Vegan eten voor je gezondheid? Dat is een makkie!

Kan een veganistisch eetpatroon positief bijdragen aan je gezondheid? Zeker weten! Vandaag vertel ik je op welke manieren vegan eten een positief effect heeft op je gezondheid.

Gezond vs ongezond
Laten we eerst beginnen met dat je natuurlijk ook veganistisch én ongezond kunt eten. Voor alles heb je vegan varianten en opties. Koekjes, chocolade, ijs, chips, pizza … En gelukkig maar. Toch blijkt uit eigen ervaring dat vegan eten ervoor zorgt dat je automatisch andere voedingssoorten kiest die direct ook positieve eigenschappen hebben. Ik zet er een aantal voor je op een rij.

1. Geen vlees
Naast dierenleed en milieuvervuiling die je voorkomt door geen vlees te eten, vermijd je ook een hoop stoffen die slecht zijn voor je lichaam. Denk aan bewerkt vlees waar veel zout en conserveringsmiddelen in zitten. Maar denk ook aan verzadigde vetten, hormonen en cholesterol. Uit onderzoek is gebleken dat het eten van bewerkt en rood vlees het risico op maag- en darmkanker verhoogt. Dit risico bij vleesconsumptie kun je in ieder geval schrappen bij een veganistisch dieet. Dus niet alleen hoera voor de dieren, maar ook hoera voor je lichaam.

2. Plant-based
Zoals ik al zei, verandert je eetpatroon onvermijdelijk als je overstapt naar vegan food. Doordat je veel producten niet kunt (en wilt) eten, vormen groenten, fruit, noten en granen al snel de basis van je voedingspatroon. En wat voor een basis – lekker en gezond!

3. Fuel for the body
Groenten en fruit bevatten de meeste vitaminen, veel belangrijke en verschillende mineralen en vezels. Doordat je vlees, vis, zuivel en alle dierlijke ingrediënten laat liggen, bestaan je hoofdmaaltijden voor een groot deel uit groenten en granen. Uit verschillende onderzoeken blijkt bovendien dat een dieet met overwegend groenten, fruit, noten en granen de kans op hart- en vaatziekten en kanker beduidend verkleint.

4. Bewuster eten
Veganistisch eten zorgt er bij mij ook voor dat ik me veel bewuster ben van wat ik naar binnen werk. Logisch ook, want ik eet immers vegan tegen dierenleed en de negatieve effecten van de bio-industrie op de planeet. Maar ik merk ook dat ik me automatisch meer bezighoud met wat voedzaam is voor mijn lichaam en wat niet. Ook kijk ik automatisch meer naar de ingrediëntenlijst, waardoor je je ook bewuster wordt van wat je eet.

Dat betekent niet dat ik nooit ongezonde dingen eet (echt wel!), maar het merendeel van mijn voeding is voedzaam en zit vol vitaminen. Zo eet ik niet alleen veel groenten en fruit, maar eet ik eigenlijk alleen maar volkoren graanproducten, omdat ik weet dat deze veel vezels en voedingsstoffen bevatten in vergelijking met witte graanproducten. Denk aan zilvervliesrijst of volkoren brood.

5. Afwisseling en variatie
Aangezien je niet naar een standaard broodje kaas of kipfilet grijpt tijdens het lunchen of ontbijt, zorgt vegan eten automatisch ook voor meer variatie. Sinds ik (eerst vegetarisch en nu) veganistisch eet, wil ik van alles uitproberen, hou ik van afwisseling en variatie! Dus een yoghurt-bowl met allerlei soorten fruit, overnight oats met kaneel en banaan, een sandwich met gegrilde groenten en hummus. Die variatie zorgt vanzelf weer voor een grotere inname van gezonde voedingsstoffen.

6. Suikers en zuivel
Met een veganistisch eetpatroon kun je zelfs geraffineerde suikers vermijden of verminderen. Je kunt suikers namelijk vervangen door dadels als je gaat bakken. Ook kun je rozijntjes of fruit gebruiken om te zoeten. En dan heb je nog het zuivelverhaal. Als je vegan eet, krijg je daar niets van binnen. Hoewel melk bekend staat als gezond, bevat melk ook veel nadelige stoffen. Zo bevat zuivel relatief veel verzadigd vet en cholesterol en heeft ongeveer driekwart van de wereldbevolking een bepaalde mate van lactose intolerantie.

Dus… vegan voor je gezondheid
Hoewel gezondheid voor de meesten niet de hoofdreden is om veganist te worden, draagt veganistisch eten zeker wel bij aan een gezondere leefstijl. Natuurlijk kun je een boel ongezonde vegan dingetjes vinden en daar op z’n tijd heerlijk van genieten, doe ik ook. Maar laat je veganistisch voedingspatroon vooral uit plantaardige voedingssoorten en granen bestaan, eet met mate vleesvervangers (want ook die zijn bewerkt), geniet van vruchten, noten en zaden en vul je vitamine-inname aan met supplementen als vitamine B12 en in de winter vitamine D. Zo ben je niet alleen goed voor de dieren en de planeet, maar ook voor jezelf.

Tags:

Meer blogs lezen…

Gastblogger

Blogger