Tofu guide: Het makkelijk en lekker bereiden van tofu

Tofu nog niet eerder gegeten of zelf klaargemaakt? Het kan in het begin best even zoeken zijn wat je er nou allemaal mee kunt. Het is een ideaal en voedzaam product en kan op veel verschilende manieren klaargemaakt worden. In deze blog lees je hoe je de tofu het makkelijkst kunt snijden, marineren en klaarmaken.

Wat is tofu nu eigenlijk?

Tofu lijkt een beetje op een witte spons. Maar waar wordt het nou eigenlijk van gemaakt? Tofu wordt gemaakt van sojabonen en wordt vaak als vleesvervanger gebruikt. Het wordt gemaakt door sojamelk te stremmen en het bevat veel eiwitten. De smaak van tofu is redelijk neutraal, maar de smaak van andere ingredienten kan gemakkelijk opgenomen worden. Een ideaal voedzaam product wat gemakelijk op smaak te brengen is dus.

Stap 1: Vocht uit de tofu halen

Als je een pak tofu opent dan merk je dat er veel vocht in de verpakking zit. Dit is om de tofu goed te conserveren. Voordat je de tofu gaat bereiden kun je de tofu laten uitlekken of droogdeppen. Hoe meer vocht er uit de tofu is geperst, hoe beter kruiden worden opgenomen. Je kunt het vocht eenvoudig verwijderen door een schone theedoek om de tofu te wikkelen en er dan een bord of plankje op te zetten. Hier leg je vervolgens iets zwaars op, bijvoorbeel een stapeltje boeken. Je kunt de tofu ook droogdeppen met een doek of wat keukenpapier of een tofupers gebruiken.

Stap 2 : Snijden

Tofu is zacht, je hoeft dus geen kracht te zetten als je de tofu snijdt. Zet het mes op de tofu en laat het er gemakkelijk doorheen glijden. Je kunt zelf kiezen hoe dik je de tofu wilt snijden. Als je krokante stukjes wilt bakken is het makkelijker om de tofu wat fijner te snijden. Maar wil je dat de tofu de zachte structuur behoudt snij de stukken dan wat grover. Ook kun je ervoor kiezen om de tofu te verkruimelen. Bijvoorbeeld bij het maken van een Scrambled Tofu.

Stap 3: Marineren

Tofu heeft een vrij neutrale smaak. Ideaal want je kunt bij het bereiden de kruiden/sauzen gebruiken die jij lekker vindt! Het makkelijkste is om te beginnen bij een vloeibaar ingredient voor je marinade. Denk hierbij bijvoorbeeld aan witte wijn azijn, rijstwijn, sojasaus, port, ketjap, sojasaus, siracha, agavesiroop. Daarna voeg je de kruiden toe die je lekker vindt. Kijk voor meer marinade-ideeën eens naar de tofurecepten in de recepten database van de Veganchallenge.

Tofu bevat van zichzelf geen zout, dit moet je dus zelf toevoegen. Je kunt dit ook toevoegen door te kiezen voor een zoute smaakmaker zoals sojasaus of ketjap. Omdat er veel water in tofu zit is het niet handig om olie toe te voegen aan je zelfgemaakte marinade. De tofu kun je wel baken in olie of plantaardige margarine.

Stap 4: Bakken, frituren, grillen

Er zijn veel verschillende manieren om tofu te bereiden. Je kunt er voor kiezen om de tofu krokant te bakken of wat zachter te laten.

Hieronder een aantal tips op een rijtje voor het bereiden van tofu:

Tip 1: Bak de gesneden stukjes tofu eerst met een beetje zout en peper tot ze aan beide kanten lichtbruin zijn. Daarna bestrijk je ze met de marinade en bak je ze aan beide kanten tot de stukjes knapperig zijn.

Tip 2: Marineer de stukjes tofu direct na het snijden. Zet de stukjes een half uur afgesloten in de koelkast en bak ze in de koekenpan. De smaak wordt dan nog beter opgenomen door de tofu.

Tip 3: Kruid de gesneden stukjes en wentel de stukjes door meel. Vervolgens bak je de stukjes in een klein laagje olie.

Tip 4: Marineer dunne in plakken gesneden plakjes tofu en leg deze tussen een stukje bakpapier tussen de gril.

Eet smakelijk!

Tags:

Hoi! Ik ben Anne-Fleur én sinds 2 jaar veganist. En dit was zeker geen keuze van maandag op dinsdag, dus ik weet goed waar je in het begin tegenaan kunt lopen. En hier vertel ik je graag meer over. Meer blogs lezen…

Anne-Fleur

Blogger