Activisme! Actievoeren voor de dieren

Activisme, of “actievoeren voor de dieren”, is je actief inzetten om ergens verandering in te brengen, gedreven door passie en een bepaalde visie. Dit kan zijn door demonstraties, flyeren, online of mensen op straat benaderen. Niet alle veganisten worden dierenrechtenactivist, en dat hoeft ook niet per se natuurlijk, maar meer vegans zouden dit toch eens moeten overwegen! Vind ik.

Anderen inspireren

Wanneer je zelf vegan bent, kan het zijn dat je al geprobeerd hebt om anderen van deze leefstijl te overtuigen, zoals je gezin en vrienden. Dat actievoeren voor de dieren blijkt vaak niet zo makkelijk, zeker in je naaste omgeving niet. Je zit hier in een bepaalde rol; mensen zien je op een bepaalde manier. Je moeder ziet je bijvoorbeeld als een kind en zal niet zo snel iets van jou aannemen.

Ook is het in een overtuigende vorm niet makkelijk voor mensen om iets van je aan te nemen. Er wordt dan al snel een verdedigende houding aangenomen. Mensen voelen zich aangevallen en ze hebben nu eenmaal een patroon waar ze zich prettig bij voelen.

Het werkt beter om mensen te inspireren door te laten zien wat jij doet en waarom, en ze er zelf over na te laten denken. Mensen zelf de vragen laten stellen en er niet zelf steeds over beginnen.

Actievoeren voor de dieren op straat

Op straat actievoeren voor de dieren, zoals onbekenden benaderen tijdens een actie tegen dierenleed, werkt vaak veel beter dan bijvoorbeeld je broer of tante tijdens een etentje de les lezen over hun eetpatroon. Waarom? Je bent niet alleen. Er zijn verschillende organisaties die actief, in groepen, anderen gaan inspireren. Het is makkelijker als je samen ergens voor staat; je hebt gelijk een krachtig startpunt.

En niet iedere vorm van actievoeren voor de dieren houdt in dat je persoonlijke gesprekken met mensen moet voeren. Je mag ook gewoon folders uitdelen, of in een stille formatie staan en hierbij een bord met krachtige tekst of een laptop met beelden uit de bio-industrie vasthouden.

Stichtingen die opkomen voor dieren

Animal Rights is een stichting in Nederland en België die opkomt voor dieren in nood met de campagnes: Weg met bont, Ban de jacht, Stop de slacht, Vervang dierproeven en PlantPower. Maandelijks zijn er in verschillende steden informatiestands en er zijn regelmatig indrukwekkende demonstraties tegen bont, tegen dierproeven of tegen de bio-industrie waar je als activist aan kunt deelnemen.

PlantPower is een onderdeel van Animal Rights. PlantPower geeft voorlichting over plantaardig eten. Dit gebeurt door lezingen te geven of door brochures uit te delen in Nederland en België. Dit is erg laagdrempelig; je geeft gewoon vrolijk iedereen een foldertje mee en het is aan de voorbijgangers wat ze ermee doen. Dit “outreachen” wordt in groepjes van twee tot acht mensen gedaan, bijvoorbeeld in een winkelcentrum, bij stations, bij hogescholen of tijdens drukbezochte evenementen.

Earthlings werkt weer heel anders. Er staat een groepje activisten in een cirkel in een stille formatie en er staan activisten (de outreachers) omheen om vragen te beantwoorden en folders uit te delen. De stille formatie bestaat uit activisten met een laptop of iPad waarop choquerende beelden met bijbehorend geluid te zien zijn uit de vlees-, zuivel- en ei-industrie. Anderen houden borden vast die de aandacht trekken met de duidelijke boodschap “WATCH TO SEE WHY WE’RE HERE”.

Soms wordt hier een masker gedragen en soms niet. Een masker mag niet in alle steden gedragen worden omdat men daar herkenbaar moet zijn. Bij Earthlings acties worden ook vaak PlantPower brochures uitgedeeld.

Anonymous for the voiceless werkt op ongeveer dezelfde manier als Earthlings. Door activisten wordt een stille formatie met beelden en borden gevormd en de outreachers praten met voorbijgangers.

Een aantal verschillen met Earthlings:

  • bij Anonymous for the voiceless vormt de stille formatie een strakke vierkant, de zogenaamde “Cube of Truth”
  • Er wordt toepasselijke muziek gedraaid om de impact te vergroten

De Cube of Truth is een vredige en statische demonstratie die neigt naar een kunstvertoning. Deze demonstratie opereert op een gestructureerde manier die de aandacht van het publiek trekt.

Waarom maskers bij activisme?

Bij actievoeren voor de dieren zijn de maskers er in de eerste plaats voor het esthetisch effect: van ver zien mensen ons staan; de maskers trekken aandacht en wekken nieuwsgierigheid op. Ten tweede zorgen de maskers voor de kijker voor een ‘onpersoonlijke barrière’. De beelden die we laten zien zijn op zijn zachtst gezegd ‘moeilijk te zien’. Voor een groep mensen is het makkelijker deze beelden te bekijken,  wanneer ze niet het gevoel hebben zelf bekeken te worden.

Ten derde is Anonymous for the voiceless een wereldwijde organisatie. Overal ziet de cube er hetzelfde uit en worden maskers gebruikt. We geven hiermee eenheid aan, en we zijn ‘anoniem’ in figuurlijke zin: Wij zijn overal, misschien wel je buur, en we staan hier niet voor onszelf als individu, maar voor het dier als individu.

Meedoen is een ervaring op zich

Het is een hele ervaring om aan deze groepen mee te doen; je voelt je gelijk krachtig omdat je met z’n allen voor hetzelfde doel werkt. Er staan opeens groepen mensen om je heen om te zien wat jullie aan het doen zijn. Ook zijn er emotionele momenten wanneer je de reactie van omstanders ziet op de beelden.

Bij het actievoeren voor de dieren is het best intensief om in een stille formatie te staan, en ook het outreachen kan best pittig zijn. Maar tegelijkertijd krijg je er bergen positieve energie van, geeft actievoeren hoop voor de toekomst en voel je je echt nuttig omdat je zo echt voor de dieren opkomt!

Dit artikel is geschreven n.a.v. de persoonlijke ervaringen van Kim.

Foto gemaakt door: Xaviera Los

Tags:

Meer blogs lezen…

Gastblogger

Blogger