Kunnen huisdieren ook vegan zijn?

Vaak zijn beginnende veganisten vooral bezig met plantaardig eten en breiden dat langzaam uit, tot op een bepaald moment het onderwerp huisdieren ter sprake komt. Want misschien gaat plantaardig eten je al heel goed af, maar wat doe je met het eten voor je hond of kat? En is het wel veganistisch om een hond of kat te hebben? We hebben hier veel vragen over gekregen dus in deze blog ga ik hier wat over vertellen.

Adopt, don’t shop!
Over het algemeen zijn de meeste veganisten het er over eens dat huisdieren houden in principe niet vegan is. Hoewel er genoeg huisdieren zijn die best een mooi leven hebben, zijn zij toch afhankelijk van wat mensen voor hen beslissen. Idealiter zouden er dus geen huisdieren meer zijn, maar uiteraard is dat in onze huidige wereld niet realistisch.

Daarom vinden veel veganisten het wel goed om te zorgen voor honden en katten die er al zijn, door bijvoorbeeld dieren die in het asiel zitten een goed leven te geven. Het kopen van honden of katten bij fokkers wordt over het algemeen als niet vegan beschouwd omdat je daardoor fokkerijen in stand houdt en dus ook bijdraagt aan volle asielen.

Heb jij of wil jij een hond?
Misschien heb je al een hond of ben je van plan om er een uit het asiel te halen. Wat ga je hem dan te eten geven? Als veganist wil je natuurlijk het liefst niet de vleesindustrie sponsoren, maar je wilt je huisdier ook geven wat het nodig heeft en gezond houden.

Hoewel veel mensen hun hond tegenwoordig voer met vlees erin geven, is dit helemaal niet nodig. Alle voedingsstoffen die een hond nodig heeft, zijn namelijk ook uit planten te halen. Hoewel honden wel afstammen van carnivore wolven zijn ze door hun domesticering en het samenleven met mensen geëvolueerd tot een diersoort dat niet langer vlees nodig heeft om te overleven.

Honden aten met de pot mee
Duizenden jaren lang hebben honden met de pot meegegeten en vaak bevatte die pot toch al niet dagelijks en vaak zelfs niet eens wekelijks vlees. Hadden mensen toch een keertje de luxe dat er vlees op tafel stond dan was dat niet datgene wat aan het einde van de maaltijd overbleef voor de hond. Door duizenden jaren zo te leven van een voornamelijk plantaardig dieet zijn honden geëvolueerd van carnivore wolven tot de zachtaardige huisdieren die we vandaag de dag kennen en die gelukkig helemaal geen vlees meer nodig hebben.

Honden die allergisch voor vlees zijn
De evolutie van honden is zelfs zo ver gegaan dat er tegenwoordig best veel honden zijn met een allergie voor dierlijke eiwitten en die dus helemaal geen vlees kunnen eten. In eerste instantie was dat ook de reden voor bedrijven om veganistisch hondenvoer te gaan maken: voor honden die allergisch waren en dus ‘normaal’ hondenvoer niet konden verdragen.

 

Tegenwoordig zijn er ook steeds meer veganisten en niet-veganisten die ook om andere redenen hun hond veganistisch voer geven, bijvoorbeeld omdat hun hond het toevallig erg lekker vindt, het er beter op doet of om niet bij te dragen aan dierenleed en milieuvervuiling.

Meer dan 10 merken vegan hondenvoer
Dat je veganist bent wil niet zeggen dat je per se je hond plantaardig voer moet geven; er zijn ook genoeg veganisten die hun hond gewoon vlees geven. Alleen is er eigenlijk geen reden om het niet te doen, omdat veganistisch voer voor honden net zo gezond is als voer met vlees erin, dus waarom zou je onnodig bij willen dragen aan de bio-industrie? Er zijn tegenwoordig meer dan 10 merken veganistisch hondenvoer te koop, dus mocht je een hond hebben, probeer het dan vooral eens.

En hoe zit dit dan bij katten?
Katten zijn een iets moeilijker geval. Katten hebben voedingsstoffen nodig die van nature alleen in vlees voorkomen, zoals taurine. Af en toe hoor je in het nieuws over iemand die zijn kat alleen aardappels en rijst voerde wat niet goed afliep. Dat is niet zo verbazingwekkend en daarom wil ik iedereen ook absoluut afraden om een kat mee te laten eten met de pot of een kat zelfgemaakt veganistisch eten geven. Om deze reden was het ook lange tijd helemaal niet mogelijk om een kat gezond te houden zonder vlees.

Gelukkig hebben we tegenwoordig de technologie om voedingsstoffen die van nature alleen in vlees zitten ook uit andere bronnen te maken in een laboratorium. Hierdoor kunnen we dus veganistische versies van stoffen als taurine maken. Deze veganistische taurine wordt bijvoorbeeld ook toegevoegd aan bijna alle soorten vleesvoer, omdat die vaak weinig vlees en dus te weinig taurine bevatten.

Veganistische voedingsstoffen voor de kat
Doordat we dus alle voedingsstoffen die een kat nodig heeft tegenwoordig veganistisch kunnen maken, is het ook mogelijk om voer te maken wat helemaal veganistisch is. Dit voer bevat precies dezelfde voedingsstoffen als normaal voer in precies dezelfde verhoudingen, alleen de herkomst is anders.

Ik hoor vaak mensen vragen of dit wel gezond is en niet moeilijk te verteren voor katten. Gelukkig is hier gewoon rekening mee gehouden en is veganistisch kattenvoer gewoon prima te verteren voor een kat. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat het net zo gezond is als normaal voer, omdat het gewoon alles bevat wat een kat nodig heeft. Soms bleek zelfs dat veganistische merken kattenvoer soms gezonder waren, omdat de verhouding van voedingsstoffen daarin beter was dan in sommige merken vleesvoer. Ook hebben onderzoeken naar de gezondheid van katten die al lange tijd veganistisch voer kregen, laten zien dat ze gezond waren en dat hun waarde voor voedingsstoffen zoals taurine gewoon prima zijn. Voor de gezondheid van je kat hoef je het dus niet te laten.

Is het onnatuurlijk om een kat geen vlees te geven?!
Vaak zijn er mensen die zeggen dat ze wel snappen dat veganistisch kattenvoer net zo gezond is, maar dat ze het toch niet doen omdat het ‘onnatuurlijk’ is. Uiteraard is het onnatuurlijk, want in de natuur kan een kat niet op plantaardig voedsel leven. Alleen is ‘normaal’ kattenvoer ook heel onnatuurlijk. Het bevat vaak voornamelijk plantaardige ingrediënten (en wat maakt het uit of dat 60%, 80% of 100% is, allemaal even onnatuurlijk) en het vlees wat er in zit, is vlees wat een kat van nature nooit zou eten: koe, varken, zalm.

huisdierenVeganistisch kattenvoer is net zo onnatuurlijk als ander kattenvoer
Veganistisch kattenvoer is dus net zo onnatuurlijk als ander kattenvoer. Het enige natuurlijke zou zijn om je kat muizen en kleine vogeltjes te voeren, of nog natuurlijker om ze helemaal niet te voeren en zelf hun eten te laten vangen.

Ook andere dingen aan het houden van huisdieren zijn erg onnatuurlijk. Katten gaan van nature niet naar de dierenarts als ze ziek zijn, ze worden niet gevaccineerd, ontvlooid of ontwormd, in de natuur hebben ze geen lekkere warme mandjes boven de verwarming, geen kattenbak en hoeven ze niet te wachten tot iemand anders vindt dat het tijd is voor ze om te eten. Eigenlijk is het gewoon heel raar om dat soort onnatuurlijke dingen oké te vinden, maar ‘onnatuurlijk’ veganistisch voer dan niet.

Probeer het, maar ga niet zelf experimenteren!
Mocht je veganist zijn of willen worden dan hoef je je vooral niet verplicht te voelen om je hond of kat veganistisch voer te geven. Er zijn genoeg veganisten die dat niet doen, dus je kunt ook prima veganist worden zonder over te gaan op veganistisch huisdierenvoer. Wel zou ik iedereen aanraden om er open voor te zijn en je er gewoon eens in te verdiepen. Er zijn tegenwoordig genoeg honden en katten die hun hele leven veganistisch hebben gegeten en gewoon compleet gezond zijn.

Ik raad vooral iedereen aan om niet zelf te gaan experimenteren met zelfgemaakte maaltijden voor huisdieren, want daar kan het behoorlijk fout mee gaan, vooral bij katten. Er zijn strenge regels voor het op de markt brengen van voer voor honden of katten en ook veganistisch voer moet aan die eisen voldoen, dus dat is een veilige optie. Denk er dus vooral eens over na en geef je huisdier eens een proefverpakking veganistisch voer.

Meer lezen? Kijk dan op deze websites:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5035952/
http://www.rickscholtes.nl/teksten/interviews/katten-en-hondenvoer-met-dierenarts-erik-heylen


Ervaringen van huisdierliefhebbers:

Rick:
“Wij hebben al bijna 12 jaar 2 katten. De ene kat is Snoopy en zij kwam bij ons wonen toen ze 3,5 jaar oud was. Inmiddels is ze 15 en verkeert ze nog altijd in goede gezondheid. Hannah kwam bij ons toen ze 6 maanden oud was. Zij is nu bijna 13 en ook met haar gaat het nog steeds altijd goed. We laten ze jaarlijks controleren door de dierenarts.

Eens in de 2 jaar krijgen ze een uitgebreide controle, waarbij er ook bloed- en urineonderzoek wordt gedaan. Tot nu toe waren de uitslagen helemaal goed. Ook hebben we 2 honden: Rani en Teddy. Rani komt uit India en Teddy uit Spanje. Ook zij genieten dagelijks van hun vegan brokken. Naast de brokken, krijgen ze vegan kauwstaafje, kluifjes en snoepjes. Die vinden ze heerlijk!”

Shirlee:
“Onze 5 katten krijgen een mix van Benevo en Ami. Aanvankelijk gaven wij eerst Ami, maar dat vonden zo lekker dat ze er door gingen schrokken en overgeven. Uiteindelijk door het te mixen gaat dat nu prima. Alle katten zijn kerngezond en worden jaarlijks gecheckt door de dierenarts! Ze doen het er goed op.”

Kim:
“Mijn oudste hond (16j) was altijd al een lastige eter en te mager, van alles geprobeerd waaronder vers vlees, geen succes. In mijn zoektocht naar beter voer kwam ik Benevo tegen, dit at ze in no-time op en zo kwam ze ook weer het nodige gewicht aan. Ik liet deze hond na wat gezondheidsproblemen controleren door een natuurarts, die met behulp van een biotensor ook voeding controleert. Zonder te zeggen dat het vegan voeding was scande ze de Benevo, 80% dus hartstikke goed. Nadat ik mijn andere hond voor het gemak ook Benevo ging voeren, zag ik bij haar ook verbetering! De vacht is nog nooit zo goed geweest, dik en zacht, en ik heb toch altijd dure merken gevoerd.

Bij mijn kat scande de vegan voeding niet goed en die zal ik dan ook niet op vegan voeding overzetten. Maar zolang de honden het er goed op doen, why not!?”

Ramon:
“Ik voer mijn 2 honden al bijna 2 jaar veganistisch hondenvoer en ik kan zeggen dat de ervaringen super is. Aanvankelijk was het wel even puzzelen, op de eerste vegan brok deden ze het wat minder, onder andere veel jeuk. Eenmaal overgestapt ging dit over en kan ik er alleen maar positief over zijn. Ze zijn energieker en daarnaast lijkt hun spijsvertering wel een boost gehad te hebben, ze poepen er wat op los. Al met al een goede ervaring.”

Alex:
“Onze 3 katten krijgen nu al ruim 1 jaar veganistisch kattenvoer van Benevo. Ze zien er goed uit, zijn erg energiek en volgens de dierenarts zijn ze prima gezond. Gelukkig vinden ze het zelf ook erg lekker. We zijn erg blij dat deze optie er is en zo goed werkt, omdat we zo niet hoeven te kiezen tussen onze katten en de dieren in de vee-industrie.”

Tags:

Ken jij iemand die alles over het veganisme, dierenrechten en het milieu weet en daarnaast ook nog eens vloeiend Mandarijn spreekt? Maak kennis met Elise... en haar 3 lieve katten. Meer blogs lezen…

Elise

Blogger