Vegan Honden

Etenstijd! Na de eerste wandeling van de dag weten ze het al. (‘Ze’ zijn mijn twee honden Maia en Carlos.) Vandaag staat er volkorenpasta op het menu, met gekookte pompoen en zeewier. Overgoten met een gepureerde saus van onder andere doperwten. Het gaat er met smaak in, óók Maia deinst er niet langer voor terug. Een bak plantaardig eten, dag in, dag uit. Het lijkt alweer zo gewoon. En het voelt zo goed.
Al een jaar of vijf eet ik volledig veganistisch. Mijn honden niet, die aten biologisch vers vlees. Aangevuld met biologische vleesbrokjes. Tot ik besloot dat die laatste best vervangen konden worden door vegetarische brokjes. Al dat vlees, dat was toch niet nodig, ook niet voor honden. Het spaarde weer dierenlevens.
Dat was stap 1.

 

Carlos

 

Toen werd ik lid van een Facebookgroep voor veganistische huisdieren, al stond het volledig plantaardig voeren nog ver van me af. Ik las eerder mee om ideeën op te doen voor tussendoortjes en beloninkjes. Die hoefden toch niet per se van dierlijke oorsprong te zijn, het was maar een aanvulling.
Dat was stap 2.
Op genoemde Facebookgroep las ik over honden die volledig plantaardig aten. Het sprak me wel aan en ik deed een enkele poging zelf een maaltijd te bereiden. Het werd geen onverdeeld succes. Carlos, 40 kilo zwaar, had gigantische porties nodig, zeg een kilo rijst per dag, om op gewicht te blijven. Daarbij kreeg hij enorme hopen slappe ontlasting, die hij ’s ochtends niet kon ophouden tot het uitlaatveld. Maia moest weinig van haar voer nieuwe stijl hebben en liet het grotendeels staan. Stap 3, geen onverdeeld succes.
En bij stap 3 bleef ik hangen. Ik vond dat ik mijn best had gedaan maar dat het niet ging, mijn honden waren te groot en te energiek voor vegan voer, en misschien stonden ze ook wel te dicht bij de natuur om geen vlees te eten. Zo verontschuldigde ik hun dagelijkse portie dierenleed. Wel bleef ik lezen over vegan hondenmaaltijden en achtergrondinformatie. Af en toe probeerde ik wel weer eens zelf wat samen te stellen (pasta, gewone en zoete aardappel, linzen, groenten, wilde eetbare planten etc.) en vulde dit dan aan met wisselende merken vegan brokjes. Langzaam ging het beter en mijn honden aten geleidelijk steeds vaker geheel vegan. Tot ik op een gegeven moment helemaal stopte met het kopen van regulier voer.

Toen ze ongeveer een jaar volledig plantaardig aten, maakte ik een afspraak bij de dierenarts voor een volledig bloedbeeld. Niet goedkoop, naar mijn gevoel wel belangrijk. Maia’s uitslagen waren helemaal goed. Die van Carlos ook, met uitzondering van z’n SDMA-waarde, die kon wijzen op nierfalen. Volgens de dierenarts stond dit los van zijn nieuwe dieet, maar ik vertrouwde daar niet blind op. Ik maakte een afspraak om deze waarde na een maand opnieuw te laten testen, terwijl ik in die weken goed lette op het eiwitgehalte in het voer. Tenslotte had ik over het geheel genomen toch wel vrij veel peulvruchten en bereidingen daarvan gegeven, moest ik toegeven. Bovendien kreeg Carlos extra eiwit binnen doordat hij maar al te graag het voer opat dat Maia in het begin vaak deels liet staan. De nieuwe uitslag bleek in orde, Carlos’ SDMA-waarde was gedaald tot aanvaardbare hoogte.

 

Maia

 

Net als ikzelf enkele jaren geleden, zijn er veel mensen die hun hond plantaardig zouden willen voeren maar hier huiverig voor zijn. Het kan dan helpen hierover te lezen. Gaandeweg schreef ik zelf een artikel over dit onderwerp, dat geplaatst werd in The Optimist*. Verder zou je kunnen beginnen een deel van het reguliere voer te vervangen door vegan brokjes (bij de webshop voor vegan honden- en kattenvoer vegavriend.nl kun je proefzakjes kopen). Als volgende stap zou je verse ingrediënten kunnen toevoegen, mocht je de ambitie hebben zelf te koken voor je hond, of ter afwisseling van de brokmaaltijden. Wat ook heel behulpzaam kan zijn, is het onlangs verschenen boek Dog eat plant van Rick Scholtes en Lisette Kreischer (‘dé wetenschappelijk onderbouwde gids om je hond veilig en liefdevol naar een plantaardig dieet te laten overschakelen’), met daarin ook een tiental recepten.
Je hond op een plantaardig dieet overzetten kan best een grote stap voor jezelf zijn, zowel mentaal als in praktische zin. Toch hoef je je niet te laten afschrikken; misschien heb je, net als ik, wat meer tijd nodig om erachter te komen wat voor jou en je hond(en) het best werkt. Neem die tijd gewoon, en bedenk dat zelfs als je maar een deel van het vleesvoer vervangt door vegan voer, je al winst boekt op het gebied van dierenwelzijn en milieu.

 

*Het complete artikel zoals dat is verschenen in The  Optimist , klik op het plaatje, op pagina 88 begint het.

Tags:

Meer blogs lezen…

Gastblogger

Blogger