Waarom eigenlijk geen eieren?

Wanneer ik mensen vertel dat ik veganist ben, snappen ze vaak wel dat ik geen vlees en vis eet. Maar wat is er mis met het eten van eieren? Het dier gaat er toch niet dood aan? En een kip legt nu eenmaal eieren, waarom zouden we ze dan niet opeten? En wat als ik eieren eet van de kippen van de buurman die lief is voor zijn kippen en ze goed verzorgt? Dat kan toch wel? Helaas is er ontzettend veel mis in de eierindustrie. In dit artikel vertel ik je daar meer over.

Wat gebeurt er met de haantjes?

Het leven van elke kip begint zoals je weet in een ei. In de eierindustrie worden de eieren uitgebroed door middel van broedmachines. Van de kuikens is 50% hen en 50% haan. Hier begint het grootste probleem: in de eierindustrie zijn alleen hennen nodig, haantjes leggen immers geen eieren. De kippen in de eierindustrie zijn gefokt om zo veel mogelijk eieren te leggen, dit zijn dus andere kippen dan vleeskippen. De haantjes kunnen daarom ook niet voor vleesconsumptie gebruikt worden omdat ze niet zo groot en dik worden als een plofkip en dus ook veel minder op zouden brengen. De haantjes worden daarom meestal op de dag van hun geboorte al gedood. Dit gebeurt door ze te vergassen of levend in de versnipperaar te gooien. In Nederland zijn dit zo’n 45 miljoen haantjes per jaar.

Het leven van de legkip

Wanneer de hennen van de haantjes zijn gescheiden, krijgen de hennen een tijdelijke plek om zich te ontwikkelen van kuiken tot kip. Na ongeveer 4 maanden krijgen ze een plek in de eierindustrie om zelf eieren te leggen. De grootte van die plek varieert van 6 tot 9 kippen per vierkante meter. Omdat de kippen zo weinig ruimte hebben, worden de snavelpuntjes verwijderd door deze zonder verdoving weg te kappen of branden. Dit is erg pijnlijk omdat de snavelpunt heel gevoelig is. De reden dat dit gedaan wordt, is omdat de kippen elkaar anders gaan pikken en verwonden uit verveling of door ruimtegebrek.

De kippen zijn zo gefokt dat ze elke 25 uur een eitje leggen. Dit komt neer op ongeveer 300 eieren per jaar. De bankivahoen waarvan de kip afstamt, legde zo’n 6 eieren per jaar voordat deze vogel gedomesticeerd werd. Het lichaam van de kip is niet berekend op het leggen van zo onnatuurlijk veel eieren, dus dit is ontzettend zwaar voor een kip. Na ongeveer 17 maanden is de legkip niet meer productief genoeg voor de eierindustrie. De kippen worden met de hand gevangen waarbij ze vaak vleugels en poten breken. Vervolgens gaan ze op transport naar een slachthuis, waarna het leven van de legkip eindigt als soepkip.

Biologische eieren

En wat nou als ik scharreleieren koop? Of eieren van vrije uitloopkippen? Of biologische eieren?

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, komt de scharrelkip nooit buiten. De vrije uitloopkip kan wel naar buiten, maar ook bij deze kippen worden de snavelpuntjes op een pijnlijke manier verwijderd. Biologische kippen mogen hun snaveltjes wel houden. Maar bij scharrelkippen, vrije uitloopkippen en biologische kippen worden de haantjes nog steeds vergast of versnipperd. Daarnaast blijft het gewoon enorm zwaar werk voor de kippen omdat ze zo onnatuurlijk veel eieren leggen. Ook achter de productie van deze eieren schuilt daarom helaas veel dierenleed.

En de eieren van de kippen van de buurman?

Dit is, begrijpelijk, een grijs gebied. Want wat als bijvoorbeeld je buurman kippen in de tuin heeft die vrolijk rondscharrelen en heel goed verzorgd worden? Is het oké om de eieren van deze kippen te eten? Zoals je eerder kon lezen, vergt het leggen van eieren enorm veel van het lichaam van een kip. In een ei zitten alle voedingsstoffen die nodig zijn om één cel te laten groeien tot een kuikentje. In plaats van de eieren op te eten, kun je deze (eventueel gekookt) teruggeven aan de kip. Wanneer je de eieren teruggeeft aan de kip, kan ze deze opeten om aan te sterken. Kippen verliezen o.a. veel kalk door het leggen van zo veel eieren en door de eitjes op te eten, krijgen ze deze voedingsstoffen weer binnen. Een andere diervriendelijkere oplossing is om kippen een implantaat te geven, waardoor ze nooit meer eieren leggen en hun lichaam eindelijk rust krijgt. Dit is uiteraard niet zo natuurlijk, maar aan de andere kant is onnatuurlijk veel eieren leggen waardoor hun lichaam continu compleet uitgeput is, ook niet bepaald prettig of natuurlijk.

Ei vervangen

Maar kan ik dan nooit meer taart of cake bakken? Nooit meer quiche of scrambled eggs eten? Geen paniek, je hoeft niets te missen, want dat kan allemaal gewoon zonder ei!

Ei is in heel veel recepten namelijk makkelijk te vervangen Zo kun je met tofu heerlijke scrambled eggs zonder ei en vegan quiche maken. Appelmoes en banaan zijn prima ei-vervangers voor het bakken van taarten en koekjes. Ook zijn er speciale plantaardige ei-vervangers te koop om mee te bakken. In de supermarkt kun je mayonaise zonder ei kopen, of je kan zelf eenvoudig veganaise maken.
In de receptenindex van de Vegan Challenge vind je veel inspiratie voor recepten zonder ei. Wil je meer weten over het vervangen van eieren, kijk dan eens op de Nederlandse Vereniging voor Veganisme.

Tags:

Deze vegan catlady en creatieve knutselmuts houdt wel van een feestje. En bij feestjes horen (zelfgebakken) vegan taartjes! Het liefst reist ze in haar camper de wereld rond en kookt ze onderweg heerlijke gerechten. Meer blogs lezen…

Nicky

Blogger