Frisse witlofsalade met ‘ei’
Met warm weer is deze witlofsalade zeker een succes. Ze is vrij snel gemaakt. Met gebakken aardappels erbij is dit een complete maaltijd.
Met warm weer is deze witlofsalade zeker een succes. Ze is vrij snel gemaakt. Met gebakken aardappels erbij is dit een complete maaltijd.
Bloemkool heeft helaas de reputatie een beetje ‘saai’ te zijn. Hij heeft natuurlijk niet een heel uitgesproken smaak. Daarentegen maakt dat de groente dan juist weer heel geschikt om met van alles te combineren. Daarnaast bevat bloemkool vitamine C, vitamine K en veel vezels. En als extraatje: de groente bevat weinig calorieën. Schep je bord dus maar vol met deze bloemkool ovenschotel!
Ook de vegan ‘spekjes’ mogen in dat opzicht wel even genoemd worden. Wist je dat de ‘spekjes’ in dit recept 0,5 gram vet per 100 gram bevatten? Vergelijk dat eens met het eten van een dier. ‘Spekjes’ van een varken bevatten wel 24 % vet. Dus zo zie je maar dat de vleesopvolger niet alleen diervriendelijker is, maar ook een gezondere optie.
In mei-juni bloeit de vlier met prachtige witte bloesems die soms een hele straat doen geuren. Het aroma kun je vangen in een limonadesiroop. Hiermee kun je het hele jaar door genieten van het vlier-aroma! Je moet je flesjes hiervoor wel steriliseren. De beschrijving lees je hieronder.
De vlierbessen, die in september afrijpen, kun je niet rauw eten maar de bloesem wel. Hij is ook erg mooi en lekker op een salade.
Pluk de bloemschermen die net open zijn gegaan. Controleer ze op kleine beestjes voordat je ze in het water doet, maar spoel ze niet af. Bedenk dat de bloesem een dag moet trekken in het water voordat je er siroop van gaat maken.
Maak je eigen walnotenburger! De walnoten geven de burger een lekkere beet, havermout zorgt voor de stevigheid. We bakken deze burger af in de oven.
Deze voedzame en makkelijk te maken burger past perfect op een broodje. Beleg je broodje met de burger, wat geraspte wortel, fijngesneden kool én het tahinsausje dat je onderaan dit recept terugvindt.
Met dit recept zet je op een snelle en eenvoudige manier fris zure groenten als bijgerechtje op tafel. Dit doen we zonder te fermenteren. De groenten worden lekker zurig en mals dankzij azijn en zout.
Schep een kleine portie van deze groenten op je bord, bijvoorbeeld als zure toets bij een veganistische burger. Werk je salade ermee af of garneer er een belegd broodje of sandwich mee.
Varieer met groenten, azijnsoorten en specerijen. Ideeën hiervoor vind je in de tip onderaan het recept!
De Engelsen eten ze graag bij de thee: scones. Een lekkernij die tussen cake en brood in zit. Er hoort (plantaardige) boter of geklopte room, en jam bij. En scones maak je makkelijk zelf.
Bij het maken van scones van tarwebloem is het belangrijk dat het deeg niet teveel gekneed wordt, om de gluten niet te activeren; anders worden de scones taai. Wat is er dan logischer dan glutenvrij meel te gebruiken! Gebruik een combinatie van verschillende, glutenvrije meelsoorten. Denk ook eens aan amandelmeel, kikkererwten- of kastanjemeel. Je kunt ook een kant-en-klare glutenvrije bakmix uit de winkel gebruiken.
Deze havermoutkoekjes zijn snel gemaakt en je kunt er veel mee variëren. Misschien worden het wel je favoriete koekjes!
voor ca. 12 flinke koekjes.
Tijdens het Suikerfeest wordt het einde van de Ramadan gevierd. Allerlei lekkere hapjes worden klaargemaakt en met de hele familie gegeten. Sarma, gevulde opgerolde koolbladeren, is één van die hapjes.
Deze koolrolletjes zijn niet alleen eenvoudig te maken, het is ook een leuk werkje om de koolbladeren tot mooie pakketjes te vouwen. In dit recept vullen we de koolbladeren met rijst, linzen en groenten. Deze vulling wikkelen we ongekookt in koolbladeren en sudderen we daarna gaar. De kardemom geeft de koolrolletjes een speciale toets. Een yoghurtsausje met verse kruiden maakt het helemaal af!
Deze rijstpudding is een van de meest alledaagse desserts in het Midden-Oosten. Hij wordt ook veel gegeten tijdens de Ramadan. De pudding is op smaak gebracht met amandelen en rozenwater.
Harira is een heerlijke soep van Marokkaanse oorsprong. Deze soep wordt traditioneel tijdens de Ramadan gegeten na zonsondergang. Daarnaast is de soep ook heerlijk in de wintermaanden. Harira bevat onder andere tomaten, kikkererwten en linzen en vult daarmee erg goed. Harira is niet moeilijk om te maken en kost niet veel tijd. De volgende dag, als alle smaken goed in hebben kunnen trekken is de soep eigenlijk nog lekkerder! Serveer de Harira eventueel met Marokkaans platbrood of pitabrood.
Dit recept is voor 1,5 liter soep.
Als je van stinkkaas houdt (of hield, toen je nog kaas at…) dan wil je zeker eens gefermenteerde tofu (of te vinden als ‘fermented beancurd’) proberen. Dit wordt in potjes verkocht in goed gesorteerde Aziatische supermarkten. Op het dekseltje staat ‘Chinese cheese’ en daar doet het inderdaad aan denken. Het is zeer sterk van geur en smaak en je kunt het dan ook bijna niet puur eten… maar als smaakmaker is het geweldig!
Maak om te beginnen eens een saus ermee. Een paar blokjes van deze gefermenteerde tofu, vermengd met wat romige ingrediënten, maakt een heerlijke dipsaus voor maischips en groenten, of slasaus voor deze salade met witlof en peer.
(N.B. In de biologische winkel wordt ook een gefermenteerde tofu verkocht: Feto van het merk Taifun. Deze is niet te vergelijken met de ‘fermented beancurd’ uit de Aziatische supermarkt: mild van smaak en wel degelijk puur te eten, heerlijk is-ie. Ook een aanrader om je ‘gewone’ tofu eens mee te vervangen. Maar gebruik voor dit recept de sterke uit de Aziatische supermarkt.)
Polenta is maïsgriesmeel, wat gemaakt is van gemalen maïskorrels. De korrels nemen smaken heel goed op, daarom maken we het klaar met een lekkere olijfolie en bouillon.
Je kan polenta als een alternatief voor aardappelpuree eten bij bijvoorbeeld een burger. Heb je het liever wat knapperig? Maak er dan kroketjes mee, bijvoorbeeld voor bij een stoofpotje.
Opgelet: gebruik voor dit recept geen maïsmeel. Maïsmeel is een soort bloem en meer geschikt voor gebak.
Op de koudere dagen is er niets lekkerders dan een grote mok warme chocolademelk. Dit kan je heel gemakkelijk maken met maar twee of drie ingrediënten. De sojaslagroom is optioneel, maar wel een aanrader!
Muhammara is een heerlijke kruidige en licht zoet-zure spread op basis van geroosterde rode paprika, walnoot en granaatappelsiroop. De granaatappelsiroop kan je gewoon krijgen bij de supermarkt, maar ook in Midden-Oosterse winkels. Je hebt maar weinig ingrediënten nodig om Muhammara te maken en met een oven en keukenmachine of hakmolen is het zo gedaan. Muhammara is heerlijk op een (geroosterde) boterham of in een wrap met avocado en rucola. Het is ook lekker om het op een toastje te smeren of als dip te gebruiken voor reepjes komkommer of worteltjes.
Na een avondje uit, als een feestelijk tussendoortje of wanneer je eens echt trek hebt in gezellige comfortfood: een broodje shoarma gaat er altijd wel in. Zo ook bij menig vegan!