Het voedingsdagboek van Kim

Een inzicht in de day-to-day voeding van een veganist! In “Het voedingsdagboek van Kim” laat ik je zien hoe en wat ik als veganist eet.

Ik heb mijn voeding niet precies dag op dag bijgehouden, want ik wil het natuurlijk wel een beetje interessant houden voor jullie! Om jullie te helpen met makkelijke en lekkere vegan maaltijden, heb ik hier wat simpele recepten in verwerkt.

Dag 1: Veganistisch dagprogramma

Ontbijt: Gebakken banaan, wat kokosyoghurt, chiazaad, lijnzaad.

Tussendoor een kokosreep van Oskri.

Lunch: Soepje met groenten, linzen, gierst en wat pompoen passata van Smaakt. Verder zitten er kruiden in en in plaats van bouillon gebruik ik Miso (Japanse gefermenteerde pasta, op basis van sojabonen).

Groentenbroodje met hummus, alfalfkiemen en komkommer.

Avondeten: Quinoa met de overige pompoen passata, gemengde diepvriesgroenten en nuggets van So Fine.

Als toetje een mokcake (cake in een mok)

Je vult een mok met:

  • 4 eetlepels boekweitmeel
  • 2 theelepels agavesiroop of suiker
  • 1 eetlepel cacao
  • halve banaan
  • 1 theelepel (kokos) olie
  • 5 eetlepels plantaardige melk
  • chocoladestukjes

Roer alles door elkaar met als laatste de chocolade. Zet de mok ongeveer anderhalve minuut in de magnetron.

Dag 2: Veganistisch eten

Ontbijt: Havermout met een banaan, chiazaad, lijnzaad en kaneel.

Tussendoor een speltboterham met hagelslag (op vegan margarine) en later een yoghurtje met fruit en muesli.

Late lunch: wat gemengde groenten (broccoli, cavolo nero, lente ui) en champignons, kikkererwten en restje rijst. Verder doe ik er sesamzaadjes over, wat kruiden en een beetje tamarisaus.

Avondeten: Glutenvrije pasta, geroerbakte spinazie met champignons en nog wat gemengde groenten. Erdoor wat edelgist, vegan kaas (violife, gekocht bij AH) en zonnepitten.

Als toetje wat fruit

Dag 3: Vegan recepten

Ontbijt: Alpro Go On met diepvries fruit(blauwe bes en framboos), granola, gemengde nootjes, lijnzaad en chiazaad.

Tussendoor een speltbrood met pindakaas.

Lunch: Tofu gemarineerd in een mengsel van kruiden, wat kikkererwtenmeel en water. Dit roerbakken met groenten en diepvries erwtjes.

Tussendoor een mueslireep.

Avondeten: Zoete aardappel met agave en pecannoten uit de oven (recept Deliciously Ella). Geroerbakte spinazie met ui erbij en wat stukjes gemarineerde Tempeh. Heerlijke combinatie!

Dag 4: Veganistische ideeën

Ontbijt: Soyayoghurt met mango, muesli, lijnzaad, chiazaad en amandelen

Lunch: hartige havermoutquiche uit de oven.

Nodig:

  • 225 gr havermout
  • 165 ml water
  • Kopje noten
  • 1 theelepel baking soda en 1 theelepel citroen als eivervanger
  • 5 a 6 tomaten en groenten zoals courgette en wortel
  • Kruiden (je eigen mix bv. kurkuma, kerrie, paprikapoeder, komijn, peper, zout etc.)

Verwarm de oven op 200 graden. Mix de noten in een blender, voeg havermout toe en mix dit samen. Voeg kruiden en water toe om het deeg te maken. Voeg dan de baking soda toe en laat het citroensap erop druppelen om dit te activeren. Het gaat bruisen, meng het even goed door.

Doe dit mengsel in een ovenschaal met bakpapier (dan hoef je geen olie te gebruiken). Verdeel het een beetje en stop de groenten erin. Tomaten kunnen bovenop erin gedrukt.

Bak het geheel 45 minuten, blijf wel even controleren. Ik kan van deze quiche zeker 2 dagen lunchen. Ik vind het ook een geschikt gerecht om mee te nemen naar het werk en daar koud te eten.

Tussendoor wat gemengd fruit: mango, ananas en druiven.

Avondeten: Zoete aardappel stamppot. Ik had geen gewone aardappelen, dus het was een beetje een spontane actie, maar een aangename verrassing! Ik at er een tofu burger bij van het merk ‘Lord of Tofu’, maar vissticks van Aldi of Vivera zijn er vast ook erg lekker bij!

Dag 5: Vegan weekeinde

Ontbijt: Soyayoghurt met banaan, muesli en noten.

Tussendoor een mandarijntje

Lunch: Pannenkoeken! Ik meng amandelmelk en boekweitmeel, en een beetje kaneel, tot een beslag. Soms bak ik wat banaan mee. Dit keer had ik 1 pannenkoek met spinazie en tomaat, en 1 pannenkoek met stukjes pure chocolade.

Avondeten: Zwarte rijst, gespleten mungbonen, gemengde gestoomde groenten en satésaus. Een echte powermaaltijd. Zwarte rijst, ook wel wilde rijst genoemd, ziet er apart uit. Het kookwater word paars. De zwarte laag van de rijst bevat antioxidantrijke zemelen en verder is het nog rijk aan vezels, eiwit, ijzer, andere mineralen en aminozuren. Ook bevat het anthocyanen, dezelfde antioxidanten die in superfoods zitten zoals acai en bosbessen.

Deze rijst heeft wel wat tijd nodig om te koken, dus het vergt wat voorbereiding. Ik zet in de ochtend al de rijst en bonen (wel apart) in water zodat ze goed kunnen weken. Mijn groenten waren dit keer wortel, snijbonen en een koolraap. Deze had ik in de stomer klaargemaakt.

Saté maak ik met kipstukjes van Vivera en de basis voor de saus maak ik met pindakaas, kokosmelk en ketjap. Hieraan kun je toevoegen wat je lekker vind, bijvoorbeeld sambal.

Dag 6: Veganistische snacks

Ontbijt: rijstepap, gemaakt met kokosmelk.

Lunch: Speltbrood met hummus, rucola sla en tomaat.

Tussendoor een banaan en een mandarijntje.

Avondeten: Een door mijn vriendje gemaakte bietenburger met gebakken aardappeltjes en een salade.

Het recept van de burger komt van The Green Happiness en kun je hier vinden.

Dag 7: Vastendag

Animals First on the Second

De laatste dag van “Het voedingsdagboek van Kim” breekt aan. Deze actie komt uit New York en is bedacht door Izzy Jacobs. Het houdt in dat we iedere 2e dag van de maand een vastendag houden. We eten 24 uur niets. Wel drinken we gewoon water.

We zetten een cirkel met een kruis erin op onze hand en dit zetten we als profielfoto op Facebook om duidelijk te maken dat we meedoen aan deze actie. De cirkel staat voor een leeg bord en het kruis staat voor bestek, als symbool voor niet eten. Hierdoor valt de actie op en vragen omstanders wat we doen en waarom. Zo krijgen we meer aandacht voor het probleem.

We doen dit omdat dieren die naar de slacht gaan, dagenlang geen eten of drinken krijgen. Ze doen dit omdat het gezien wordt als verspilling om dieren die toch geslacht worden te voeren, en de dieren zijn hierdoor ook makkelijk te hanteren want ze hebben geen energie. Wij vasten als protest tegen het lijden van deze dieren!

Tags:

Meer blogs lezen…

Gastblogger

Blogger