Tarte tatin van tomaat en rode ui
Deze tarte tatin ziet er feestelijk uit én hij smaakt heerlijk! Geschikt voor bij de borrel, voor tussendoor of als bijgerecht.
Deze tarte tatin ziet er feestelijk uit én hij smaakt heerlijk! Geschikt voor bij de borrel, voor tussendoor of als bijgerecht.
Deze bijzondere soep smaakt heerlijk fris en is door de toevoeging van sherry ook nog extra speciaal en feestelijk. Wist je trouwens dat veldsla in de winter in het seizoen is? Als tussengerechtje bij het kerstdiner misstaat deze soep zeker niet. Succes gegarandeerd!
Dit is een gerecht dat in de jaren 60 in sterrenrestaurants geserveerd werd; grote champignons gevuld en afgedekt met een plakje kaas. Gebruik bij de borrel, of als voorafje bij een (kerst)diner!
Is zuurkool een typische wintergroente? Voor mij niet. Ik vind ‘m heerlijk in deze voedzame maaltijdsalade waar verder nog gekookte bietjes, pittige tempeh, walnoten en nog veel meer lekkers in zit.
een klassieke lasagne bolognese, gestoken in een vegan jasje. Dit recept is de ideale basis om mee te experimenteren. Voeg bijvoorbeeld wat rode wijn toe als je de saus maakt voor een diepere smaak of bak wat extra groenten mee voor een gezondere variant.
In deze salade speelt de doodgewone sperzieboon de hoofdrol. Maar door de pinda’s, gebakken ui, tamarinde en kokos wordt het een ontzettend smakelijk bijgerecht. De combinatie van kokos, pinda’s en specerijen doet wellicht wat denken aan de bekende Indonesische smaakmaker seroendeng. Dit is een makkelijk en snel gerecht voor een doordeweekse avond, je kunt het bijvoorbeeld serveren met rijst en een ‘vleesopvolger’.
Een vrij simpel maar interessant borrelhapje. Met weinig ingrediënten maak je lekkere smaken. Het is hier subtiel gehouden met de ras el hanout.
Jota is een typisch Sloveense zuurkoolsoep. Naast zuurkool bevat de soep ook bonen en aardappelen. De stukjes worst die veel Slovenen meekoken in de jota, vervangen we door blokjes gerookte tofu of vegan rookworst. Al deze ingrediënten samen maken het een voedzame maaltijdsoep die heerlijk smaakt na een winterse wandeling. Traditionele jota wordt gemaakt met gedroogde bonen die samen met de andere ingrediënten lang op een laag vuurtje gekookt worden. Wie minder tijd heeft, kan gekookte bonen gebruiken (zie tip onderaan).
Deze betrekkelijk eenvoudige, frisse salade voor bij het kerstmenu is gedeeltelijk tevoren te maken; je laat rode kool en winterpeen een paar uur marineren in de dressing voordat je ze op de sla-bladeren drapeert.
Met warm weer is deze witlofsalade zeker een succes. Ze is vrij snel gemaakt. Met gebakken aardappels erbij is dit een complete maaltijd.
Bloemkool heeft helaas de reputatie een beetje ‘saai’ te zijn. Hij heeft natuurlijk niet een heel uitgesproken smaak. Daarentegen maakt dat de groente dan juist weer heel geschikt om met van alles te combineren. Daarnaast bevat bloemkool vitamine C, vitamine K en veel vezels. En als extraatje: de groente bevat weinig calorieën. Schep je bord dus maar vol met deze bloemkool ovenschotel!
Ook de vegan ‘spekjes’ mogen in dat opzicht wel even genoemd worden. Wist je dat de ‘spekjes’ in dit recept 0,5 gram vet per 100 gram bevatten? Vergelijk dat eens met het eten van een dier. ‘Spekjes’ van een varken bevatten wel 24 % vet. Dus zo zie je maar dat de vleesopvolger niet alleen diervriendelijker is, maar ook een gezondere optie.
In mei-juni bloeit de vlier met prachtige witte bloesems die soms een hele straat doen geuren. Het aroma kun je vangen in een limonadesiroop. Hiermee kun je het hele jaar door genieten van het vlier-aroma! Je moet je flesjes hiervoor wel steriliseren. De beschrijving lees je hieronder.
De vlierbessen, die in september afrijpen, kun je niet rauw eten maar de bloesem wel. Hij is ook erg mooi en lekker op een salade.
Pluk de bloemschermen die net open zijn gegaan. Controleer ze op kleine beestjes voordat je ze in het water doet, maar spoel ze niet af. Bedenk dat de bloesem een dag moet trekken in het water voordat je er siroop van gaat maken.
Maak je eigen walnotenburger! De walnoten geven de burger een lekkere beet, havermout zorgt voor de stevigheid. We bakken deze burger af in de oven.
Deze voedzame en makkelijk te maken burger past perfect op een broodje. Beleg je broodje met de burger, wat geraspte wortel, fijngesneden kool én het tahinsausje dat je onderaan dit recept terugvindt.
Met dit recept zet je op een snelle en eenvoudige manier fris zure groenten als bijgerechtje op tafel. Dit doen we zonder te fermenteren. De groenten worden lekker zurig en mals dankzij azijn en zout.
Schep een kleine portie van deze groenten op je bord, bijvoorbeeld als zure toets bij een veganistische burger. Werk je salade ermee af of garneer er een belegd broodje of sandwich mee.
Varieer met groenten, azijnsoorten en specerijen. Ideeën hiervoor vind je in de tip onderaan het recept!
De Engelsen eten ze graag bij de thee: scones. Een lekkernij die tussen cake en brood in zit. Er hoort (plantaardige) boter of geklopte room, en jam bij. En scones maak je makkelijk zelf.
Bij het maken van scones van tarwebloem is het belangrijk dat het deeg niet teveel gekneed wordt, om de gluten niet te activeren; anders worden de scones taai. Wat is er dan logischer dan glutenvrij meel te gebruiken! Gebruik een combinatie van verschillende, glutenvrije meelsoorten. Denk ook eens aan amandelmeel, kikkererwten- of kastanjemeel. Je kunt ook een kant-en-klare glutenvrije bakmix uit de winkel gebruiken.