1001 smaken: vegan smaakmakers

Regelmatig kook ik voor vrienden of familie die niet gewend zijn om vegan te eten. Het duurde eventjes voor ik zelf mijn weg met het vegan koken gevonden had. Maar ik weet me nu raad met ingrediënten als tofu en tempeh en ben peulvruchten echt gaan waarderen. Door de tijd heen heb ik gelukkig ook veel kruiden en smaakmakers ontdekt die mijn eten nog lekkerder maken. Met deze kruiden en smaakmakers kan ik eindeloos variëren. Wanneer ik voor anderen kook, vind ik het leuk om te laten zien hoe lekker plantaardig eten kan zijn, en hoe makkelijk het is om zelf te doen. In deze blog lees je meer over het koken voor niet vegans en het voordeel van een goed gevulde kruidenla!

Een goed gevulde kruidenla is het halve werk

Grove stukken champignon met Rash el Hanout kruiden, kipstuckjes met Baharat kruiden of bloemkool met chipotle saus uit de oven. Met kruiden kun je groenten en vleesvervangers nog lekkerder maken. Je kunt eindeloos variëren. De combinatie van structuur en kruiden kan weer zorgen voor een totaal andere smaak.

Een aantal kruiden en smaakmakers zijn inmiddels niet meer weg te denken bij mij in de keuken:

  • sesamolie, hoisinsaus en ketjap voor veel Aziatische gerechten
  • gerookte paprika kruiden, die zijn bijna overal lekker bij
  • verschillende kruiden van Jonnie de Boer, zoals Picadillo, Baharat, garam masala en za’atar
  • liquid smoke voor het marineren van tempeh en tofu
  • vegan mayo, als basis voor verschillende sausjes
  • tahin, lekker in sausjes, ontbijtjes of in een maaltijdsalade

Huh, is dit vegan?

“Wat eten we vanavond?”, ontvang ik weleens via de app. “We eten kapsalon of erwtensoep met worst”, app ik dan bijvoorbeeld terug. Soms probeer ik met kruiden of vleesvervangers dicht bij de smaak te komen die mensen gewend zijn. Al meerdere malen heb ik mensen verrast met het voorschotelen van een vegan kapsalon, kipstuckjes met kruiden en pindasaus, gekruide bloemkool in een taco, een romige curry met kokosmelk of gemarineerde tempeh. Huh, is dit echt vegan? Ja zeker! Dan vertel ik hoe ik het gemaakt heb. Het is ook altijd leuk om te horen dat iemand vlees of zuivel helemaal niet gemist heeft in het gerecht.

Veganiseren van recepten

Het fijne van recepten, is dat je ze bijna altijd kunt veganizen. Dit kun je doen door een ingrediënt te vervangen of weg te laten. Het fijne is dat het vervangen van een dierlijk ingrediënt vaak helemaal geen invloed heeft op de smaak. Er zijn tegenwoordig namelijk zoveel fijne alternatieven! En op internet kun je veel tips vinden voor het vervangen van bijvoorbeeld ei en zuivel in recepten. Wanneer je weinig inspiratie hebt voor nieuwe recepten, kun je altijd nog aan een van je gasten vragen, wat ze normaal graag eten. Dit recept kun je vervolgens veganizen.

Tags:

Hoi! Ik ben Anne-Fleur en sinds een aantal jaren bezig met veganisme. Vegan eten en leven was zeker geen keuze van maandag op dinsdag, dus ik weet goed waar je in het begin tegenaan kunt lopen. Ik vertel je hier graag meer over. In eerste instantie ben ik veganistisch gaan leven voor dierenwelzijn. Langzamerhand heb ik ook veel ontdekt over de voordelen voor het milieu en de wereld! Mijn zoektocht naar een meer sustainable lifestyle kun je ook volgen op instagram: @plantaardigsfeertje. Hier inspireer ik je graag om meer na te denken over duurzaamheid en veganisme. Meer blogs lezen…

Anne-Fleur

Blogger