12 tips voor de vegans van 45+

Zijn vegans voornamelijk jong, fit en idealistisch? Of zijn er ook die wat ouder zijn, misschien wel vrouwen in de overgang, zoals ik, bijna 52 jaar? Vegan blijkt supergoed te zijn juist ook voor de wat meer ervaren vrouw, die worstelt met de overgang.

Zo oud als jij je voelt

Ik voel me nog vaak 25…of juist 80. Dat kan helemaal met de overgang te maken hebben. Het is een soort pubertijd, je hormonen zijn totaal de weg kwijt. Is het eenmaal over (dat kan gemiddeld 10 jaar duren (OMG), dan kom je er als herboren uit. Althans, dat zie ik bij pubers en ook bij vrouwen die 55+ zijn.

Het is niet alleen kommer en kwel die hormoonveranderingen, want je kunt het ook als een persoonlijke groeispurt, een transformatie zien. Kids vliegen uit, en Jij bent nu aan de beurt en dat geeft veel mogelijkheden, verdieping en avontuur, zo je wilt (zie mijn blog).

Een vegan lifestyle helpt bij het ouder worden

De lichamelijke en geestelijke ongemakken kunnen ondersteund worden en daar kan een vegan lifestyle bij helpen. Daarom hieronder Tips voor vrouwen van 45+.

(Met 50 zit je zeker in de overgang, maar het begint vaak al veel eerder en met 55 zijn de meeste vrouwen er ‘uit’.)

Vertel het jullie moeders!

Dus jonge, fitte, idealistische vegans, vertel jullie moeders dit extra argument om -meer- vegan te eten. En voor paps kan het ook geen kwaad, maar ik weet niet zoveel van de penopauze.

12 Tips om de overgang te ondersteunen en verlichten:

Veel tips kan je beschouwen als voorkomen van een burn-out, wat ook meer voorkomt bij jonge mensen, de laatste jaren.

Tip 1

Zorg goed voor jezelf en je lichaam, neem voldoende rust, ritme en me-time. De hormonale veranderingen vragen veel van je, geef daar aan toe, dat levert meer op dan er tegen te vechten.  

Tip 2

Isoflavonen helpen je en vind je in plantaardige voeding. Het zijn eiwitten die fyto-oestrogenen aanmaken. In landen waar het veel gebruikt wordt, zijn de overgangsverschijnselen veel minder. Ze lijken op de geslachtshormonen die in de overgang op een lager pitje draaien, ze nemen dus die rol over en verminderen, stemmingswisselingen, opvliegers, et cetera. Het is wel minder krachtig dan de lichaamseigen hormonen.

Tip 3

Voeding met isoflavonen; fyto-oestrogenen producenten, meer verweven in je maaltijden door:

Soja: Gebruik de gefermenteerde soja, zoals tempeh en miso in b.v misosoep (uit Japan).

Lijnzaad; Lekker door de sojayoghurt, in zelfgebakken koekjes, door een smoothie, over je salade.

Peulvruchten; Aduki bonen, bruine bonen, kikkererwten, hummus, linzen. Peulvruchten zitten ook vol calcium en dat is goed voor je botten.

Alfalfakiemen en tuinkers; door je salades mengen.

Tip 4

Op www.avogel.nl kun je je inschrijven voor een nieuwsbrief met nog meer info over de overgang. Niet per se vegan, maar wel gebaseerd op natuurgeneeskunde.

Tip 5

Eet voldoende eiwitten, die helpen je bij je gewicht in toom houden, ze verhogen je verbranding, geven een vol gevoel en helpen de spiermassa in stand houden. 0,8 tot 2 gram per kilo lichaamsgewicht is gemiddeld. Je haalt plantaardige eiwitten uit: hennepzaadjes, chiazaden, quinoa, tempeh, spirulina en chlorella, peulvruchten, proteïnepoeder van bruine rijst en hennep.

Tip 6

Opvliegers verminderen door het minderen van alcohol, koffie en hete dranken. Maar ook door minder pittige kruiden, zoals rode peper (duhuh…) cayenne peper en gember te gebruiken. Alle eiwitten uit Tip 5 helpen ook.

Tip 7

Eet de juiste vetten, ongebrande noten, avocado, olijfolie, kokosolie, pompoenpitten. Ook de jodiuminname is belangrijk voor een goede hormoonbalans, dit vind je in zout en zout wordt aan brood toegevoegd, let dus op als je weinig zout of brood eet. Neem bijvoorbeeld zeewier.

Tip 8

Kruisbloemige groenten helpen ook de hormoonbalans te ondersteunen, ze bevatten het stofje diindolylmethaan, die dat bewerkstelligt. Dit zijn: broccoli, bloemkool, boerenkool, radijsjes, spruitjes, rucola.

Tip 9

Geniet door de natuur op te zoeken, te bewegen, dingen op te pakken die je super leuk vindt, maar heel lang niet aan toe kwam.

Tip 10

Schrijf over je biografie, kijk terug naar je leven en kom al schrijvende tot inzichten die je helpen bij je volgende fase fijn in te richten.

Tip 11

Mediteer en trek je regelmatig terug om jezelf van binnenuit goed te ervaren. Bij veel vrouwen is het leven super druk -geweest-, met gezin, werk, vrienden en familie. Wat is echt belangrijk voor jou? Kan je daar meer van toevoegen in je leven? En wellicht andere dingen loslaten die je niet meer helpend zijn?

Tip 12

Vertrouw op je ervaringen en toegenomen wijsheid. In de overgangsfase is het er niet altijd, maar hier groei je vast en zeker naar toe!!!

Een positieve transformatie

Kortom: de overgang kan een transformatie zijn naar een vrouw die krachtig, stralend en sexy is, nadat ze er heel veel voor anderen is geweest en nu wat meer van binnenuit keuzes maakt, in plaats van wat nodig is voor het nest (wat nu -zo goed als- uitgevlogen is).

Wat ouder, maar nog volop in het leven en veel ervaringen rijker

Go Vegan; het helpt bij je stralende persoonlijkheid, je gezondheid, de toekomst van het milieu en de dieren. Daar wordt iedereen blij van.

(Bron: A.Vogel, blogs over gezondheid en specifiek ook de overgang; eigen ervaring, onderzoek en kennis)

Disclaimer:

Bij-extreme- klachten raadpleeg een arts.

Denk altijd aan vitamine B12.

Tags:

Vegan met 3 Not-Vegan zonen, hoe houdt Marjan zich staande? Als vegan kok bij retraites leeft zij zich helemaal uit. Met een berg creativiteit redt zij zich thuis prima. Meer blogs lezen…

Marjan

Blogger