Vegan gehaktbrood met rucolastamppot

Een typisch vleesgerecht in een vegan jasje. Ook deze is geschikt voor een feestelijke "sunday roast". Maak het in een cake of tulband vorm en het kan dienen als een mooie 'centerpiece' op tafel. Samen met de stamppot en de saus een heerlijke en complete maaltijd!

Vegan gehaktbrood met rucolastamppot

Ingrediënten

voor de puree:

voor het gehaktbrood:

voor de jus:

Bereiding

De ingrediënten zijn voor twee personen.

Voor de stamppot:

Kook kruimige aardappelen goed gaar, giet af en stamp het fijn. Voor een smeuïge puree is het goed om het door een fijne zeef te drukken met een sauslepel.
Verwarm een beetje plantaardige melk en een klontje margarine en roer dit door de puree tot deze mooi zacht is. Breng op smaak met zout en peper.

Voor het gehaktbrood:

Verwarm de oven voor op 150 graden.
Dep een boterham in plantaardige melk naar keuze. (zonder korst).
Meng het vers gehakt met de boterham en kneed goed door. Breng op smaak met zout, peper, gerookte paprikapoeder en een mespuntje nootmuskaat (let op, veel vegan gehakt is al gezouten).
Snipper een klein uitje zeer fijn en doe bij het gehakt. Snijd 3 cm prei, 4 zongedroogde tomaatjes en een knoflookteentje fijn en doe erbij. Pak 2 plakken plantaardige kaas en snijd deze fijn. Meng alles goed door elkaar.
Doe het gehakt in een vorm naar keuze. Als je een cakevorm hebt kan je daar plakken van snijden, het mooiste is in een muffinvorm.
Bak het gehaktbrood af in 20 tot 25 minuten.

voor de saus:

Verwarm de rode wijn in een steelpan met een laurierblaadje en een kruidnagel. Als je hebt kan je hier ook een jeneverbes bij doen. Kook in tot ongeveer 1/3e van het oorspronkelijke volume. Voeg de vegan jus toe aan de wijnreductie. Kook door en zeef het eventueel. Doe in de saus een klontje margarine en laat deze al roerende oplossen. Is de saus wat wrang van smaak? Neutraliseer hem dan met een beetje keukenstroop of suiker.

Bij serveren: Warm je puree op, en roer hier rucola doorheen op gevoel. In de tussentijd warm je het gehaktbrood op in de oven op 150 graden (10 minuten).

Doe de stamppot op een bord. Leg het gehaktbrood ernaast en doe wat van de saus erover.