Jota (Sloveense zuurkoolsoep)

Jota is een typisch Sloveense zuurkoolsoep. Naast zuurkool bevat de soep ook bonen en aardappelen. De stukjes worst die veel Slovenen meekoken in de jota, vervangen we door blokjes gerookte tofu of vegan rookworst. Al deze ingrediënten samen maken het een voedzame maaltijdsoep die heerlijk smaakt na een winterse wandeling. Traditionele jota wordt gemaakt met gedroogde bonen die samen met de andere ingrediënten lang op een laag vuurtje gekookt worden. Wie minder tijd heeft, kan gekookte bonen gebruiken (zie tip onderaan).

Jota (Sloveense zuurkoolsoep)

Ingrediënten

Bereiding

Giet de bonen die je één nachtje hebt laten weken af. Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet. Wie liever een zachtere zuurkoolsmaak in de soep heeft, kan de zuurkool even afspoelen en dan laten uitlekken.

Snij de ui fijn. Neem een grote pot, doe er de olie in en fruit de ui tot die bruin begint te zien. Voeg de geweekte bonen toe, het water en de laurierblaadjes.  Breng aan de kook, zet het vuur zachter en laat 40 minuten koken.

Snij de aardappelen in blokjes van ongeveer 1 cm op 1 cm, doe ze bij de bonen en laat ze gedurende 15 minuten meekoken. Voeg de zuurkool toe en laat nog een 10-tal minuten meekoken.

Voeg op het einde de blokjes rooktofu of worst toe en het bouillonblokje en laat nog even kort meekoken. Kruid met peper en zout. Wil je de soep iets romiger, dan kan je een aantal blokjes aardappel met een vork pletten.

Tip: wie gekookte bonen gebruikt in plaats van gedroogde bonen gaat als volgt te werk: ui stoven, water/laurier/blokjes aardappelen toevoegen, 10 minuten laten koken, bonen en zuurkool toevoegen, nogmaals 10 minuten laten koken. Volg hierna verder het recept.