Tempeh in sliertjes, dit wil je!

In mijn Tempeh-Guide blog vertelde ik je wat tempeh is en hoe je het lekker kunt klaarmaken. Meestal eet ik tempeh gebakken of gegrild maar onlangs at ik bij een restaurant heerlijke Gyros, gemaakt van tempeh! De tempeh was in kleine sliertjes geraspt en super smaakvol! Daarom in deze blog een variatie op de bereiding van tempeh.

Omdat ik ontzettend van Indonesisch eten houd, heb ik met dezelfde ‘sliertjes methode’ een Indische variant gemaakt. Ik deel een recept voor Tempeh-rendang met je!

Wat heb je nodig?

 Benodigdheden voor 2 grote of 4 kleine porties:

  • 250 gram tempeh
  • 2 el plantaardige olie
  • een blok santen of een blik kokosmelk a 400 ml
  • een zakje boemboe voor Rendang ( ik gebruikte die van het merk Kokki Djawa)

Keukengerei:

  • een snijplank
  • een kom
  • een rasp

Stap 1: Tempeh raspen

Houd met één hand de rasp stevig vast op de snijplank en in je andere hand het blok tempeh. Doe dit boven de snijplank. Rasp de tempeh op de meest grove kant van de rasp. De laatste stukjes die je over hebt kun je een beetje uit elkaar trekken en met de rest van de geraspte tempeh in de kom doen.

   

Stap 2: Bak de tempeh

Verhit 1 à 2 eetlepels plantaardige olie op middelhoog vuur in een kookpan of wokpan en doe de tempehsliertjes in de pan. Voeg een klein beetje peper en zout toe. Bak de tempeh sliertjes tot dat deze een goudbruine kleur hebben. Blijf de sliertjes tussendoor goed omroeren.

 

Stap 3:  Laat de tempeh inkoken

Nu de tempeh sliertjes goudbruin zijn, is het tijd om de rendang te maken! Zet het vuur iets zachter. Voeg de boemboe uit het zakje toe aan de tempeh sliertjes in de pan en roer het goed door zodat alle tempeh bedekt is. Roer dit 1 a 2 minuten door en voeg dan de kokosmelk of santen toe. Als je santen gebruikt dan is het handig om dit van tevoren in wat kleinere stukjes te snijden zodat het eerder smelt. Roer de tempeh sliertjes, de boemboe en de kokosmelk of santen goed door elkaar. Laat dit vervolgens op zacht vuur 10 à 15 minuten doorpruttelen. Doe een deksel op de pan. Roer af en toe het mengsel even door. Wordt het te droog? Voeg dan wat extra vocht toe.

De tempeh Rendang is heerlijk bij rijst gerechten! Ik at er sajoer boontjes bij.

Eet smakelijk!

*Benieuwd naar het broodje Gyros waar ik het over had? Dan moet je echt een keer gaan lunchen bij Restaurant Konijnenvoer in Arnhem. Eén van mijn favoriete vegan eetplekken! Een van de toffe dingen aan dit restaurant, is dat ze veel van hun eigen recepten online delen.

 

Tags:

Hoi! Ik ben Anne-Fleur en sinds een aantal jaren bezig met veganisme. Vegan eten en leven was zeker geen keuze van maandag op dinsdag, dus ik weet goed waar je in het begin tegenaan kunt lopen. Ik vertel je hier graag meer over. In eerste instantie ben ik veganistisch gaan leven voor dierenwelzijn. Langzamerhand heb ik ook veel ontdekt over de voordelen voor het milieu en de wereld! Mijn zoektocht naar een meer sustainable lifestyle kun je ook volgen op instagram: @plantaardigsfeertje. Hier inspireer ik je graag om meer na te denken over duurzaamheid en veganisme. Meer blogs lezen…

Anne-Fleur

Blogger