28
jun
2022

Pokébowl met pompoen

De pokébowl is makkelijk om mee te variëren omdat je rijst als basis gebruikt. In de winter kun je gaan voor pompoen, zoals in dit recept. Is het hartje zomer? Vervang dan de pompoen bijvoorbeeld voor zoete aardappel of mango.

Lees verder
door Henrieke Boer
28
jun
2022

Vegan boterkoek

Dit banketbakkersrecept zonder poespas geeft een heerlijke vegan boterkoek zoals je hem van vroeger kent! Het is daarnaast ook nog een simpel recept, dat bijna niet mis kan gaan. Succes gegarandeerd dus.

Lees verder
door Henrieke Boer
21
jun
2022

Latkes

Latkes

Deze hartige aardappelkoekjes ken ik al mijn leven lang en ik dacht dat ze typisch Nederlands waren, maar het blijkt dat ze in Israël ook veel gegeten worden! Ze heten daar Latkes en horen bij het Chanoeka-feest.
Aardappelkoekjes vormen een lekkere variatie op de gekookte aardappel. Je maakt de maaltijd natuurlijk compleet met groenten en een ‘vleesopvolger’!

Lees verder
door Leonie Krijger
23
jan
2022

Couscouspilav van geroosterde bloemkool en pijnboompitten

Dit is een recept van chefkok Alexander Gershberg. Hij heeft meerdere kookboeken uitgebracht, waarvan recent zijn nieuwe kookboek ‘PLANTAARDIG’. Het is een unieke culinaire gids voor een rijk, smakelijk en volwaardig plantaardig eetpatroon. Ontdek hoe je heerlijk en eenvoudig kunt koken op basis van granen, bonen, wortelgroenten, groene groenten, zeegroenten en leer hoe je zelf groenten kunt fermenteren. Deze couscouspilav uit zijn boek is een supermakkelijk en zeer smakelijk gerecht waar je zo een snelle lunch of avondmaaltijd mee op tafel zet. Met zoveel heerlijks in een gerecht kan er weinig misgaan!

Lees verder
door Henrieke Boer
12
dec
2021

Rijstpudding met kersensaus

Rijstpudding is een echt comfortfood. Met deze kersensaus is het een waardig dessert dat zo lekker is dat je het wel elke dag kunt eten!

Lees verder
door Henrieke Boer
12
dec
2021

Slasoep met sherry

Deze bijzondere soep smaakt heerlijk fris en is door de toevoeging van sherry ook nog extra speciaal en feestelijk. Wist je trouwens dat veldsla in de winter in het seizoen is? Als tussengerechtje bij het kerstdiner misstaat deze soep zeker niet. Succes gegarandeerd!

Lees verder
door Henrieke Boer
12
dec
2021

Gevulde champignons

Dit is een gerecht dat in de jaren 60 in sterrenrestaurants geserveerd werd; grote champignons gevuld en afgedekt met een plakje kaas. Gebruik bij de borrel, of als voorafje bij een (kerst)diner!

Lees verder
door Henrieke Boer
23
okt
2021

Lasagne bolognese

Een klassieke lasagne bolognese, gestoken in een vegan jasje. Dit recept is de ideale basis om mee te experimenteren. Voeg bijvoorbeeld wat rode wijn toe als je de saus maakt voor een diepere smaak of bak wat extra groenten mee voor een gezondere variant.

Lees verder
door Henrieke Boer
26
sep
2021

Indonesische sperziebonensalade

In deze salade speelt de doodgewone sperzieboon de hoofdrol. Maar door de pinda’s, gebakken ui, tamarinde en kokos wordt het een ontzettend smakelijk bijgerecht. De combinatie van kokos, pinda’s en specerijen doet wellicht wat denken aan de bekende Indonesische smaakmaker seroendeng. Dit is een makkelijk en snel gerecht voor een doordeweekse avond, je kunt het bijvoorbeeld serveren met rijst en een ‘vleesopvolger’.

Lees verder
door Henrieke Boer
31
aug
2021

Jota (Sloveense zuurkoolsoep)

Jota is een typisch Sloveense zuurkoolsoep. Naast zuurkool bevat de soep ook bonen en aardappelen. De stukjes worst die veel Slovenen meekoken in de jota, vervangen we door blokjes gerookte tofu of vegan rookworst. Al deze ingrediënten samen maken het een voedzame maaltijdsoep die heerlijk smaakt na een winterse wandeling. Traditionele jota wordt gemaakt met gedroogde bonen die samen met de andere ingrediënten lang op een laag vuurtje gekookt worden. Wie minder tijd heeft, kan gekookte bonen gebruiken (zie tip onderaan).

Lees verder
door admin
31
aug
2021

Winterse kleurige salade

Deze betrekkelijk eenvoudige, frisse salade is gedeeltelijk tevoren te maken; je laat rode kool en winterpeen een paar uur marineren in de dressing voordat je ze op de sla-bladeren drapeert.

Lees verder
door admin
29
jun
2021

Frisse witlofsalade

Frisse witlofsalade met ei

Met warm weer is deze witlofsalade zeker een succes. Met gebakken aardappels erbij is dit een complete avondmaaltijd.

Lees verder
door admin