Is brood eigenlijk vegan?!

Is brood vegan?
We hebben onlangs veel vragen binnengekregen over of brood veganistisch is en welke soorten brood dan veganistisch zijn. Een heel begrijpelijke vraag, want voordat ik zelf veganist werd, wist ik ook eigenlijk niet wat er allemaal precies in mijn brood zat en of het veganistisch was. Gelukkig kun je als veganist gewoon brood blijven eten. Heel veel soorten brood zijn gewoon veganistisch, maar niet allemaal, dus het is verstandig om toch even te checken of het brood wat je dagelijks eet vegan is.

Welke dierlijke ingrediënten zitten er dan in?
De dierlijke ingrediënten die in brood kunnen zitten zijn melk, boter, kwark, ei en de broodverbeteraar L-cysteïne (E920). Deze broodverbeteraar wordt vaak gemaakt van veren of varkensharen en zorgt ervoor dat het brood soepeler wordt en langer goed blijft. Gelukkig is L-cysteïne in Nederland volgens verschillende grote bakkerijen altijd van plantaardige oorsprong, dus als je brood koopt bij de supermarkt hoef je eigenlijk alleen op het etiket van het brood te kijken of er zuivel of ei in zit.


Brood uit de supermarkt

Gewone broden zijn over het algemeen vaak veganistisch. In elke supermarkt zijn er dus wel een paar broden die gewoon veganistisch zijn (vaak zelfs gewoon bijna alle broden). Ook harde bolletjes en broodjes zijn vaak veganistisch. Zachte broodjes zijn over het algemeen niet veganistisch omdat daar vaak melk in zit. Als je dus veganistische zachte bolletjes wilt hebben, kan het zijn dat je daarvoor naar een andere supermarkt moet. Jumbo en Plus hebben bijvoorbeeld vegan hamburgerbroodjes en EkoPlaza en Coop hebben zachte bolletjes.
Ook croissants zijn meestal niet veganistisch omdat ze roomboter bevatten. Croissants zijn dus wat lastiger te vinden, maar de meeste supermarkten hebben gelukkig wel veganistisch croissantdeeg. Rozijnenbrood is ook niet altijd veganistisch en vooral krentenbollen zijn eigenlijk nooit veganistisch omdat die vaak melk bevatten.

Brood van de bakker
Bij een bakker is het meestal ook mogelijk om veganistisch brood te vinden, maar vaak bevatten alle bolletjes en croissants daar dierlijke ingrediënten. Daarnaast kan het zijn dat brood van een bakkerij dierlijke L-cysteïne bevat, dus dat zou je dan even moeten navragen. Bij grote bakkerijen die brood voor supermarkten verzorgen is dat namelijk niet het geval, maar van kleine bakkerijen is niet bekend wat voor L-cysteïne ze gebruiken, hoewel die tegenwoordig meestal wel gewoon plantaardige L-cysteïne gebruiken. Of je je brood nou bij de bakker of in de supermarkt koopt, het is altijd handig om even te checken of er iets dierlijks in zit.

Crackers en beschuit?
Ook producten als crackers en beschuit zijn niet altijd veganistisch. Beschuit bevat vaak ei en is daarom vaak niet veganistisch. Crackers zijn meestal wel veganistisch, maar kunnen soms melk bevatten.

Check de Vegan Wiki
Op de website van Vegan Wiki staan lijsten met welke broden/beschuiten/crackers veganistisch zijn en waar ze te koop zijn. Mocht jouw brood er niet bij staan dan wil dat niet zeggen dat dat brood dierlijke producten bevat. Er zijn namelijk veel broden en andere producten die gewoon veganistisch zijn, maar die nog niet door iemand ingevoerd zijn op deze website. Wil je dus graag een product eten wat er niet bij staat, check dan even zelf op de ingrediëntenlijst of er ei of zuivel in zit.

Tags:

Ken jij iemand die alles over het veganisme, dierenrechten en het milieu weet en daarnaast ook nog eens vloeiend Mandarijn spreekt? Maak kennis met Elise... en haar 3 lieve katten. Meer blogs lezen…

Elise

Blogger