Variatie in eiwitbronnen: Soja

Een vraag van veel mensen blijft: hoe kom je als veganist nou op een lekkere en afwisselende manier aan je eiwitten? Dat is helemaal niet zo moeilijk, maar je moet de producten wel even leren kennen. Daarom introduceren wij de lekkerste en gezondste eiwitbronnen: het krachtvoer uit de plantaardige keuken. Vandaag is soja aan de beurt, misschien wel de bekendste plantaardige eiwitbron.

Veganisme en vegetarisme worden vaak geassocieerd met soja. Deze boon is al van oudsher een eiwitrijk product dat veel gegeten werd door de bevolking van Zuidoost-Azië. Tegenwoordig zijn ook hier dierlijke producten steeds meer in opkomst, maar in minder rijke gebieden is soja nog steeds een belangrijke eiwitbron.

Bij soja denk je misschien alleen aan sponzige smaakloze tofu. Toch is tofu een veel veelzijdiger product dan je waarschijnlijk denkt. Eigenlijk is het een een soort ‘sojakaas.’ Sojamelk wordt eerst gestremd (meestal met calciumsulfaat) waardoor er blokjes gevormd worden. Nadat deze blokjes samengeperst worden, blijft er tofu over. Hier kun je allerlei gerechten mee klaarmaken. Zo is het heerlijk in curry’s, maar ook in quiches of taarten.

Hou je toch écht niet zo van tofu? Met soja kun je ook hele andere kanten op. Tempeh is een product gemaakt van hele sojabonen. Deze worden gekookt en met behulp van een schimmel gefermenteerd. Zo ontstaat een stevig blok tempeh. Deze blokken vind je terug in de biowinkel of toko, maar tegenwoordig ook steeds meer in reguliere supermarkten. Tempeh heeft een echte bite en eigen smaak is daarom een echte aanrader!

Ook de toepassingen zijn divers. Je kunt het simpelweg in plakken snijden en met wat olie krokant bruin bakken, maar je kunt het ook eerst marineren, bijvoorbeeld met sojasaus en specerijen. Dat past perfect bij ons recept voor gado gado of bij de mie wokschotel. Met toevoeging van een beetje liquid smoke (rookaroma – vaak verkrijgbaar in de toko) veranderen je tempehblokjes in spekjes, lekker voor bij een stamppot!

Meer inspiratie vind je ook op ons Tofu Pinterest bord.