden dit in bananenbladeren. Erg mooi om te zien en we mochten het ook proeven. De geur vond ik erg aanwezig en de keren dat ik het daar at, kwam het uit de frituur en was ik er niet echt stuk van. Pas jaren later in Nederland proefde ik tempeh die eerst gemarineerd was en daarna bereid. Dit was een heel groot verschil! Sindsdien ben ik fan!

Wat is tempeh nou eigenlijk?

Tempeh komt oorspronkelijk uit Indonesië en bestaat uit samengeperste gefermenteerde sojabonen. Tempeh ontstaat door een gecontroleerde fermentatie van gekookte sojabonen met een speciale schimmel. Het bestaat bijna voor de helft uit eiwitten, uit onverzadigde vetzuren en is licht verteerbaar. Ook bevat het een hoog gehalte aan ijzer, calcium en magnesium. Een super voedzaam product dus!

Aan de slag!

Gemarineerde tempeh is erg lekker. Het fijne is dat je de kruiden en smaakmakers kunt gebruiken die je zelf lekker vindt. Lees voor inspiratie de blog 1001 smaken. Er zijn allerlei manieren waarop je tempeh kunt bereiden: grillen, bakken, wokken, frituren, in de oven, noem maar op. In deze blog laat ik je zien hoe je tempeh lekker kunt bakken.

Benodigdheden 2 grote of 4 kleine porties:

  • 250 gram tempeh
  • 2 el plantaardige olie
  • 3 teentjes vers geperste knoflook
  • 50 gram kokosbloesemsuiker (je kunt ook agave- of ahornsiroop gebruiken)
  • een paar scheuten sojasaus
  • 2 theelepels sambal
  • 1 cm verse gember
  • 1 sjalotje fijngesneden

Keukengerei:

  • een snijplank
  • een scherp mes
  • een kom

Stap 1: Tempeh snijden

Als je de tempeh uit de verpakking haalt, dan kan het zijn dat je de geur heftig vindt. Geen zorgen, dit is normaal! Leg het blok op de snijplank en snijd de tempeh in de lengte in evenredige plakken. Zorg dat deze niet te dik zijn, dan wordt de marinade beter opgenomen. Draai de snijplank een kwartslag en snijd de lange repen tempeh in kleine, ongeveer even grote blokjes. De zijkanten van het blok tempeh zijn niet recht maar deze blokjes kun je natuurlijk ook gewoon gebruiken.

Stap 2: Marineren

Als tempeh zonder smaakmakers gefrituurd of gebakken is, is er niet zo heel veel aan. Wanneer tempeh eerst gemarineerd is, is het heerlijk! Omdat tempeh een vrij neutrale smaak heeft, is het ideaal om te marineren. Je kunt de kruiden en smaakmakers gebruiken die je zelf lekker vindt. Het makkelijkste is om te beginnen met een vloeibaar ingrediënt voor je marinade. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: sojasaus, ketjap, sriracha, agavesiroop, sesamolie. Daarna voeg je kruiden toe die je lekker vindt en/of vers geperste knoflook, gember of pepertjes. Doe de kruiden/knoflook/gember/fijn gesneden ui en smaakmakers in een bakje en roer het goed door. Voeg daarna de gesneden blokjes tempeh toe en roer het goed door zodat alle stukjes tempeh in de marinade zitten. Als je marinade tekort komt, dan kun je altijd nog een beetje sojasaus/ketjap en/of ahorn- of agave siroop toevoegen. Zet het bakje afgesloten in de koelkast. Laat de blokjes minimaal 15 minuten marineren. Als je meer tijd hebt, langer. De smaken worden dan nog beter opgenomen. Kijk voor meer marinade-ideeën eens naar de tempeh recepten in onze recepten database.

Stap 3:  Tempeh bakken

Verhit 1 à 2 eetlepels plantaardige olie op middelhoog vuur in een kookpan of wokpan en bak de tempehblokjes voor 5 tot 8 minuten. Roer de blokjes goed om zodat alle kanten gebakken worden. Afhankelijk van de hoeveelheid marinade kun je de blokjes wat krokanter bakken of juist wat ‘stroperiger’ met de sausachtige marinade om de blokjes heen. Wanneer het bakken snel gaat en de marinade te dik is, kun je eventueel nog wat water toevoegen.

Eet smakelijk!

 

 

Tags:

Hoi! Ik ben Anne-Fleur en sinds een aantal jaren bezig met veganisme. Vegan eten en leven was zeker geen keuze van maandag op dinsdag, dus ik weet goed waar je in het begin tegenaan kunt lopen. Ik vertel je hier graag meer over. In eerste instantie ben ik veganistisch gaan leven voor dierenwelzijn. Langzamerhand heb ik ook veel ontdekt over de voordelen voor het milieu en de wereld! Mijn zoektocht naar een meer sustainable lifestyle kun je ook volgen op instagram: @plantaardigsfeertje. Hier inspireer ik je graag om meer na te denken over duurzaamheid en veganisme. Meer blogs lezen…

Anne-Fleur

Blogger