Bloemkoolovenschotel met vegan spekjes

Bloemkool heeft helaas de reputatie een beetje ‘saai’ te zijn. Hij heeft natuurlijk niet een heel uitgesproken smaak. Daarentegen maakt dat de groente dan juist weer heel geschikt om met van alles te combineren. Daarnaast bevat bloemkool vitamine C, vitamine K en veel vezels. En als extraatje: de groente bevat weinig calorieën. Schep je bord dus maar vol met deze bloemkool ovenschotel!
Ook de vegan 'spekjes' mogen in dat opzicht wel even genoemd worden. Wist je dat de 'spekjes' in dit recept 0,5 gram vet per 100 gram bevatten? Vergelijk dat eens met het eten van een dier. 'Spekjes' van een varken bevatten wel 24 % vet. Dus zo zie je maar dat de vleesopvolger niet alleen diervriendelijker is, maar ook een gezondere optie.

Bloemkoolovenschotel met vegan spekjes

Ingrediënten

Bereiding

Breng de diepvriesbloemkool, de aardappelschijfjes en 2 theelepels bouillonpoeder samen met water (genoeg totdat de groenten onder staan) aan de kook. Laat ongeveer 10 minuten koken op zacht vuur.

Vet intussen een ovenschaal in met een klein beetje olijfolie en verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak de saus door in een steelpan de amandelmelk, edelgist, tapiocazetmeel of maizena, knoflookpoeder, uipoeder, tijm, twee eetlepels bouillon uit de pan met bloemkool, peper en eventueel zout toe te voegen. Breng zachtjes aan de kook en blijf goed roeren met een garde totdat de saus wat begint in te dikken. De textuur moet niet helemaal vloeibaar zijn, maar ook niet heel dik. Dikt de saus niet in, gebruik dan iets meer zetmeel of maizena. Is de textuur goed? Zet dan het vuur uit en zet de saus apart.

Giet de bloemkool en aardappels af en verdeel over de ovenschaal. Giet de saus er overheen en bestrooi de saus daarna met 2 eetlepels paneermeel. Zet in de oven en laat 25 minuten bakken op 180 graden.

Bak in de tussentijd de vegan 'spekjes' met een drupje olijfolie in een pan. Blijf regelmatig omscheppen tot ze licht verkleuren en steviger worden.

Als de ovenschotel gebakken is, serveer dan de 'spekjes' er bovenop.