Omgaan met vervelende reacties

Je hebt voor jezelf besloten om wat vaker vegan te eten of misschien zelfs om de hele maand vegan te eten. Super! Dit besluit draagt bij aan jouw gezondheid, aan het milieu en uiteraard aan de levens van veel dieren. In het begin kan het lastig zijn om dit uit te leggen aan familie, vrienden en collega’s. Hoe omgaan met vervelende reacties?

Mensen willen vaak niet over veganisme horen omdat zij hierdoor met hun eigen gedrag geconfronteerd worden. Bijna iedereen is tegen dierenmishandeling, maar tegelijkertijd betalen zij voor het slachten en houden van dieren onder slechte omstandigheden. Dit staat haaks op elkaar en is lastig te begrijpen. Daarom in dit artikel informatie hierover en tips over hoe je hiermee om kunt gaan.

Verschillende reacties op veganisme

Hopelijk zijn er in jouw omgeving mensen die positief reageren op jouw besluit om vaker plantaardig te eten. Maar in de praktijk zijn er ook vaak mensen die dit besluit niet goed begrijpen. Misschien zijn zij niet op de hoogte van alle negatieve gevolgen van de vleesindustrie of (waarschijnlijker) zijn zij wel op de hoogte, maar willen hier niet over nadenken. Ze willen er liever niets over horen, al helemaal niet tijdens het eten, want dan smaakt het ineens toch een stuk minder lekker.

Negatieve reacties

Veganisme ontvangt vaak negatieve reacties van andere mensen. Of het nu persoonlijke reacties zijn of reacties op social media; het feit dat je vegan eet kan veel weerstand bij anderen oproepen. Mensen die een discussie willen starten, grapjes maken of vervelende vragen stellen. Mensen doen alsof je je moet schamen voor jouw compassie voor de wereld. Uit angst voor deze negatieve reacties, zeggen veel vegans dan ook vaak liever niet dat zij vegan zijn. Terwijl dit iets zou moeten zijn waar je trots op bent!

Waarom maakt veganisme mensen zo boos?

De meeste veganisten willen een gezonde levensstijl hebben waarbij zij zo min mogelijk negatieve impact hebben op het milieu en het leven van dieren, onze aarde, en alle wezens op deze aarde met respect behandelen. Iedereen die vegan is/wordt, doet dit met goede intenties en compassie voor de wereld. Dus waarom roept veganisme zoveel negatieve reacties en weerstand bij mensen op?

Mensen zijn fundamenteel goede wezens, of dat willen we in ieder geval zijn. We willen andere mensen, dieren of de planeet geen schade toebrengen. Dus om slechte dingen te doen, moeten mensen zich distantiëren van de werkelijkheid. Dit wordt in de psychologie ook wel het afweermechanisme genoemd (Freud, Anna (1936), ‘Das Ich und die Abwehrmechanismen’).

Afweermechanisme is een techniek van het onderbewuste brein om bepaalde realiteiten die te veel angst of verdriet oproepen, uit het bewustzijn weg te houden.

Iedereen weet of heeft een idee hoe erg dieren worden behandeld in de vee-industrie. Het is angstaanjagend om na te denken over het leven en het einde van het leven van deze dieren. Ons onderbewuste brein beschermt ons hiertegen met het afweermechanisme. Het is uiteraard veel gemakkelijker om te doen alsof die frikandel aan een boom groeide of alleen uit de supermarkt kwam, dan om na te denken over hoe een product is geproduceerd en wat voor impact dat heeft gehad.

Afweermechanisme: Veganisme bekritiseren

Het afweermechanisme werkt als volgt: Gedachten die angst of verdriet oproepen, worden tegengehouden door het tegenovergestelde te overdrijven. Mensen gaan in de tegenaanval omdat zij door jouw veganisme geconfronteerd worden met de gedachten die zij afweren.

Mensen willen niet bijdragen aan de verschrikkelijke vee-industrie, sterker nog, we willen hier helemaal niet over nadenken. En we willen al helemaal niet denken dat we immoreel zijn. Het idee dat we dieren, die emoties tonen, doden en opeten geeft ons zoveel oncomfortabele gedachten dat ons ego ons ertegen beschermt. Ons ego wil niet dat we geloven dat we een slecht mens zijn. Het doet wat het kan om deze gedachten te ontwijken. Het verstopt de verschrikkelijke waarheid en de emoties die hierbij komen kijken en overdrijft dan het tegenovergestelde. Dat is waarom vegans vaak domme pro-vlees argumenten horen (zoals “maar planten hebben ook gevoel” en “maar we moeten wel dieren eten anders komen er te veel dieren op de planeet”). Mensen komen met de meest gekke gedachtekronkels om hun immorele gedrag te verdedigen en maar niet te hoeven denken over het leed dat ze veroorzaken.

Hoe ga je om met vervelende reacties?

Ten eerste, onthoud dat je trots mag zijn op jezelf wanneer je kiest om (vaker) vegan te eten. Je hebt deze keus uit compassie voor mensen, dieren en het milieu gemaakt en dit heeft enorm positieve gevolgen.

Veel mensen die vragen stellen over jouw redenen om vegan te eten, zijn daadwerkelijk geïnteresseerd en willen weten wat voor jou persoonlijk de reden was. Leg uit waarom je deze keuze gemaakt hebt en wellicht kun je deze mensen hiermee inspireren. Deel vooral de leuke en positieve dingen die veganisme brengt. Geen zielige filmpjes maar juist lekkere recepten en ervaringen over hoe goed jij je voelt met je vegan eetpatroon.

Maar wat als mensen totaal niet geïnteresseerd zijn, maar slechts negatieve opmerkingen maken of je voor de gek houden? Houd in gedachten dat je niet aan deze discussies hoeft deel te nemen. Je kunt altijd zeggen dat je niet wilt discussiëren over je levensstijl en dieet. Verder zeg ik altijd: Ik respecteer jouw keuze om te eten wat jij wilt, dus ik hoop dat je mijn keus om geen dieren te eten ook respecteert.

Waarom kies je ervoor om vlees te eten?

Je kunt de bal ook altijd terugkaatsen. Mensen willen weten waarom jij geen vlees eet; vraag eens waarom zij wel vlees eten. Het is alsof je als vegan al je argumenten klaar moet hebben om jezelf te verdedigen, terwijl het wel eten van vlees sociaal geaccepteerd wordt.

(Vaker) vegan eten is een bewuste keuze. Mensen die vlees eten, hebben hier vaak geen bewuste keuze over gemaakt omdat zij zo zijn opgevoed en het ‘normaal’ wordt geacht om vlees te eten. Mensen zijn kuddedieren en houden niet van verandering. En we houden al helemaal niet van verandering als we er moeite voor moeten doen. We doen wat sociaal geaccepteerd is en denken niet na bij de keuzes die we maken.

100% vegan?

Bij elke maaltijd die je eet, heb je de keus om een verschil te maken. Ben je niet vegan, maar wil je wel vaker vegan eten? Super! Elke keer dat je voor vegan kiest, maak je al een verschil en draag je positief bij aan je gezondheid en aan het milieu. Het belangrijkste is dat je erover nadenkt en probeert om positieve veranderingen aan te brengen.

Wanneer mensen hier negatief op reageren, onthoud dan dat zij alleen zo reageren omdat ze met hun eigen gedrag geconfronteerd worden en zich slecht voelen over hun eigen gedrag. Wees trots op de veranderingen die jij maakt, met elke vegan maaltijd die je kiest, maak je een verschil. En in de loop van de tijd inspireer je vast een aantal andere mensen om ook vaker plantaardig te eten.

Hoe kan ik omgaan met (vervelende) reacties over veganisme?

Dus als je onaardige of vervelende reacties krijgt, trek het je niet aan! Het is het onderbewuste brein dat deze mensen probeert te beschermen zodat zij de emoties van de waarheid niet hoeven te voelen. En vergeet niet dat jij (waarschijnlijk) ook ooit dierlijke producten at en de waarheid negeerde. Iedereen komt er op zijn eigen tijd achter. Het beste is om positieve informatie te verspreiden en te laten zien hoe leuk en lekker vegan eten is.

In contact komen met andere vegans? Bezoek bijvoorbeeld de Facebookpagina van de VeganChallenge.

Tags:

Vegan food, koken, reizen, rock climbing, yoga, fitness en zon! Missie: mensen inspireren vaker plantaardig te eten + hun dromen waar te maken. Zwerft momenteel door Azië en werkt in vegan restaurants. Meer blogs lezen…

Ilona

Blogger