Wat voor meel gebruik jij? Graansoorten en veganisme.

Wat voor meel gebruik jij? En wat voor graansoort is het dan?

Graansoorten en veganisme. Als je denkt dat brood eenzijdig is, dan zit je er toch echt naast. Er zijn namelijk enorm veel soorten granen. Probeer ze allemaal eens uit en ontdek dat brood eten hartstikke veelzijdig kan zijn. In deze blog bespreken we daarnaast graansoorten en veganisme.

Zelf merk ik bijvoorbeeld dat ik last krijg van producten met tarwe. Eén snee brood gaat nog wel, maar meer geeft me buikpijn. Dus nu bak ik mijn eigen brood, pizzabodems en gebakjes. Hierbij probeer ik alle graansoorten uit. En daar wil ik jullie graag meer over vertellen.

Graansoorten

Wat voor meel gebruik jij? Graan is de verzamelnaam voor de zaden van grassen (gerst, gierst, haver, mais, rogge, rijst en tarwe).

  • Tarwe

Is de meest verbouwde graansoort ter wereld. Er zijn verschillende soorten tarwe: emmer, spelt, harde durum-tarwe en zachte tarwe. Zachte tarwe heeft minder gluten maar daardoor rijst het niet goed, dus wordt het bijna alleen gebruikt als pap (tarwegries).

  • Spelt

Is een zachte tarwe en bevat lichter verteerbare eiwitten (gluten). Hierdoor is het minder belastend voor de maag en darmen in tegenstelling tot de gewone, harde tarwe.

  • Rogge

Bevat gluten. Naast brood wordt rogge gebruikt in ontbijtkoek, knäckebrod en taaitaai.

  • Gerst

Bevat ook gluten. Het wordt verwerkt tot ontbijtgranen, meel en bloem. Gerst bevat ook een type koolhydraat, betaglucaan, dat het cholesterolgehalte verlaagt.

  • Haver

Is in principe glutenvrij, maar wordt vaak verontreinigd met andere granen zodat het toch als glutenbevattend moet worden gedeclareerd. Haver bevat ook betaglucaan, dat het cholesterolgehalte verlaagt.

  • Mais

Is een graansoort, al eten we het vaak als groente. In tortilla’s, cornflakes, maïzena, popcorn en polenta zit maïsmeel.

  • Gierst

Een glutenvrije graansoort. Dit kan verwerkt worden tot pap, pannenkoeken en brood.

Amaranth, boekweit en quinoa zijn geen granen, maar zaden van andere planten. Hier wordt ook meel van gemaakt. Deze zijn glutenvrij en bevatten veel waardevolle stoffen zoals alle essentiële aminozuren, calcium en magnesium. Ze worden ook wel pseudo-granen genoemd.

Maak dus eens je pannenkoeken van boekweit. Boekweitmeel is erg fijn gemalen en dus ideaal om mee te bakken. Amaranthmeel en quinoa-meel zijn te vermengen met andere meelsoorten in recepten. Je kunt het ook als verdikkingsmiddel gebruiken in soepen en sauzen.

Meel of bloem?

Graan wordt uitgemalen en gezeefd om bloem te maken. De buitenste laag van de graankorrel is de zemel en deze bevat de meeste vitamines en mineralen. Als de zemelen eruit worden gezeefd, blijft er bloem over; dit heeft dus minder voedingswaarde.

  • Patentbloem

Het fijnste bloem wordt ook wel patentbloem genoemd. Dit wordt gebruikt voor fijne cake en gebak. Het gewone (tarwe)bloem heeft over het algemeen slechte bakeigenschappen. Dit is wel bruikbaar voor pannenkoeken, sauzen, pap, bladerdeeg en gebak.

Brood wordt bij voorkeur gebakken van meel. Witbrood wordt wel van bloem gemaakt, hierbij zijn de kiemen en zemelen volledig uitgezeefd (en de voedingswaarde dus ook).

  • Volkorenmeel

Volkorenmeel wordt gemalen van de volle, onbewerkte graankorrel. Hierdoor is het meel vrij donker. Er is een fijne en een grove variant van volkorenmeel. Volkoren meel is het beste meel voor brood en heeft de hoogste voedingswaarde.

  • Zelfrijzend bakmeel

Zelfrijzend bakmeel is een combinatie van bloem met een rijsmiddel zoals bakpoeder. Dit wordt gebruikt voor koekjes, scones, cake, et cetera. Het kant en klare cakemeel bevat nog toevoegingen zoals citroensap, zout, vanille, suiker, et cetera.

  • Havermeel

Havermeel is gemalen havermout (ook zelf te maken). Haver is erg voedzaam, het bevat veel vezels en eiwit, vitamines (B-complex) en mineralen (magnesium en ijzer). Je kunt het gebruiken bij koekjes, pannenkoeken en cake, maar het is ook goed voor je huid. Maak er eens een gezichtsmaskertje van.

  • Kikkererwtenmeel

Kikkererwtenmeel is meel van gemalen kikkererwten. Dit is glutenvrij en wordt veel gebruikt in hartige gerechten zoals quiche. Ook kun je het als ei-vervanger gebruiken in bijvoorbeeld pannenkoeken. Het is te koop in natuurwinkels of in de toko.

  • Kastanjemeel

Kastanjemeel is ook glutenvrij, gemaakt van gedroogde en gemalen kastanjes. Dit meel rijst niet goed dus wordt vaak gemengd met ander meel. Zo kun je er samen met speltmeel een brood van bakken. Ook kan het in koekjes, bananenbrood of cake worden toegevoegd.

  • Kokosmeel

Kokosmeel is eigenlijk een overblijfsel van kokosmelk. Het vlees van de kokosnoot wordt hiervoor gedroogd en gemalen. Dit is ook een meelsoort dat wordt gemengd met andere soorten, omdat kokosmeel veel vezels bevat. Je hebt dus meer minder meel nodig en meer vloeistof (water of plantaardige melk), anders wordt het gerecht al snel droog. Kokosmeel vult snel en is koolhydraatarm en glutenvrij. Lekker om cake mee te maken (met kokosmelk voor een echte kokoscake)!

  • Amandelmeel

Amandelmeel is gemaakt van gemalen, blanke amandelen. Het is glutenvrij en licht verteerbaar. Ook dit meel bevat weinig koolhydraten, maar wel veel calorieën. Het kan gebruikt worden in gebakjes en je kunt amandelmeel ook zelf maken door amandelen te malen. Let er wel op dat je niet te lang maalt, anders komen er te veel oliën vrij waardoor je een amandelpasta krijgt (ook lekker). Je kunt het meel invriezen als je het niet gelijk (helemaal) gebruikt.

  • Teffmeel

Teffmeel is altijd volkoren. De korrels zijn zo klein dat ze niet gepeld kunnen worden. Teff bevat niet alleen veel vezels, ook veel  B-vitamines, eiwit, omega 3 en mangaan. Het is glutenvrij en bevat complexe koolhydraten zodat je lang en verzadigd gevoel houdt. Van teff kun je pannenkoeken bakken en verder als gewoon meel gebruiken. Ook lekker als vervanger of samen met havermoutpap! Echt een goed begin van de dag.

  • Hennepmeel

Hennepmeel bevat veel eiwit (en belangrijke aminozuren) en is glutenvrij. Het heeft een vaste textuur. Het is geschikt om te mengen met ander meel voor bijvoorbeeld pannenkoeken of koekjes.

Recept voor Hennep power cookies:

Ingrediënten:

  • 100 gram boekweitmeel of speltmeel
  • 30 gram amandelmeel
  • 30 gram hennepmeel
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 2 el cacao
  • 75 gram biologisch appelmoes
  • 1 el gemalen lijnzaad + 3 el heet water gemengd
  • 1 eetlepel vanille extract
  • 1 eetlepel stevia (of agave siroop)
  • 40 gram pure chocolade fijngehakt
  • Evt. amandelen en gemalen kokos

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed bakplaat met bakpapier.
Meng al het meel met bakpoeder, cacao en stevia.

Roer de appelmoes en het vanille extract door het lijnzaadmengsel.
Schep de natte ingrediënten door de droge en laat even afgedekt rijzen.

Dan schep je de chocolade erdoor.

Maak je handen een heel klein beetje nat. Neem 2 eetlepels deeg en vorm balletjes, duw ze plat tussen je handen en leg op de bakplaat.

Duw de amandel erin of bestrooi met kokos.

Bak 18 minuten tot een satéprikker er schoon uitkomt. Laten afkoelen op een rooster.

Kijk ook eens bij onze andere recepten.

Tags:

Meer blogs lezen…

Gastblogger

Blogger