Snel tafelzuur

Met dit recept zet je op een snelle en eenvoudige manier fris zure groenten als bijgerechtje op tafel. Dit doen we zonder te fermenteren. De groenten worden lekker zurig en mals dankzij azijn en zout.
Schep een kleine portie van deze groenten op je bord, bijvoorbeeld als zure toets bij een veganistische burger. Werk je salade ermee af of garneer er een belegd broodje of sandwich mee.
Varieer met groenten, azijnsoorten en specerijen. Ideeën hiervoor vind je in de tip onderaan het recept!

Snel tafelzuur

Ingrediënten

Ingrediënten voor 1 portie:

radijs:

rode biet:

witte kool:

wortel:

Bereiding

De werkwijze is bij elke groente als volgt:

doe de gesneden groenten in een kom en voeg de azijn en het zout toe

kneed met je vingers gedurende enkele minuten alles zachtjes door elkaar. Je merkt dat de groenten hun sap vrijgeven en malser worden.

voeg de kruiden toe en meng alles even door elkaar.

laat de groenten een uurtje staan. Hierna kan je het tafelzuur ofwel direct gebruiken ofwel in een schone jampot een week in de ijskast bewaren. Hoe langer je het laat staan, hoe smaakvoller het wordt (opgelet: deze groenten zijn niet gefermenteerd en daardoor korter houdbaar!). Zorg dat de groenten onder de azijn staan als je ze in de ijskast bewaart.

Wil je de groenten iets minder zuur, dan kan je ze vlak voor het serveren in een zeef doen en kort spoelen onder stromend water. Laat even uitlekken en serveer.

Tip:

Varieer met groenten, azijn en kruiden!

Neem ongeveer 500 ml aan fijngesneden groenten en gebruik hierbij 100 ml azijn en 1 tl zout.

Maak eens tafelzuur van komkommer, raap, rode kool, courgette of ui. Of meng verschillende groenten door elkaar.

In plaats van appelazijn kan je een andere lekkere azijn gebruiken, ook citroensap (eventueel aangelengd met water mocht het te zuur zijn) is een goed alternatief.

Gekneusde korianderzaadjes, kruidnagel, kurkuma, zwarte peperkorrels, venkelzaad, jeneverbessen of plakjes look zijn passende kruiden voor deze snelle tafelzuren.