lasagne bolognese

een klassieke lasagne bolognese, gestoken in een vegan jasje. Dit recept is de ideale basis om mee te experimenteren. Voeg bijvoorbeeld wat rode wijn toe als je de saus maakt voor een diepere smaak of bak wat extra groenten mee voor een gezondere variant.

lasagne bolognese

Ingrediënten

Bereiding

verwarm de oven voor op 180 graden.

snipper de uien, snijd de wortels in kleine blokjes. Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de ui en wortel. Na 5 minuten, voeg de knoflook en vegan gehakt toe. Bak nog 5 minuten. (optioneel: voeg nu ong. 100 ml rode wijn toe en laat inkoken. Als het vocht verdampt is mag de tomatensaus erbij.)

Voeg de tomaten(passata) toe en roer de saus goed door. Breng de saus op smaak met peper, zout en italiaanse kruiden. Zet het vuur laag en laat nog een kwartier pruttelen.

Terwijl de saus pruttelt, maak je de bechamelsaus. Smelt de vegan bakboter in een steelpannetje op middelhoog vuur. Doe de bloem erbij en roer met een garde zodat er een papje ontstaat (dit heet een roux). Blijf constant roeren, terwijl de bloem gaart. Dit duurt ongeveer 2 tot 3 minuten. De roux mag niet te donkerbruin worden. Schenk de helft van de koude amandelmelk in de warme pan, zet het vuur hoog en blijf roeren totdat er een consistente, gebonden saus ontstaat. Dit gebeurt vanzelf door verhitting. Voeg dan de rest van de amandelmelk toe. De bechamelsaus hoort lobbig te zijn. Draai dan het vuur laag en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Maak de lasagne in een ovenschaal. Begin met een laagje tomatensaus, dan lasagnebladen. Dan weer tomatensaus en ga door totdat je saus op is. Bovenop de laatste lasagnebladen, giet je de bechamelsaus. Top af met vegan geraspte kaas en bak in de oven af voor 30 minuten.