Variatie in eiwitbronnen: noten


Saté met pindasaus
Een vraag van veel mensen blijft: hoe kom je als veganist nou op een lekkere en afwisselende manier aan je eiwitten? Dat is helemaal niet zo moeilijk, maar je moet de producten wel even leren kennen. Variatie in eiwitbronnen is belangrijk. Daarom introduceren wij de lekkerste en gezondste eiwitbronnen: het krachtvoer uit de plantaardige keuken. Vandaag: noten.

Walnoten, cashewnoten, macadamianoten, pistachenoten, hazelnoten en paranoten: het zijn allemaal goede bronnen van eiwit. De pinda is ook een fantastische plantaardige eiwitbron, maar deze wordt officieel tot de peulvruchten gerekend. En wist je dat amandelen eigenlijk fruit zijn? Toch worden amandelen en pinda’s vanwege hun eigenschappen vaak tot de noten gerekend.

Noten bevatten niet alleen veel eiwitten, maar zijn ook een goede bron van onverzadigde vetten, vitamine B1, vitamine E en ijzer. Het Voedingscentrum raadt daarom aan om elke dag een handje ongezouten noten te eten. Natuurlijk kun je noten direct eten, maar het wordt veel leuker als je het verwerkt in een lekker gerecht. Wat dacht je bijvoorbeeld van rijst met pistachenoten en nectarine, rucolasalade met walnoten of Italiaanse notenballetjes.

Hier vind je een handig overzicht met hoeveel eiwit er in verschillende soorten noten zit. Variatie in eiwitbronnen is gezond, dus let er ook op dat je naast noten ook andere eiwitbronnen consumeert.