Variatie in eiwitbronnen: Seitan

 

Kidneybonenballetjes

 

Dat je met een plantaardig dieet echt wel aan genoeg eiwit komt weten we inmiddels. Alleen hoe maak je het lekker en afwisselend? Vandaag vertellen we je graag meer over een relatief onbekende vleesvervanger, maar eentje die zeker niet kan ontbreken in je culinaire repertoire als (tijdelijke) veganist. We hebben het over seitan, ook wel gluten- of tarwevlees genoemd.

 

 

Wat is seitan?

Het wordt gemaakt van tarwegluten, de eiwitten die van nature in tarwe voorkomen. De gluten worden gekruid en kort gekneed tot een elastisch deeg ontstaat met een structuur die doet denken aan vlees. Je kunt het kant-en-klaar kopen bij natuurvoedingswinkels of de toko. Daar zit het meestal in een pot, waar ook een marinade bij zit. Ook in het koelvak bij de biowinkel en het biohoekje in de supermarkt kom je het steeds meer tegen.

Seitan heeft een echte ‘bite’ en staat bij veel vleesverlaters goed bekend. Het is super veelzijdig, omdat je het voor allerlei gerechten kunt gebruiken. Los (bijvoorbeeld in de vorm van worstjes) bij je overige eten, door een roerbak maaltijd, bij de stamppot, als saté: de mogelijkheden zijn eindeloos!

Zelf aan de slag
Benieuwd geworden naar het maken van jouw eigen vleesvervanger? Dat kunnen wij ons helemaal voorstellen. Zelf seitan maken is namelijk zeer de moeite waard! Het kost je ongeveer 10 minuten om het deeg te maken en daarna kook, bak of stoom je het. Op de site van Vegetus kan je een goed recept vinden voor basis seitan. Als je dat onder de knie hebt, probeer dan ook eens onze kidneybonen balletjes! Op de site van The Post Punk Kitchen vind je nog 11 Engelstalige recepten voor deze veelzijdige vleesvervanger.

Glutenmeel (in het Engels vital wheat gluten flour) kun je kopen bij molens, toko’s, online en in de natuurvoedingswinkel. Let goed op dat dit een hoog genoeg percentage gluten bevat (minimaal 75%), anders kun je er geen seitan van maken. Dit test je door een klein beetje meel tussen vochtige vingers te wrijven. Als er kleine rolletjes ontstaan kun je aan de slag! Let op: het glutenmeel van het merk Yi Feng, te koop bij de toko, bevat niet genoeg gluten. Dit is dus helaas niet geschikt om seitan mee te maken.
Kan je geen glutenmeel vinden? Je kunt hier een recept vinden voor het maken van seitan met gewone tarwebloem. Dat is wel een stuk arbeidsintensiever.