Variatie in eiwitbronnen: bonen


Een vraag van veel mensen blijft, hoe kom je als veganist nou op een lekkere en afwisselende manier aan je eiwitten? Dat is helemaal niet zo moeilijk, maar je moet wel weten welke producten je dan moet eten. Daarom introduceren wij de lekkerste en gezondste eiwitbronnen: het krachtvoer uit de plantaardige keuken. Vandaag hebben we het over peulvruchten. Bonen, erwten en linzen, ze tellen allemaal mee. We geven je meteen wat tips om ze lekker te bereiden!

Zelfs tegenwoordig is het voor veel mensen onvoorstelbaar dat je aan genoeg eiwit komt met een plantaardig dieet. Gelukkig zijn die zorgen ongegrond, maar dat neemt niet weg dat het voor de beginnende vegan soms even zoeken is naar waar je die plantaardige eiwitten dan vandaan haalt. Het is namelijk absoluut niet waar dat vegans alleen meer tofu eten om genoeg proteïne binnen te krijgen.

Bonen en peulvruchten zijn hét plantaardige alternatief dat zowel goedkoop, gezond als lekker is. Het is een belangrijk ingrediënt voor een mooiere wereld. Peulvruchten hebben veel voordelen. Zo zijn ze een goede bron van ijzer, eiwitten en vezels. Ze bevatten weinig vet en geen cholesterol, en daarmee zijn ze veel gezonder dan vlees! Uit wetenschappelijk onderzoek is ook gebleken dat peulvruchten beschermen tegen verschillende ziektes, waaronder hart- en vaatziektes (zie bijvoorbeeld Bazzano et al., 2002).

Denk je bij peulvruchten aan saaie bonen in tomatensaus? Onzin! Niets is veelzijdiger dan een peulvrucht. Voeg kikkererwten toe aan een curry of frituur ze als falafelballetjes. Maak een burger van bruine bonen of doe limabonen door de salade. Ook zijn kidneybonen gemixt met pittige kruiden lekker als dipsaus voor rauwkost of tortilla chips. Van linzen is geweldige hummus te maken, heerlijk voor op brood. Nog niet overtuigd? Mix witte bonen met wat nootmuskaat en citroensap voor een heerlijke plantaardige bechamelsaus. Met zwarte bonen kun je zelfs gezonde, smeuïge brownies maken. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Duur? Nee, peulvruchten zijn spotgoedkoop, en overal te verkrijgen. Moeilijk? Je maakt een blik bonen open en klaar. Dus: voedzaam, lekker, gezond, goedkoop en duurzaam.

Kijk bij de recepten voor nog meer veelzijdige toepassingen van bonen. Wat dacht je van deze zwarte olijven hummus, zwarte bonen burgers, of Mexicaanse bonensalade? Meer inspiratie vind je in onze receptendatabase en op onze burgers Pinterest.