De documentaire Earthlings

De documentaire Earthlings is één van de meest bekende documentaires onder veganisten. Voor velen begon hun vegan lifestyle met het bekijken van deze, of een andere docu. Het is dan ook een film die je eigenlijk wel moet kijken als je anderen wilt informeren of zelfs overtuigen van de vegan lifestyle.

Wat deze docu met mij deed

Ik at al geen vlees meer op het moment dat ik de documentaire Earthlings voor het eerst zag. Maar ik was niet gelijk vegan. Ik kreeg wel meer motivatie om melk te vervangen of in ieder geval te mengen met sojamelk. Ook wilde ik geen leer meer gebruiken, nu was dit nog best moeilijk. De meeste schoenen zijn toch van leer en mijn moeder benadrukte nogal eens dat gympen geen schoenen zijn en dat ik ‘degelijke’ en dus leren schoenen nodig zou hebben. Ik heb de film later nog eens bekeken om mijn motivatie een beetje te kunnen uitleggen aan anderen.

Deze documentaire vertelt meerdere verhalen in hoofdstukken over huisdieren, vee en kledingindustrie. Hoe we de ‘earthlings’, wezens van deze wereld, misbruiken.

Ik denk niet dat er een dierenvriend is die deze documentaire zonder moeite kan bekijken. Ik heb zelf ook enkele delen overgeslagen. Het rare is dat ik het huisdierenstukje wel kan bekijken en het deel over vee erger vindt. Ik denk dat ik er al aan gewend ben hoe het de honden en katten vergaat (al kan ik er nog van wakker liggen). Ik heb in verschillende asielen en opvangcentra’s gewerkt.

Wat is er te zien

Ik zal hier vertellen wat er zo ongeveer te zien is in de documentaire Earthlings:

Met tekst wordt verteld dat deze beelden geen geïsoleerde verhalen zijn. Dit is de industriële standaard voor dieren die gefokt worden als huisdier, voor voeding, kleding, voor entertainment en voor onderzoek. De meeste beelden komen uit Amerika en andere landen buiten Europa, maar veel dingen die te zien zijn, komen in Nederland ook voor en veel dierlijke producten die hier te koop zijn, komen uit het buitenland. Daarom is deze documentaire ook voor Nederlanders zeker wel relevant.

Wat is een earthling?

De term Earthling wordt als volgt uitgelegd:
‘Earthling: One who inhabits the earth. Since we all inhabit the earth, all of us are considered earthlings. There is no sexism, no racism or speciesism in the term earthling. It encompasses each and every one of us. However, it is the human earthling who tends to dominate the earth, often times treating other fellow earthlings and living beings as mere objects.’

Dus iemand die op aarde leeft, een aardbewoner. Omdat we allemaal op aarde leven, worden we allemaal beschouwd als aardbewoners. Er is geen seksisme, geen racisme of soortbewustzijn in de term aardling. Het omvat een ieder van ons. Het is echter de menselijke aardbewoner die de neiging heeft om de aarde te domineren, vaak anderen behandelt als louter objecten.

Hoofdstuk 1: Pets (Huisdieren)

In Amerika is het castreren en steriliseren van honden en katten nog redelijk een taboe. Mensen, vooral mannen, menen dat dit het dier en dus henzelf ‘minder’ maakt. Dit met als gevolg dat er 60.000 honden per DAG worden ingeslapen, en niet allemaal even humaan. Een dier laten lijden is helaas goedkoper. Doordat mensen in een dierenwinkeltje een leuke puppy zien en kopen, houden ze in stand dat broodfokkers op vreselijke wijze doorgaan met het produceren van hondjes. In Nederland is dit minder, maar er zijn wel broodfokkers en er zijn veel asieldieren. Katten zijn daarin zeker een groter probleem dan honden. Maar hier wordt toch meer gecastreerd/gesteriliseerd dan in bijvoorbeeld de VS. Helaas is het in veel landen niet ongebruikelijk dat vele huisdieren gedood worden alleen omdat niemand ze hebben wil en ze ‘over’ zijn.

Hoofdstuk 2: Food (voedsel)

Varkens, hartstikke slimme dieren, moeten aanzien dat hun maatjes gedood worden. Het duurt even voor ze dood zijn, wetende dat ze de volgende zijn. Veel dieren overleven het transport al niet. Er zijn nog melkkoeien te zien die in Amerika de hele dag vastgeketend in hun stalletje staan. Koeien kunnen 20 jaar worden, maar deze melkkoeien worden gemiddeld 4 jaar oud. Vleeskoeien krijgen bij de slachting een pin in hun kop geschoten die de hersenen ingaat zodat ze niets meer zouden merken, vervolgens opgehangen aan de poten en de keel doorgesneden. Je ziet goed dat de koe nog bij bewustzijn is en lijdt. Soms leven ze nog terwijl ze aan het touw doorgaan naar de volgende fase.

De documentaire Earthlings vertelt ook over een bloederige zee: nog een stukje over vissen en dolfijnen, die gegeten worden in bijvoorbeeld Japan. Ook zulke slimme dieren, waar een stuk uit wordt gesneden en dan is het maar afwachten tot ze eens dood gaan.

Hoofdstuk 3: Clothing (kleding)

De documentaire Earthlings bespreekt bijvoorbeeld leer: In delen van India zijn koeien heilig, dus eigenlijk mogen ze niet worden geslacht, behalve in bepaalde delen van het land. Daar worden dan ook veel koeien naartoe gebracht voor de slacht terwijl ze onderweg veel lijden. Ik begrijp het niet helemaal, maar ze krijgen ijzers onder de hoeven en touwen door hun neus,. Zonder eten en drinken worden ze uitgeput tot ze flauwvallen en dan breekt men hun staart zodat ze wakker schudden tot ze weer opstaan. Wanneer ze op bestemming aankomen, is er van alles gebroken. Zo wordt met deze ‘heilige’ dieren omgegaan. Door chilipeper in hun ogen te wrijven (duwen) stimuleren ze de dieren te blijven gaan. Dit alles VOOR het slachten, dat stuk slaan we maar even over.

Het stuk over bont spreekt voor zich, denk ik. Dieren die in kleine kooitjes opgestapeld zitten voor hun hele leven. Hun einde is helaas ook niet erg rustgevend.

Hoofdstuk 4: Entertainment

De documentaire Earthlings behandelt het volgende:

  • Rodeo’s met stieren, het lijkt alsof de dieren zo bokken omdat ze ‘wild’ zijn, maar er wordt uitgelegd dat ze een touw om hun buik houden dat pijn doet. Hierdoor gaan ze dus springen.
  • Roping, een raar ‘spel’ waarbij je een touw om de nek van een kalf of schaap gooit waarbij het dier een klap in de nek krijgt en omvalt.
  • Circusdieren die mishandeld worden, stoere leeuwen en olifanten worden gekleineerd, geslagen et cetera.
  • Dierentuinen: ‘What can we learn from wild animals by viewing them in captivity’. Wat kunnen we hier nu van leren, wilde dieren bekijken die in gevangenschap leven.
  • Over proefdieren hoef ik vast ook niets meer te vertellen. Proefdieren zijn hartstikke onnodig. Waarom zou je een middel voor een mens uittesten op een rat? Dit wil niets zeggen over de uitwerking op ons lichaam.

Gezondheid in de documentaire Earthlings

Dan wordt er in de documentaire Earthlings nog verteld over de gezondheid. Door overconsumptie van dierlijke producten krijgen mensen meer risico op kanker, hartkwalen, beroerte, diabetes, et cetera. Door antibiotica en hormonen, pesticiden, meststoffen en medicatie is het geen wonder dat ons vee ziekten oplopen als de gekke koeienziekte, mond- en klauwzeer en andere abnormaliteiten. De natuur is hier niet verantwoordelijk voor, WIJ ZIJN DAT.

… to “bite the hand that feeds us”. In fact, we have actually stomped and spit on it.
… om “de hand te bijten die ons voedt”. Sterker nog, we hebben er op gestampt en erop gespuugd.

Natuurlijk hebben dieren gevoel en natuurlijk ervaren ze pijn. Een ding is zeker: de dieren die gebruikt worden voor voedsel, kleding, entertainment en als proefdier sterven allemaal van pijn.

Voor de trailer, informatie en volledige video van de documentaire Earthlings: klik hier!

Tags:

Meer blogs lezen…

Gastblogger

Blogger